Svartkålspaj
Svartkålspaj med fräst svartkål med olivolja och lite vitlök gräddad med mozzarellost och fetaost i en frasig pajdeg.
Tillagning
- Sätt ugnen på 180 grader vanlig ugn.
- Hacka smöret i små kuber och lägg i en skål med mjöl och salt samt vatten. Arbeta hastigt ihop till en pajdeg.
- Täck över degen och ställ i kylen en kvart.
- Skölj svartkålen, skär bort stammar och strimla den. Lägg i en panna med höga kanter och häll i en dl vatten.
- Koka på låg värme i 10 minuter tills vattnet försvunnit och kålen är mjuk.
- Skala och finhacka vitlöken.
- Fräs svartkål och vitlök i 5 minuter i lite olivolja. Salta med något krm salt under tiden. Lägg över i en skål och låt svalna.
- Ta ut pajdegen och kavla ut den eller tryck ut i en pajform. Stick hål med en gaffel i pajdegen här och där.
- Grädda pajskalet i 8 minuter i mitten av ugnen.
- Blanda i äggen med svartkålen samt tillsätt grädde, salt, smulad eller tärnad fetaost samt riven ost.
- Fördela fyllningen i ett jämnt lager i pajskalet.
- Grädda pajen i ca 35 minuter i mitten av ugnen.
- Pajen ska få fin färg och äggstanning stelna. Passa mot slutet. Börjar den brännas på kanterna så kan du sänka värmen till 175 grader samt lägga över lite bakplåtspapper eller folie.
- Ta ut och låt pajen svalna något innan servering.
Serveringsförslag
Pajen passar till buffé, julbord, lunch eller enkel middag med en god tomatsallad eller annan sallad som grönsallad med en dijondressing till.
Varianter
- Om du vill kan du ha i annan riven ost som Västerbottenost, getost eller valfri ost.
- Knapriga valnötter, pumpafrön eller hasselnötter är också gott att strö över och garnera pajen med före gräddning eller efter gräddning.
- Istället för svartkål kan du ta vanlig grönkål eller purpurkål.
-
Uppskattat näringsvärde per portion: 518 kcal