Thaigryta med lax och röd curry

Thaigryta med lax, röd curry och kokos. Gott med ris. En enkel och god thaigryta att laga med lax.
Thaigrytan kan också smaksättas med thaibasilika, färsk koriander, limeblad, citrongräs, färsk ingefära, röd eller grön chili samt galangal efter tycke. Vidare är grönsaker som blomkål, purjolök, slantad morot, champinjoner samt bambuskott också gott i thaigrytan.
Istället för färsk broccoli kan du ta ca 3 dl fryst broccoli.

4 portioner thaigryta med lax

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram laxfilé
  • 1 röd paprika
  • 1 huvud broccoli
  • 2 morötter
  • 5 tsk röd currypasta
  • 2 tsk olja, ex. solrosolja
  • 400 ml kokosmjölk
  • 1 tsk fisksås
  • 0,5 tsk socker
  • 2 msk pressad lime

Tillagning

  1. Börja koka jasminris om du vill ha det till.
  2. Skölj, rensa och skär grönsaker samt lax i 3x3 cm bitar. Skala morot och skär i stavar.
  3. Lägg på en tallrik vid sidan så länge.
  4. Stek currypasta med olja i en gryta i 30 sekunder.
  5. Tillsätt kokosmjölk. Låt puttra i 3 minuter.
  6. Tillsätt grönsaker. Koka tills grönsaker känns klara cirka 5 minuter.
  7. Tillsätt en halv tsk fisksås och smaka av med lite socker och pressad lime. Smaka av grytan med currypasta för hetta, fisksås för sälta, socker samt lime för syra.
  8. Håll grytan varm tills riset kokat klart.
  9. Tillsätt lax och koka 2-3 minuter när riset har kokat klart och ångar av.
  10. Servera lax-thaigrytan med jasminriset.
E-mail
Medel: 4.2 (17 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer