Ugnsbakade äpplen
Fyllda och ugnsbakade äpplen med nötter, sirap, kanel, russin och smör.
En slags äppelbomber.
Tillagning
- Skölj äpplena och kärna ur med en äppelkärnare hål på cirka 2 cm diameter.
- Sätt ugnen på 225 vanlig ugn.
- Lägg ett halvt bakplåtspapper i botten på en liten ugnsform eller panna som tål ugn. Smörj med lite smör under och lägg i äpplena.
- Finhacka nötter och blanda med mjukt smör, socker, kanel, vaniljsocker och russin.
- Fördela fyllningen och tryck ner den i mitten på äpplena. Ringla över sirapen.
- Baka äpplena i nedre delen av ugnen i 20 minuter. De ska bli lite mjuka och få färg.
- Ta ut och låt svalna något samt servera med vaniljglass, vaniljvisp, vaniljsås eller vaniljyoghurt eller det du vill.
Serveringsförslag
- Gott som dessert eller efterrätt med vaniljglass, cidersorbet, vaniljvisp, råkräm eller vaniljsås.
- Eller en klick vaniljyoghurt, vispad grädde eller crème fraiche.
Val av äpplen
Ta smakrika söta goda svenska äpplen - jag tog Aroma - men de flesta äpplen funkar fint.
Kan förberedas
Äpplena kan förberedas och lagas några timmar eller dagen innan och förvaras i kylen samt värmas i ugn eller mikro till servering.
Varianter
- Du kan fylla med valfri sorts nötter - jag tog valnötter men hasselnötter, mandlar, pistage eller pekannötter blir också gott - eller blanda som du vill.
- Russin är valfritt att ha i. Torkade frukter som fikon, aprikoser och dadlar funkar också i.
- Vidare kan man ha i kokosflingor, riven mandelmassa, pumpafrön, sesamfrön eller vallmofrön.
- Stött kardemumma och malen ingefära passar också att krydda med. Ta förslagsvis i en halv tsk stött kardemumma och några krm mald ingefära.
- Sirap kan bytas mot agavesirap och smöret mot mjölkfritt margarin för vegan variant. Servera då med soyghurt vanilj eller valfri vegan-glass. Blir glutenfritt med mjölkfritt margarin också.
- Vill man inte baka äpplena med skal så kan man skala dem innan.
Uppskattat näringsvärde per portion: 302 kcal