Svart Bao med grillad fläskkarré

Introduktion och förberedelse

Svarta Bao bröd fyllda med marinerad grillad fläskkarré, såser och grönt. Det går lika bra med ljusa Bao bröd.

Bao är ångade bullar som viks till fickor och fylls till servering. Fläskkarrén marinerade jag i sesamolja, hoisinsås, ingefära, vitlök, soja, ketjap manis och grillade sedan.

Vidare fyllde jag med köpt srirachamajonnäs, hoisinsås och gochujan chilipasta som sås.

Som grönt hade jag i färsk koriander, salladslök och gurka. Vidare fyllde jag med hackade jordnötter.

Serveringsförslag

Gott till middag att duka upp som en liten buffé med bao-bröd, grillat kött samt tillbehör i skålar som grönsaker, sås och jordnötter.

Tips

  • Jag köpte färdiga frysta Black Mantou steam buns - Bao från Planet Pride. De är färgade svarta med bläckfiskbläck men smakar som vanliga ljusa bröd. Det går bra med vanliga ljusa Bao buns också. Man kan också baka egna Bao.
  • Du behöver en mambukorg eller liknande att ånga bao - bullarna i. Har du ej det så går det bra att tina och värma dem i mikron någon minut.

Varianter

Annat som passar i som fyllning:

  • Röd strimlad chili.
  • Sesamfrön.
  • Riven eller strimlad morot, rödkål, kinakål eller spetskål.
  • Kimchi - köp färdig eller gör hemgjord kimchi någon vecka innan.
  • Chilipicklad gurka.
  • Fläskkarré kan bytas mot anna fläskkött som pluma, ribbstek, fläsksida som denna Bao med fläsk eller laga Koreanska revbensspjäll. Eller ta nötkött som flankstek, flapstek, biff eller entrecote.
  • Istället för färdig srirachamajonnäs kan du blanda srirachasås med majonnäs.
  • Vill du göra en vegetarisk eller vegan variant utan kött kan du byt fläskkarré mot tempeh och marinera samt steka på samma vis. Byt även srirachamajonnäs mot äggfri majonnäs blandat med srirachasås för vegan dressing.

Svarta bao bröd med grillad fläskkarré, sås, grönt och jordnötter.
Svarta bao bröd med grillad fläskkarré, sås av gochujan chili, srirachamajo och hoisinsås; grönt som färsk koriander, gurka och salladslök; knaprigt som hackade jordnötter.

4 portioner svarta Bao med grillad fläskkarré

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 12 Bao steam buns - jag tog svarta bröd men ljusa går lika bra
  • 600 gram fläskkarré
  • 1 msk finhackad eller riven ingefära
  • 2 msk sesamolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk gochujan chili
  • 4 msk koreansk soja eller ljus soja
  • 2 msk ketjap manis
  • 2 msk hoisinsås
  • TILLBEHÖR: 0,5 gurka
  • 2 salladslökar
  • 1 dl grovt hackad färsk koriander
  • 1 dl hackade jordnötter
  • 3 msk guchujan koreansk chilisås (valfritt)
  • 0,5 dl hoisinsås
  • 4 msk srirachamajonnäs

Tillagning

  1. Tänd grillen.
  2. Skölj, plocka och hacka färsk koriander grovt. Spara stjälkar till marinaden.
  3. Skär fläskkarrén i skivor. Lägg i en skål.
  4. Skala och finhacka ingefära samt vitlök och lägg i en skål eller glasburk. Tillsätt koreansk soja, ketjap manis, hoisinsås, sesamolja, gochujan chili och grovt hackade stjälkar från färsk koriander. Blanda runt. Häll hälften av marinaden med köttet och blanda runt. Spara resten av marinaden till grillning och servering. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
  5. Skölj och skär gurka i skivor. Skölj och strimla salladslök. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
  6. Hacka jordnötter grovt och lägg i en skål.
  7. Koka upp ca 1 liter vatten i en kastrull som passar till den bambukorg du ska ånga bao - bullarna i. Baobullarna kan även tinas och värmas i mikron en minut på full effekt.
  8. Grilla köttet väl 5-10 minuter på varje sida. Pensla mot slutet med lite marinad. Kontrollera så köttet är genomstekt genom att skära i en bit. Lägg upp på ett fat och låt vila några minuter.
  9. SERVERING: Duka upp grönsaker, såser och kött.
  10. Strimla upp köttet i mumsbitar och skeda över resten av marinaden. Lägg på ett fat eller i skål till servering.
  11. Värm de frysta Bao bullarna genom att ånga dem ca 2 minuter eller mikra någon minut.
  12. Fyll Bao bröden med sås, kött och grönt som du önskar.
  13. Jag tog först en msk srirachamajonnäs på den nedre halvan; vidare 0,5 tsk gochujan koreansk chilisås på övre halvan. Sedan fyllde jag med några bitar fläskkarré på undre halvan; grönsaker som några skivor gurka och salladslök samt hackad färsk koriander. Sist toppade jag med några droppar hoisinsås samt hackade jordnötter.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 753 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-06-23