Thaigryta med lax och röd curry
Thaigryta med lax, röd curry och kokos. En enkel och god thaigryta att laga med lax.
Tillagning
- Skölj, rensa och skär grönsaker samt lax i 3x3 cm bitar. Skala morot och skär i stavar.
- Lägg på en tallrik vid sidan så länge.
- Stek 2 tsk currypasta med olja i en gryta i 30 sekunder.
- Tillsätt kokosmjölk, vatten och buljongtärning. Rör om.
- Smaka av med mer currypasta ca 2-3 tsk om du vill ha en starkare gryta. Smaka även av med en halv tsk fisksås och smaka av med lite socker och 1/2 - 1 msk pressad lime. Låt puttra i 5 minuter.
- Börja koka jasminris om du vill ha det till.
- Tillsätt grönsaker till grytan. Koka tills grönsaker känns klara cirka 5 minuter.
- Håll grytan varm tills riset kokat klart.
- Tillsätt lax och koka 3 minuter.
- Smaka av med salt. Servera thaigrytan med jasminriset.
Serveringsförslag
Gott med klibbigt ris som jasminris till.
Varianter
- Thaigrytan kan också smaksättas med thaibasilika, färsk koriander, limeblad, citrongräs, färsk ingefära, röd eller grön chili samt galangal efter tycke.
- Vidare är grönsaker som blomkål, purjolök, slantad morot, champinjoner samt bambuskott också gott i thaigrytan.
- Istället för färsk broccoli kan du ta ca 3 dl fryst broccoli.
- Överkurs är att laga egen röd currypasta till grytan. Då lagar du en omgång som du kan ha till flera tillfällen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 175 kcal