Fisksås festsås till fisk vitvinssås

Fisksås - en festsås till fisk. Klassisk vitvinssås till fisk, gratänger skaldjur. Fisksås till all slags fisk, speciellt till ugnstekt plattfisk; gös; grillad eller stekt lax; skaldjurspasta eller till fiskgratäng med riven ost över.

Pressad potatis, potatismos, ris; pasta och tillbehör som ärter, blomkål, spenat, kokt morot, purjolök, kålrot mm passar till.

Du kan laga egen fiskbuljong enligt nedan eller använda en fiskbuljongtärning upplöst i vattnet nedan.

Vintips till denna fisksås är ett torrt till halvtorrt vitt vin. Ex. en Alsace Pinot Gris eller Riesling.

4 portioner fisksås festsås till fisk vitvinssås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 40 gram smör
  • 3 msk finhackad schalottenlök
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2 msk vetemjöl
  • 3,5 dl egen fiskbuljong
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Fiskbuljong: 500 gram fiskskrov eller huvud från ex. plattfisk, gös, torsk eller lax (ej bara lax då fiskfonden blir för limmig på bara lax).
  • 1,5 liter vatten
  • 1 gul lök
  • 1 bit rotselleri, 100 gram
  • 0,5 purjolök
  • 3 stjälkar persilja eller hackad vanlig
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk salt
  • 5 vitpepparkorn

Tillagning

  1. Fräs lök och smör i en panna.
  2. Pudra över vetemjöl och rör om. Spä under omrörning med fiskbuljong och sedan vitt vin.
  3. Tillsätt grädde, salt och vitpeppar. Koka ihop såsen i 10 minuter.
  4. Såsen kan silas om du vill ha bort löken eller mixa den med stavmixer. Då får du en fluffig vitvinssås. Många mixar då i en eller två msk smör också och då blir såsen kanongod.
  5. EGEN FISKBULJONG: Skölj fiskbenen, lägg i en stor kastrull och täck med vatten. Koka upp och dra sedan ner värmen. Skumma - ta bort det mesta skummet med en slev.
  6. Förbered och hacka under tiden gul lök, rotselleri, purjolök och persilja. Tillsätt tillsammans med lagerblad, salt och vitpeppar.
  7. Sjud i 10 minuter och ta sedan från värmen. Låt buljongen stå och dra i minst 30 minuter innan du silar upp den. Du kan frysa in buljong som inte går åt.
E-mail
Medel: 4.3 (6 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer