Ugnsomelett med korv och paprika

Ugnsomelett med korv, paprika, lök och vitlök. God med blandad sallad och cocktailtomat toppad med olivolja och balsamvinäger. Riven parmesan passar att garnera omeletten med.
God omelett att laga på överbliven kokt potatis. Enkel lunch eller middag.
Istället för korv kan du ta 2 dl hackade soltorkade tomater.
Här är omeletten lagad i en rund springform men du kan också laga i en avlång ugnspanna (storlek som halv ugnsplåt).

4 portioner ugnsomelett med korv

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 8 ägg
  • 4 msk mjölk eller grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 2 krm curry eller garam masala (valfritt)
  • 400 gram korv av valfri sort
  • 1 gul lök
  • 2 dl tärnad kokt potatis
  • 1 paprika grön, gul eller röd
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 dl riven mozzarella eller annan riven ost
  • 4 msk olivolja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Knäck äggen i en skål och tillsätt mjölk eller grädde, salt, peppar samt ev. curry eller garam masala. Vispa ihop. Sätt åt sidan.
  3. Förbered fyllning: skala och hacka lök. Skala och pressa vitlök. Tärna potatis ca 1x1 cm stora bitar. Skär korv i bitar. Skölj och tärna paprika i 1x1 cm stora bitar.
  4. Dags att laga omeletten: sätt in springformen eller ugnsformen till omeletten i ugnen att bli varm.
  5. Värm under tiden en stekpanna och fräs korv, lök samt vitlök i olivolja någon minut under omrörning.
  6. Lägg över i en skål.
  7. Fräs paprikan och sedan potatisen i någon msk olivolja vardera. Blanda med korven.
  8. Ta ut formen och lägg i fyllningen i formen. Tryck ut till ett jämnt lager.
  9. Slå över äggstanningen och skaka formen.
  10. Ställ in omeletten i mitten av ugnen och baka den i 15-20 minuter tills omeletten fått fin färg och har stelnat. Testa genom att skaka formen och se om äggstanningen stelnat. Den behöver inte ha stelna riktigt ända in utan den fortsätter stelna när du tagit ut formen.
  11. Ta ut omeletten och låt den vila någon minut. Skär runt kanten om du använder springform och lossa sedan kanten.
  12. Skär upp 6 bitar.
  13. Servera gärna omeletten med blandad grönsallad och cocktailtomater toppat med lite olivolja och balsamvinäger samt ev. riven parmesan på omeletten.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer