Vitvinssås

Introduktion och förberedelse

Vitvinssås är en sås med vitt vin, schalottenlök, fiskbuljong samt grädde. Förkortas VVS på kockspråk. En grundsås som används till mycket - mest fisk, skaldjurspasta och fiskgratäng - gratinera då med riven ost.

Serveringsförslag

  • Klassisk vitvinssås passar till fisk som ugnstekt plattfisk som spätta; eller stekt gös; hälleflundra, torsk, grillad lax, stekt lax, ugnsbakad hel röding samt mycket mer.
  • Pressad potatis, potatismos, ris; pasta och tillbehör som ärter, blomkål, spenat, kokt morot, purjolök, kålrot mm passar till rätter med såsen.

Med hemgjord fiskbuljong

Koka gärna egen fiskbuljong eller använd en fiskbuljongtärning (eller koncentrerad flytande fond) och vatten till nedan recept.

Med extra karamellig smak

Kokar du ner såsen med grädden en extra stund - ca 10-20 minuter till - så får du en karamellig, smakrikare och fylligare vitvinssås. Det är dock valfritt.

Variant med maizena

En glutenfri sås kan du laga om du reder såsen med maizenastärkelse enligt paket.

Snabb och enkel variant med maizenaredning

Vill du laga en snabb och enkel sås kan du reda med ljus maizenaredning. Koka upp vatten och vin samt buljongtärning. Rör i och red med maizenaredning under tiden det kokar. Tillsätt grädde och låt koka ihop samt smaka av med salt och peppar. Tillsätt hackad gräslök om du önskar.

Vintips

  • Till vitvinssåsen passar ett torrt till halvtorrt vitt vin. Ex. en Alsace Pinot Gris eller Riesling.
  • Till tillagning av såsen kan du ta samma vin som du dricker till maten. Tips är dock att servera ett lite finare vin till maten och använda ett billigare vin till såsen - välj då ett torrt vitt vin som ej har ekfatslagring till såsen.

4 portioner vitvinssås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 schalottenlök
  • 30 g smör
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 2 dl vitt vin, torrt och helst ej ekfatslagrat
  • 3,5 dl fiskbuljong eller vatten och 1 fiskbuljongtärning
  • 2 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 msk hackad gräslök (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och finhacka schalottenlök.
  2. Fräs löken i smör i en såskastrull.
  3. När löken är mjuk rör du ut mjöl och fräser några sekunder till.
  4. Rör i vitt vin och sedan fiskbuljong (eller vatten och rör ut fiskbuljongtärning). Låt koka i 20 minuter på medelvärme.
  5. Sila bort löken eller mixa såsen slät med en stavmixer.
  6. Rör i grädde och låt småkoka i 10 minuter. Om du vill kan du reducera såsen ytterligare 10-20 minuter för en karamellig och mer koncentrerad smak.
  7. Smaka av såsen med salt och peppar innan servering.
  8. Garnera gärna vitvinsåsen med hackad gräslök.
E-mail
Medel: 3.8 (66 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 187 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-31

Tillbehör och liknande recept:

Den godaste fisken lagar du på grillen

Hälften är kvar på gallret och fisken söndertrasad? Ja, att grilla fisk är inte helt lätt. Här är tips...