Ugnsomelett med korv och paprika

Introduktion och förberedelse

Ugnsomelett med korv, paprika, lök och vitlök samt lite kokt potatis.

En god omelett att laga på överbliven kokt potatis.

Serveringsförslag

  • Passar till lunch eller vardagsmiddag.
  • God med blandad sallad och cocktailtomat toppad med olivolja och balsamvinäger.
  • Riven parmesan passar att garnera omeletten med.

Varianter

  • Potatisen kan uteslutas och man kan ta andra grönsaker i som hackad blomkål, broccoli, strimlad morot, champinjoner och zucchini.
  • Som korv kan du ta vilken korv du vill. Extra gott blir det med fräst skivad råkorv som salsiccia eller liknande. Vanliga lunchkorv, prinskorv, wienerkorv eller liknande funkar också.
  • Istället för korv kan du ta 1-2 dl hackade soltorkade tomater för en vegetarisk variant. Eller ta en sojakorv.
  • Här är omeletten lagad i en rund springform men du kan också laga i en ugnsfast stekpanna med höga kanter eller avlång ugnspanna i storlek som halv ugnsplåt.

Ugnsomeletten med sallad på tallrik
Ugnsomeletten är god med sallad av finbladig grönsallad, balsamvinäger, olivolja samt cocktailtomater; riven parmesan eller liknande; samt bake-off baguette med smör till.

4 portioner ugnsomelett med korv

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 8 ägg
  • 4 msk mjölk eller grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 2 krm curry eller garam masala (valfritt)
  • 400 gram korv av valfri sort
  • 1 gul lök
  • 2 dl tärnad kokt potatis
  • 1 paprika grön, gul eller röd
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 dl riven mozzarella eller annan riven ost (valfritt)
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk riven parmesan eller liknande till servering
  • 4 portioner grönsallad till servering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  2. Knäck äggen i en skål och tillsätt mjölk eller grädde, salt, peppar samt ev. curry eller garam masala. Vispa ihop. Sätt åt sidan.
  3. Förbered fyllning: skala och hacka lök. Skala och pressa vitlök. Tärna potatis ca 1x1 cm stora bitar. Skär korv i bitar. Skölj och tärna paprika i 1x1 cm stora bitar.
  4. Dags att laga omeletten: sätt in springformen eller ugnsformen till omeletten i ugnen att bli varm.
  5. Värm under tiden en stekpanna och fräs korv, lök samt vitlök i olivolja någon minut under omrörning.
  6. Lägg över i en skål.
  7. Fräs paprikan och sedan potatisen i någon msk olivolja vardera. Blanda med korven.
  8. Ta ut formen och lägg i fyllningen i formen. Tryck ut till ett jämnt lager.
  9. Slå över äggstanningen och skaka formen.
  10. Sprid över riven ost om du vill ha det på - det är valfritt.
  11. Ställ in omeletten i mitten av ugnen och baka den i 15-20 minuter tills omeletten fått fin färg och har stelnat. Testa genom att skaka formen och se om äggstanningen stelnat. Den behöver inte ha stelna riktigt ända in utan den fortsätter stelna när du tagit ut formen.
  12. Ta ut omeletten och låt den vila någon minut. Skär runt kanten om du använder springform och lossa sedan kanten.
  13. Skär upp i förslagsvis 6 bitar.
  14. Servera gärna omeletten med blandad grönsallad och cocktailtomater toppat med lite olivolja och balsamvinäger samt ev. riven parmesan på omeletten.
E-mail
Medel: 4.5 (14 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 541 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-03-03