Thailändsk fiskgryta med kokos
Tillagning
- Skala och finhacka lök samt vitlök.
- Hacka chilifrukten fint.
- Skala och riv ingefära.
- Fräs lök, vitlök, chili och ingefära i en kastrull eller panna med höga kanter i oljan.
- Krossa (banka till) roten på citrongräset (där sitter smaken). Skär den i grova bitar och tillsätt den.
- Blanda i kokosmjölk, mjölk, fiskbuljong, limeblad.
- Skölj och riv skalet av en halv lime. Tillsätt det rivna skalet samt saften av den halva limen.
- Rör om och låt koka i några minuter.
- Börja koka riset och servera med fisken.
- Under tiden: skölj, skala och dela grönsakerna: paprikan grova bitar, löken i klyftor och broccolin i små buketter.
- Lägg dem i kokossåsen och koka i 5 minuter.
- Skär laxen i kuber ca 2x2 cm och plattfisken i 3x3 cm bitar.
- Lägg ner i grytan och låt koka på låg värme i 5 minuter till.
- Smaka av fiskgrytan med salt (ev. fisksås istället), samt lite vitpeppar.
- Servera fiskgrytan med kokt thairis.
Varianter
När du gjort grunden eller basen till fiskgrytan kan du ha lite vad du gillar.
- Gott i är också torsk, räkor, musslor med mera.
- Andra grönsaker som passar är minimajs, bambuskott, groddar, bok choy, gröna bönor, zucchini, aubergine osv.
- Ta gärna i några blad grovhackade thaibasilika eller färsk koriander på slutet för riktigt god smak.
Uppskattat näringsvärde per portion: 755 kcal