Tiramisu med Marsala

En klassisk italiensk kall dessert med ägg, mascarpone, Savoiardikex, kaffe och Marsala sött dessertvin toppad med kakao.
Blir godast efter en natt i kylen.
Servera gärna Marsala och espresso till Tiramisun.

8 portioner tiramisu med marsala

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 30 min

Ingredienser

  • ca 30 Savoiardi-kex (Ladyfingers), 1 pkt
  • 2 dl starkt bryggt kaffe, helst espresso
  • 4 ägg
  • 1 dl socker
  • 450 g Mascarpone färskost (2 pkt)
  • 4 msk Marsala, sött vin
  • 2 msk kakao

Tillagning

  1. Gör espressokaffe eller brygg starkt kaffe.
  2. Välj ut en form ex. mindre gratängform eller fat med kanter som rymmer ett lager av hälften av kexen.
  3. Dela upp äggen i vitor och gulor i två stora bunkar.
  4. Vispa gulorna med sockret tills det blir ljust och pösigt. Vispa ner marsalan och mascarponen.
  5. Vispa äggvitorna till hårt skum i den andra bunken och vänd ner i ostblandningen.
  6. Nu är det dags att lägga ihop tiramisun - doppa undersidan av hälften av kakorna i kaffet. Lägg dem med kaffesidan ner.
  7. Bred ett täcke med hälften av ostblandningen över kexen i formen. Lägg ett till lager med kaffedoppade kex och toppa med ostblandning.
  8. Sikta över ett lager kakao med en sikt eller sil. Vill du ha ett rutmönster kan du lägga ett ugnsgaller över tiramisun när du siktar kakaon.
  9. Ställ tiramisun i kylskåpet i minst tre timmar - gärna över natten.
  10. Skär upp och lyft ut bitar eller ta med en stor sked. Tiramisu håller sig några dagar i kylen och är godast när den fått stå och dra något dygn.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer