Omelett med skinka och tomat
Omelett med skinka, tomat och ost du kan garnera med gräslök eller persilja.
Omeletten kan lagas och stekas klart i stekpannan men också efterstekas i ugnen.
Lagar du omeletten i ugnen så fluffar den upp fint samt du slipper passa den från att brännas eller vika den dubbel i stekpannan.
Tillagning
- Hacka skinkan och löken.
- Fräs i smör eller olivolja i en stekpanna, gärna med höga kanter i någon minut.
- Vispa ihop ägg, mjölk, peppar och salt.
- Häll omelettsmeten i stekpannan.
- Skaka på pannan och peta ner äggsmeten lite här och där med en slev.
- Strö över riven ost och lägg på skivad tomat.
- Sänk värmen så inte omeletten bränns undertill innan den stelnat på toppen. När nästan allt ägg stelnat upp till toppen så kan du vända över halva till en halvcirkel och servera. Man kan också ställa in omeletten i ugnen på 175 grader grill (då stelnar den uppifrån och fluffar upp fint).
- Strö över hackad persilja eller gräslök vid servering.
- Servera omeletten - gärna med gott bröd till samt salt för de som vill salta lite extra.
Varianter
Vill du ha en vegetarisk omelett kan du utesluta skinkan och ta mer ost samt lägga till strimlade soltorkade tomater, kokt broccoli, svarta kalamataoliver, babyspenat, smulad fetaost eller annat gott.
Vill du lyxa till omeletten med godare ost så passar riven racletteost, emmentaler, gruyere, getost eller färsk mozzarella eller annan fin ost bra.
Val av stekpanna
Välj gärna en stekpanna med nonstick yta så fastnar inte omeletten så lätt.
Uppskattat näringsvärde per portion: 424 kcal