Svamppasta

Pasta med svampssås och parmesan. En vegetarisk pasta. Du kan använda valfri matsvamp. Kantarell, karl-johan blir mycket goda. Vidare funkar skogschampinjon, ostronskivling eller shii-take bra också.

Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

Istället för torkad pasta kan du ta två paket färsk tagliatelle.
 

4 portioner svamppasta

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som tagliatelle eller spagetti
  • 2 msk olivolja eller smör
  • 150 gram skogschampinjon eller annan valfri matsvamp
  • 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl vitt vin
  • 0,5 dl hackad persilja eller gräslök
  • 1 msk hackad färsk timjan eller något krm torkad timjan
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 4 droppar tryffelolja (valfritt)
  • 1 dl riven parmesan

Tillagning

  1. Sätt på en kastrull vatten till pastan. Tillsätt 0,5 tsk salt och några droppar olivolja.
  2. Rensa svampen och skär den i halvor eller grova bitar ca 2x2 cm.
  3. Skala och hacka lök.
  4. Värm en stekpanna (gärna med höga kanter) eller wok.
  5. Tillsätt olivolja eller smöret.
  6. Tillsätt lök och svamp. Fräs på högsta värme under omrörning.
  7. Skala och pressa i vitlöken och blanda i. Rör om.
  8. Pudra över vetemjöl och rör ut mjölet.
  9. Häll på vin och rör ut det.
  10. Rör i mjölk och grädde.
  11. Tillsätt timjan. Låt svampsåsen puttra under tiden du kokar pastan.
  12. Koka pastan al dente (eller enligt förpackningen).
  13. Hacka under tiden persilja eller gräslök samt tillsätt till svampsåsen.
  14. Riv ost.
  15. Smaka av svampsåsen med salt och peppar.
  16. Häll av pastan.
  17. Nu kan du välja att blanda pastan med såsen i en stor skål eller kastrull. Eller servera pastan för sig och svampsåsen för sig (blanda då gärna pastan med någon msk olivolja så den inte klibbar ihop).
  18. Servera pastan med riven parmesanost.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer