Svamppasta

Pasta med svampssås och parmesan. En vegetarisk pasta. Du kan använda valfri matsvamp. Kantarell, karl-johan blir mycket goda. Vidare funkar skogschampinjon, ostronskivling eller shii-take bra också.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Istället för torkad pasta kan du ta två paket färsk tagliatelle.

4 portioner svamppasta

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som tagliatelle eller spagetti
  • 2 msk olivolja eller smör
  • 150 gram skogschampinjon eller annan valfri matsvamp
  • 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl vitt vin
  • 0,5 dl hackad persilja eller gräslök
  • 1 msk hackad färsk timjan eller något krm torkad timjan
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 4 droppar tryffelolja (valfritt)
  • 1 dl riven parmesan

Tillagning

  1. Sätt på en kastrull vatten till pastan. Tillsätt 0,5 tsk salt och några droppar olivolja.
  2. Rensa svampen och skär den i halvor eller grova bitar ca 2x2 cm.
  3. Skala och hacka lök.
  4. Värm en stekpanna (gärna med höga kanter) eller wok.
  5. Tillsätt olivolja eller smöret.
  6. Tillsätt lök och svamp. Fräs på högsta värme under omrörning.
  7. Skala och pressa i vitlöken och blanda i. Rör om.
  8. Pudra över vetemjöl och rör ut mjölet.
  9. Häll på vin och rör ut det.
  10. Rör i mjölk och grädde.
  11. Tillsätt timjan. Låt svampsåsen puttra under tiden du kokar pastan.
  12. Koka pastan al dente (eller enligt förpackningen).
  13. Hacka under tiden persilja eller gräslök samt tillsätt till svampsåsen.
  14. Riv ost.
  15. Smaka av svampsåsen med salt och peppar.
  16. Häll av pastan.
  17. Nu kan du välja att blanda pastan med såsen i en stor skål eller kastrull. Eller servera pastan för sig och svampsåsen för sig (blanda då gärna pastan med någon msk olivolja så den inte klibbar ihop).
  18. Servera pastan med riven parmesanost.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer