Syster Cecilias potatis sallad

Recept på min systers jättegoda potatissallad som passar perfekt till grillningen på midsommarafton och till köttbullarna på julafton!

En smal, god och lite nyttigare potatissallad med fransk senap, vinäger och god olivolja.

Också gott att blanda i potatissalladen är:
- kokt broccoli
- kokta morötter i bitar
- fint hackad röd, gul eller grön paprika
- kokt blomkål

4 portioner potatissallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 10 kokta fasta potatisar, gärna goda ekopotatisar
  • 1 dl kallpressad god olivolja
  • 1 tsk fransk stark Dijonsenap
  • 2 msk citron, balsamvinäger eller liknande god vinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar

Tillagning

  1. Skala och tärna potatisen efter tycke (men inte alldeles för små bitar).
  2. Koka potatisen (med salt) i ca 20 minuter. Stick i potatisen med en gaffel och känn om den är klar. Den får inte bli överkokt.
  3. Blanda olivolja med dijonsenap i en stor skål. Salta och peppra samt tillsätt sedan citron eller vinägern.
  4. Blanda i potatisen i vinägretten.
  5. Smaka av med ev. mer senap, citron eller vinäger, salt och peppar.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer