Stekt quornfilé med senapssås

Introduktion och förberedelse

Stekt quornfilé med senapssås, kokt potatis, fräst spenat och kokt blomkål samt vitkål.

God och nyttig vegetarisk vardagsmat som passar till lunch eller middag.

Tillbehör

  • Här med en god grönsallad till med riven rödbeta i.
  • Gott till är grov skånsk senap men du kan ta valfri senap - grovkornig, vanlig senap, Dijon-senap eller blanda. Sötstark senap blir väl sådär men är en smakfråga.

Utan vetemjöl

Vill du ha en sås utan vetemjöl som är glutenfri så kan du reda såsen med maizena istället. Rör ut 2 msk maizena i 2 dl av den kalla mjölken i början och vispa sedan i på slutet samt låt koka i 2 minuter. Späd om du vill med lite vatten om såsen blir för tjock.

Vegan variant

Laga såsen med havremjölk, sojagrädde och mjölkfritt margarin för en vegan senapssås.

Vill du ha en helt vegan rätt så får du även byta ut quornfilén mot ex. Tzay-spett, sojabiff eller Oumph-filé eller så tar du veganburgarna här.

4 portioner stekt quornfilé med senapssås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 6 bitar quornfilé
  • 2 msk smör eller olivolja
  • Senapssås: 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk, standard
  • 3 msk grädde (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 2 msk grov skånsk senap
  • 1 msk stark dijonsenap
  • Tillbehör: 200 gram fryst bladspenat
  • 2 dl strimlad vitkål
  • 0,5 huvud blomkål
  • 12 potatisar, gärna färskpotatis eller delikatesspotatis som Amandine eller Marilyn

Tillagning

  1. Skrubba och skölj potatis och koka den mjuk i ca 25 minuter.
  2. Senapssås: Fräs smöret i en såskastrull.
  3. Pudra över mjölet och rör ut det med en visp.
  4. Tillsätt lite mjölk i taget under vispning så att klumpar försvinner. Tillsätt ev. lite mer mjölk så att såsen får den konsistens du vill ha.
  5. Låt såsen koka på låg värme medan potatisen kokar klart och rör då och då så att den inte bränns.
  6. Smaka av såsen med lite grädde, salt, peppar samt senapen.
  7. Förslag tillbehör: Skär blomkål i buketter. Strimla vitkål.
  8. Koka blomkål och vitkål i saltat vatten i ca 10 minuter.
  9. Fräs eller mikra spenaten mjuk.
  10. Stek quornfiléerna i smör eller olivolja så att de får färg på båda sidor och är genomvarma. Mikra dem ev. först om de är frysta. Salta och peppra dem.
  11. Servera de stekta quornfiléerna med kokt potatis, fräst spenat, kokt blomkål och vitkål samt senapssåsen.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 312 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-05