Stekt quornfilé med senapssås

Introduktion och förberedelse

Stekt quornfilé med senapssås, kokt potatis, fräst spenat och kokt blomkål samt vitkål. Här med en god grönsallad till med riven rödbeta i. God och nyttig vegetarisk vardagsmat som passar till lunch eller middag.

Här med grov skånsk senap men du kan ta valfri senap - grovkornig, vanlig senap, Dijon-senap eller blanda. Sötstark senap blir väl sådär men är en smakfråga.

Vill du ha en sås utan vetemjöl så kan du reda såsen med ljus maizenaredning istället. Vidare kan man laga såsen med havremjölk, sojagrädde och mjölkfritt margarin för en vegan senapssås.

Vill du ha en vegan rätt så får du även byta ut quornfilén mot ex. Tzay-spett eller Oumph-filé eller så tar du veganburgarna här.

4 portioner stekt quornfilé med senapssås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 6 bitar quornfilé
  • 2 msk smör eller olivolja
  • Senapssås: 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk, standard
  • 3 msk grädde (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 2 msk grov skånsk senap
  • 1 msk stark dijonsenap
  • Tillbehör: 200 gram fryst bladspenat
  • 2 dl strimlad vitkål
  • 0,5 huvud blomkål
  • 12 potatisar, gärna färskpotatis eller delikatesspotatis som Amandine eller Marilyn

Tillagning

  1. Skrubba och skölj potatis och koka den mjuk i ca 25 minuter.
  2. Senapssås: Fräs smöret i en såskastrull.
  3. Pudra över mjölet och rör ut det med en visp.
  4. Tillsätt lite mjölk i taget under vispning så att klumpar försvinner. Tillsätt ev. lite mer mjölk så att såsen får den konsistens du vill ha.
  5. Låt såsen koka på låg värme medan potatisen kokar klart och rör då och då så att den inte bränns.
  6. Smaka av såsen med lite grädde, salt, peppar samt senapen.
  7. Förslag tillbehör: Skär blomkål i buketter. Strimla vitkål.
  8. Koka blomkål och vitkål i saltat vatten i ca 10 minuter.
  9. Fräs eller mikra spenaten mjuk.
  10. Stek quornfiléerna i smör eller olivolja så att de får färg på båda sidor och är genomvarma. Mikra dem ev. först om de är frysta. Salta och peppra dem.
  11. Servera de stekta quornfiléerna med kokt potatis, fräst spenat, kokt blomkål och vitkål samt senapssåsen.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.