Svamppasta

Introduktion och förberedelse

Pasta med svampssås och parmesan. Du kan använda valfri matsvamp samt valfri pasta som tagliatelle eller spagetti.

Med färsk eller fryst svamp

Kantarell, Karl-Johan svamp, skogschampinjon, ostronskivling eller shii-take blir gott att laga pastan på. Eller blanda de matsvampar du har.

Det finns fryst hackad blandad svamp att köpa som blir lättlagat och smidigt att laga pastan med om man vill det.

Vegetariskt eller vegan

Obs tänk på att parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

  • Vill du ha en vegan svamppasta använder du ex. olivolja eller mjölkfritt margarin, vegetabilisk mjölk, Oatly imat och vegan parmesanost samt äggfri pasta. Red med maizenastärkelse eller vetemjöl.

Glutenfri pasta

Vill du ha en glutenfri rätt så välj en glutenfri pasta och red med maizenaredning enligt paket.

Varianter

  • Toppa och garnera pastan med en dl grovt hackade hasselnötter du rostat några minuter så de fått lite färg i en stekpanna. Då får man lite crunch och tuggmotstånd vilket är gott.
  • Toppa med strimlad salladslök, persilja eller gräslök.
  • Smaksätt pastan med någon tsk torkad dragon och någon msk Dijonsenap.

4 portioner svamppasta

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som tagliatelle eller spagetti (torkad) eller 2 pkt färsk tagliatelle ex. grön spenattagliatelle
  • 2 msk olivolja eller smör
  • 250 gram skogschampinjon, kantareller eller annan valfri matsvamp
  • 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl vitt vin
  • 0,5 dl hackad persilja eller gräslök
  • 1 msk hackad färsk timjan eller något krm torkad timjan
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 4 droppar tryffelolja (valfritt)
  • 1/2 dl riven parmesan (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt på en kastrull vatten till pastan. Tillsätt 0,5 tsk salt och några droppar olivolja.
  2. Rensa svampen och skär den i halvor eller grova bitar ca 2x2 cm.
  3. Skala och hacka lök.
  4. Värm en stekpanna (gärna med höga kanter) eller wok.
  5. Tillsätt svamp. Fräs på högsta värme under omrörning. När vätskan kokat bort efter några minuter så tillsätter du olivolja eller smör samt lök och pressad vitlök.
  6. Pudra över vetemjöl och rör ut mjölet.
  7. Häll på vin och rör ut det.
  8. Rör i mjölk och grädde.
  9. Tillsätt timjan. Låt svampsåsen puttra under tiden du kokar pastan.
  10. Koka pastan al dente (eller enligt förpackningen).
  11. Hacka under tiden persilja eller gräslök samt tillsätt till svampsåsen.
  12. Riv ost.
  13. Smaka av svampsåsen med salt och peppar.
  14. Häll av pastan.
  15. Nu kan du välja att blanda pastan med såsen i en stor skål eller kastrull. Eller servera pastan för sig och svampsåsen för sig (blanda då gärna pastan med någon msk olivolja så den inte klibbar ihop).
  16. Servera pastan med riven parmesanost.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 456 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-06

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.