Thaigryta med lax och röd curry
Introduktion och förberedelse
Thaigryta med lax, röd curry och kokos. En enkel och god thaigryta att laga med lax.
Serveringsförslag
Gott med klibbigt ris som jasminris till.
Varianter
- Thaigrytan kan också smaksättas med thaibasilika, färsk koriander, limeblad, citrongräs, färsk ingefära, röd eller grön chili samt galangal efter tycke.
- Vidare är grönsaker som blomkål, purjolök, slantad morot, champinjoner samt bambuskott också gott i thaigrytan.
- Istället för färsk broccoli kan du ta ca 3 dl fryst broccoli.
- Överkurs är att laga egen röd currypasta till grytan. Då lagar du en omgång som du kan ha till flera tillfällen.
Tillagning
- Skölj, rensa och skär grönsaker samt lax i 3x3 cm bitar. Skala morot och skär i stavar.
- Lägg på en tallrik vid sidan så länge.
- Stek 2 tsk currypasta med olja i en gryta i 30 sekunder.
- Tillsätt kokosmjölk, vatten och buljongtärning. Rör om.
- Smaka av med mer currypasta ca 2-3 tsk om du vill ha en starkare gryta. Smaka även av med en halv tsk fisksås och smaka av med lite socker och 1/2 - 1 msk pressad lime. Låt puttra i 5 minuter.
- Börja koka jasminris om du vill ha det till.
- Tillsätt grönsaker till grytan. Koka tills grönsaker känns klara cirka 5 minuter.
- Håll grytan varm tills riset kokat klart.
- Tillsätt lax och koka 3 minuter.
- Smaka av med salt. Servera thaigrytan med jasminriset.
Uppskattat näringsvärde per portion: 175 kcal