Tacogratäng
Tacogratäng är en slags köttfärsgratäng smaksatt med tacokrydda och tacosalsa toppad med crème fraiche och ost.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Bryn köttfärsen i smöret i en stor stekpanna. Hacka sönder köttfärsen under tiden.
- Tillsätt tacokrydda och salt. Låt steka på medelvärme ca 5 minuter. Rör då och då.
- Rör i tacosalsa och låt puttra i ytterligare några minuter.
- Lägg över färsen i en gratängform ca 25x35 cm. Bred ut den.
- Blanda crème fraiche med hälften av den rivna osten.
- Fördela blandningen över köttfärsen. Bred ut i ett lager.
- Strö över resten av osten. Hit kan du förbereda om du önskar. Låt svalna och förvara i kylen.
- Gratinera i mitten av ugnen i ca 20 minuter till fin färg.
- Ta ut och servera tacogratängen med valfria tillbehör.
- TILLBEHÖR: Plocka, skölj och strimla isbergssallad; skölj tomater och tärna dem; skölj och tärna gurka; skölj majs; mosa avokado med pressad lime eller citron. Skiva jalapenos. Lägg upp alla tillbehör i skålar och fat.
- Gratängen kan garneras med krossade tacoskal, tacochips eller liknande.
Serveringsförslag
- Jag serverade tacogratängen med tacoskal, majs, sallad, tomat, gurka, hemgjord guacamole och jalapenos. Ta de tillbehör du gillar.
- Fler förslag på tillbehör hittar du här i mitt recept till tacobuffé. Förslagsvis är det även gott med picklad rödlök, frästa svarta bönor, tärnad ananas, färsk koriander eller koriandersås till gratängen.
Tips
Tacogratäng är smidigt att laga på rester av tacoköttfärs.
Varianter
- Du kan byta köttfärs mot vegofärs för en vegetarisk variant.
- Du kan dryga ut gratängen med exempelvis 1 burk majs och/eller 1 burk svarta bönor eller liknande.
Uppskattat näringsvärde per portion: 721 kcal