Thailändsk fiskgryta med kokos

En gryta med fisk och grönsaker med smaker från Thailand. Chili, citrongräs, lime, vitlök med mera ger god smak.
När du gjort grunden eller basen till fiskgrytan kan du ha lite vad du gillar. Gott i är också torsk, räkor, musslor med mera. Andra grönsaker som passar är minimajs, bambuskott, groddar, bok choy, gröna bönor, zucchini, aubergine osv.
Ta gärna i några blad grovhackade thaibasilika eller färsk koriander på slutet för riktigt god smak.

4 portioner thailändsk fiskgryta med kokos

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 250 gram lax
  • 250 gram plattfisk eller vit fisk
  • 2 msk matolja
  • 0,5 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 5 cm hackad färsk röd chili
  • 2 msk hackad färsk ingefära
  • 1 burk kokosmjölk
  • 4 limeblad (valfritt)
  • 0,5 lime
  • 1 stjälk citrongräs
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 msk fisksås
  • 2 röda paprikor
  • 1 rödlök
  • 1 huvud broccoli
  • 2 krm salt och 1 krm vitpeppar
  • 8 blad thaibasilika eller någon dl grovhackad färsk koriander (valfritt)
  • 4 port kokt Jasminris (thairis)

Tillagning

  1. Skala och finhacka lök samt vitlök.
  2. Hacka chilifrukten fint.
  3. Skala och riv ingefära.
  4. Fräs lök, vitlök, chili och ingefära i en kastrull eller panna med höga kanter i oljan.
  5. Krossa (banka till) roten på citrongräset (där sitter smaken). Skär den i grova bitar och tillsätt den.
  6. Blanda i kokosmjölk, mjölk, fiskbuljong, limeblad.
  7. Skölj och riv skalet av en halv lime. Tillsätt det rivna skalet samt saften av den halva limen.
  8. Rör om och låt koka i några minuter.
  9. Börja koka riset och servera med fisken.
  10. Under tiden: skölj, skala och dela grönsakerna: paprikan grova bitar, löken i klyftor och broccolin i små buketter.
  11. Lägg dem i kokossåsen och koka i 5 minuter.
  12. Skär laxen i kuber ca 2x2 cm och plattfisken i 3x3 cm bitar.
  13. Lägg ner i grytan och låt koka på låg värme i 5 minuter till.
  14. Smaka av fiskgrytan med salt (ev. fisksås istället), samt lite vitpeppar.
  15. Servera fiskgrytan med kokt thairis.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer