Nävgröt

Introduktion och förberedelse

Nävgröt av skrädmjöl serverad med stekt fläsk, fläskflott och lingon.

Nävgröt eller motti är en slags fast torr klumpig gröt och kommer från skogarna runt Värmland.

Nävgröt har fått sin namn efter att man traditionellt ätit den med nävarna och tagit en klump gröt med handen, doppat i fläskflott och lingon.

Skrädmjöl är ett fullkornsmjöl av havrekärnor som rostas i vedeldad ugn och mals i stenkvarn.

Tips

Du kan göra egna rårörda lingon eller lingonsylt till.

Nävgröten serverad med stekt fläsk på toppen, fläskflott som skedas över samt lingonsylt.
Nävgröten serverad med stekt fläsk på toppen, fläskflott som skedas över samt lingonsylt.

4 portioner nävgröt

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 17 min

Ingredienser

  • 5 dl skrädmjöl
  • 4 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 12 - 16 skivor stekfläsk, rimmat
  • 2 dl rårörda lingon eller lingonsylt

Tillagning

  1. Stek fläsk knaprigt.
  2. Koka under tiden upp vatten och salt.
  3. Tillsätt skrädmjölet och vänd runt det i vattnet så det blandas grovt.
  4. Låt stå på låg värme i 10 minuter. Rör om lite så det blir stora klumpar.
  5. Servera nävgröten med några skivor fläsk, lingon och skeda över fläskflott.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 387 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-27