Thaigryta med lax och röd curry

Thaigryta med lax, röd curry och kokos. En enkel och god thaigryta att laga med lax.

4 portioner thaigryta med lax

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 400 gram laxfilé
  • 1 röd paprika
  • 1 huvud broccoli
  • 2 morötter
  • 2-5 tsk röd currypasta
  • 2 tsk olja, ex. solrosolja
  • 400 ml kokosmjölk
  • 2 dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1 tsk fisksås
  • 0,5 tsk socker
  • 1/2 - 1 msk pressad lime
  • 4 portioner kokt jasminris

Tillagning

  1. Skölj, rensa och skär grönsaker samt lax i 3x3 cm bitar. Skala morot och skär i stavar.
  2. Lägg på en tallrik vid sidan så länge.
  3. Stek 2 tsk currypasta med olja i en gryta i 30 sekunder.
  4. Tillsätt kokosmjölk, vatten och buljongtärning. Rör om.
  5. Smaka av med mer currypasta ca 2-3 tsk om du vill ha en starkare gryta. Smaka även av med en halv tsk fisksås och smaka av med lite socker och 1/2 - 1 msk pressad lime. Låt puttra i 5 minuter.
  6. Börja koka jasminris om du vill ha det till.
  7. Tillsätt grönsaker till grytan. Koka tills grönsaker känns klara cirka 5 minuter.
  8. Håll grytan varm tills riset kokat klart.
  9. Tillsätt lax och koka 3 minuter.
  10. Smaka av med salt. Servera thaigrytan med jasminriset.

Serveringsförslag

Gott med klibbigt ris som jasminris till.

Varianter

  • Thaigrytan kan också smaksättas med thaibasilika, färsk koriander, limeblad, citrongräs, färsk ingefära, röd eller grön chili samt galangal efter tycke.
  • Vidare är grönsaker som blomkål, purjolök, slantad morot, champinjoner samt bambuskott också gott i thaigrytan.
  • Istället för färsk broccoli kan du ta ca 3 dl fryst broccoli.
  • Överkurs är att laga egen röd currypasta till grytan. Då lagar du en omgång som du kan ha till flera tillfällen.
E-mail
Medel: 4.2 (94 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 175 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-07