Ugnsbakade äpplen

Fyllda och ugnsbakade äpplen med nötter, sirap, kanel, russin och smör.

En slags äppelbomber.

4 portioner äpplen

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 4 äpplen, gärna röda och smakrika som ex. Aroma
  • 1 msk smör till formen
  • 50 gram smör, rumsvarmt
  • 0,75 dl farinsocker
  • 1 dl russin
  • 1,5 tsk kanel
  • 3 msk sirap
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl nötter som valnötter, hasselnötter, pistage, mandlar eller pekannötter (eller blanda)

Tillagning

  1. Skölj äpplena och kärna ur med en äppelkärnare hål på cirka 2 cm diameter.
  2. Sätt ugnen på 225 vanlig ugn.
  3. Lägg ett halvt bakplåtspapper i botten på en liten ugnsform eller panna som tål ugn. Smörj med lite smör under och lägg i äpplena.
  4. Finhacka nötter och blanda med mjukt smör, socker, kanel, vaniljsocker och russin.
  5. Fördela fyllningen och tryck ner den i mitten på äpplena. Ringla över sirapen.
  6. Baka äpplena i nedre delen av ugnen i 20 minuter. De ska bli lite mjuka och få färg.
  7. Ta ut och låt svalna något samt servera med vaniljglass, vaniljvisp, vaniljsås eller vaniljyoghurt eller det du vill.

Serveringsförslag

Val av äpplen

Ta smakrika söta goda svenska äpplen - jag tog Aroma - men de flesta äpplen funkar fint.

Kan förberedas

Äpplena kan förberedas och lagas några timmar eller dagen innan och förvaras i kylen samt värmas i ugn eller mikro till servering.

Varianter

  • Du kan fylla med valfri sorts nötter - jag tog valnötter men hasselnötter, mandlar, pistage eller pekannötter blir också gott - eller blanda som du vill.
  • Russin är valfritt att ha i. Torkade frukter som fikon, aprikoser och dadlar funkar också i.
  • Vidare kan man ha i kokosflingor, riven mandelmassa, pumpafrön, sesamfrön eller vallmofrön.
  • Stött kardemumma och malen ingefära passar också att krydda med. Ta förslagsvis i en halv tsk stött kardemumma och några krm mald ingefära.
  • Sirap kan bytas mot agavesirap och smöret mot mjölkfritt margarin för vegan variant. Servera då med soyghurt vanilj eller valfri vegan-glass. Blir glutenfritt med mjölkfritt margarin också.
  • Vill man inte baka äpplena med skal så kan man skala dem innan.
E-mail
Medel: 4 (30 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 302 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-03