Tiramisu med Marsala

En klassisk italiensk kall dessert med ägg, mascarpone, Savoiardikex, kaffe och Marsala sött dessertvin toppad med kakao.
Blir godast efter en natt i kylen.
Servera gärna Marsala och espresso till Tiramisun.

8 portioner tiramisu med marsala

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 30 min

Ingredienser

  • ca 30 Savoiardi-kex (Ladyfingers), 1 pkt
  • 2 dl starkt bryggt kaffe, helst espresso
  • 4 ägg
  • 1 dl socker
  • 450 g Mascarpone färskost (2 pkt)
  • 4 msk Marsala, sött vin
  • 2 msk kakao

Tillagning

  1. Gör espressokaffe eller brygg starkt kaffe.
  2. Välj ut en form ex. mindre gratängform eller fat med kanter som rymmer ett lager av hälften av kexen.
  3. Dela upp äggen i vitor och gulor i två stora bunkar.
  4. Vispa gulorna med sockret tills det blir ljust och pösigt. Vispa ner marsalan och mascarponen.
  5. Vispa äggvitorna till hårt skum i den andra bunken och vänd ner i ostblandningen.
  6. Nu är det dags att lägga ihop tiramisun - doppa undersidan av hälften av kakorna i kaffet. Lägg dem med kaffesidan ner.
  7. Bred ett täcke med hälften av ostblandningen över kexen i formen. Lägg ett till lager med kaffedoppade kex och toppa med ostblandning.
  8. Sikta över ett lager kakao med en sikt eller sil. Vill du ha ett rutmönster kan du lägga ett ugnsgaller över tiramisun när du siktar kakaon.
  9. Ställ tiramisun i kylskåpet i minst tre timmar - gärna över natten.
  10. Skär upp och lyft ut bitar eller ta med en stor sked. Tiramisu håller sig några dagar i kylen och är godast när den fått stå och dra något dygn.
E-mail
Medel: 4.7 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer