Tiramisu
Tiramisu är en kall italiensk dessert eller efterrätt med savoiardikex - även kallade Ladyfingers som doppas i kaffe och varvas med en röra av mascarpone, socker, ägg och Marsala. Sedan pudras kakao över till servering.
Tiramisu är italienska för dra eller pigga upp mig. Jag antar att det har med kaffet och spriten att göra. Det är en lite mer vuxen dessert med smak av Marsala, kaffe och kakao.
Tillagning
- Gör espressokaffe eller brygg starkt kaffe. Låt svalna.
- Välj ut en rektangulär form med plats för hälften av kexen i botten. Förslagsvis ca 27x17 cm eller liknande.
- Dela upp äggen i vitor och gulor i två bunkar.
- Vispa gulorna med sockret ca 3 minuter tills det blir ljust och pösigt. Vispa ner spriten lite i taget. Tillsätt färskosten och vispa i den tills det ej är klumpar kvar.
- Vispa äggvitorna till hårt skum i den andra bunken. Vänd försiktigt ner äggvitan i äggblandningen och vänd runt tills det blandats.
- Nu är det dags att lägga ihop tiramisun. Doppa kexen ett i taget i kaffe och lägg sedan i botten på formen. Räkna hälften av kexen.
- Bred ett täcke av hälften av ostblandningen över kexen.
- Doppa resten av kexen i kaffe och lägg ett lager. Pensla eventuellt på kexen med mer kaffe om du vill ha mycket kaffesmak.
- Toppa med resten av ostblandningen eller så mycket som får plats.
- Ställ tiramisun övertäckt i kylskåpet att stelna i minst åtta timmar - gärna över natten.
- Sikta över ett lager kakao med en sikt eller tesil till servering. Du kan göra mönster om du önskar genom att förslagsvis hålla ett ugnsgaller strax över tiramisun och sikta över kakao så du får ljusa ränder.
- Skär upp och lyft ut bitar eller ta med en stor sked.
- Tiramisu håller sig några dagar i kylen och kan även frysas in.
Serveringsförslag
- Servera med lite extra pudrad kakao eller som den är.
- Gott är även några färska bär vid sidan som jordgubbar, hallon eller blåbär till.
- Kan garneras med blad av citronmeliss.
Portionsberäkning
Räkna ett paket Savoiardi-kex och två paket mascarpone på vardera 250 gram till 8 portioner. Kan också halveras till en liten form för fyra portioner.
Kan förberedas i god tid
- Tiramisu är en smidig dessert att förbereda i god tid och blir bara godare om du gör den kvällen innan.
- Kan även frysas in och tinas i kylen. Garnera då med kakao vid servering.
Variationer
- Som sprit är marsala vanligast. Eller ta Amaretto om du gillar mandel. Fler förslag som passar är mörk rom, Madeira, portvin, brandy, Malibu, Irish cream eller kaffelikör som Tia Maria and Kahlúa.
- Mascarponeost kan ersättas av naturell färskost, kesella eller Philadelphia-ost.
- Istället för espresso kan du ta starkt bryggkaffe eller starkt pulverkaffe.
Tiramisutårta
Vill du ha en rund Tiramisutårta så kan du använda tårtbotten istället för kex. Varva tårtbottnar, pensla över kaffe och bred sedan över ostmassan i förslagsvis två lager. Låt stå i kylen över natten. Garnera med pudrad kakao.
Frusen Tiramisu
Tiramisun kan också frysas och serveras som en slags glass eller parfait. Förslagsvis i avlång brödform klädd i plastfolie. Vid servering så ta fram och tina någon timme i kylen. Lyft ur och ta bort plast och skiva med en kniv sköljd i hett vatten. Lägg upp och låt tina några minuter till innan servering.
Alkoholfri tiramisu
Du kan utesluta spriten och laga en alkoholfri tiramisu genom att helt enkel utesluta spriten. Eller ersätta med 2 msk färskpressad citron samt rivet skal från en halv citron - skrubba och skölj citronen noga innan.
Vintips
- Italienskt dessertvin som Vin Santo eller Recioto; Amaretto, Marsala, Maraschino, konjak eller brandy; eller franskt Sauternes eller Beaumes de Venise passar bra till tiramisu.
- Eller servera med en kaffe som espresso och avec som grappa.
Uppskattat näringsvärde per portion: 315 kcal