Vegansk svampsås

Vegansk svampsås du kan laga med valfri svamp som champinjoner, skogschampinjoner, portabello, kantareller, Karl-Johan eller trattkantareller med mera.

Blir krämig och god med vegetabilisk grädde som Oatly havregrädde eller sojagrädde. God som svampsås eller att använda som pastasås.

Svampsåsen är även vegetarisk såklart. Du kan också byta ut salladslöken mot purjolök eller hackad bladpersilja och blanda i pastan mot slutet. Såsen är laktosfri, glutenfri, vegan och vegetarisk.

Har du torkad svamp som torkade trattkantareller kan du smula i några sådana också för mer smak.

Vill du ha extra fin svampsås så kan du dubbla mängden svamp och skiva samt fräsa hälften i någon msk olivolja samt vitlök att ha att garnera med vid servering.

Varianter:

  • Uteslut lök och vitlök om du vill.
  • Smaksätt såsen med någon tsk Dijonsenap; örter som 1 krm timjan, rosmarin eller dragon; några blad hackad färsk basilika eller färsk dragon; några droppar tryffelolja till fest; något krm rödpeppar eller grönpeppar för pepparsåsvariant; eller något krm chiliflakes för lite sting i såsen.

Svampsås med bottenredning:

Bottenred såsen genom att fräsa två msk vetemjöl med svampen i början, lägg över i en såskastrull och rör sedan i buljongen lite i taget under omrörning. Red då ej med maizenaredningen såklart för då får du en jättetjock sås.

4 portioner vegansk svampsås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 150 gram svamp som champinjon, skogschampinjoner eller portabello, 6-10 champinjoner
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 gul lök eller en schalottenlök
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 2,5 msk ljus maizenaredning
  • 2 dl Oatly Imat havregrädde eller sojagrädde
  • 2 msk ljus japansk soja eller 1 tsk kinesisk soja
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 stjälkar salladslök (valfritt)
  • 2 msk Imat fraiche Oatly

Tillagning

  1. Rensa och hacka svampen som du vill.
  2. Skala och hacka lök samt pressa vitlök. Lägg med svampen i en stekpanna.
  3. Tillsätt olivolja och fräs lök, vitlök och svamp några minuter.
  4. Koka upp vatten med buljongtärning. Rör tills den löst sig.
  5. Rör i ljus maizenaredning. Koka upp så att så att det tjocknar.
  6. Rör i havregrädde eller sojagrädde, soja och svartpeppar. Värm upp tills den precis börjat koka.
  7. Skölj och strimla salladslöken samt tillsätt den (valfritt).
  8. Håll varm fram till servering.
  9. Innan servering så rör du i en klick Imat fraiche samt smakar av såsen med lite soja, salt och peppar om det behövs.
E-mail
Medel: 4.3 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-19

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.