Thailändsk fiskgryta med kokos

En gryta med fisk och grönsaker med smaker från Thailand. Chili, citrongräs, lime, vitlök med mera ger god smak.
När du gjort grunden eller basen till fiskgrytan kan du ha lite vad du gillar. Gott i är också torsk, räkor, musslor med mera. Andra grönsaker som passar är minimajs, bambuskott, groddar, bok choy, gröna bönor, zucchini, aubergine osv.
Ta gärna i några blad grovhackade thaibasilika eller färsk koriander på slutet för riktigt god smak.

4 portioner thailändsk fiskgryta med kokos

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 250 gram lax
  • 250 gram plattfisk eller vit fisk
  • 2 msk matolja
  • 0,5 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 5 cm hackad färsk röd chili
  • 2 msk hackad färsk ingefära
  • 1 burk kokosmjölk
  • 4 limeblad (valfritt)
  • 0,5 lime
  • 1 stjälk citrongräs
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 msk fisksås
  • 2 röda paprikor
  • 1 rödlök
  • 1 huvud broccoli
  • 2 krm salt och 1 krm vitpeppar
  • 8 blad thaibasilika eller någon dl grovhackad färsk koriander (valfritt)
  • 4 port kokt Jasminris (thairis)

Tillagning

  1. Skala och finhacka lök samt vitlök.
  2. Hacka chilifrukten fint.
  3. Skala och riv ingefära.
  4. Fräs lök, vitlök, chili och ingefära i en kastrull eller panna med höga kanter i oljan.
  5. Krossa (banka till) roten på citrongräset (där sitter smaken). Skär den i grova bitar och tillsätt den.
  6. Blanda i kokosmjölk, mjölk, fiskbuljong, limeblad.
  7. Skölj och riv skalet av en halv lime. Tillsätt det rivna skalet samt saften av den halva limen.
  8. Rör om och låt koka i några minuter.
  9. Börja koka riset och servera med fisken.
  10. Under tiden: skölj, skala och dela grönsakerna: paprikan grova bitar, löken i klyftor och broccolin i små buketter.
  11. Lägg dem i kokossåsen och koka i 5 minuter.
  12. Skär laxen i kuber ca 2x2 cm och plattfisken i 3x3 cm bitar.
  13. Lägg ner i grytan och låt koka på låg värme i 5 minuter till.
  14. Smaka av fiskgrytan med salt (ev. fisksås istället), samt lite vitpeppar.
  15. Servera fiskgrytan med kokt thairis.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer