Nävgröt

Nävgröt av skrädmjöl serverad med stekt fläsk, fläskflott och lingon.

Nävgröt eller motti är en slags fast torr klumpig gröt och kommer från skogarna runt Värmland.

Nävgröt har fått sin namn efter att man traditionellt ätit den med nävarna och tagit en klump gröt med handen, doppat i fläskflott och lingon.

Skrädmjöl är ett fullkornsmjöl av havrekärnor som rostas i vedeldad ugn och mals i stenkvarn.

4 portioner nävgröt

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 17 min

Ingredienser

  • 5 dl skrädmjöl
  • 4 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 12 - 16 skivor stekfläsk, rimmat
  • 2 dl rårörda lingon eller lingonsylt

Tillagning

  1. Stek fläsk knaprigt.
  2. Koka under tiden upp vatten och salt.
  3. Tillsätt skrädmjölet och vänd runt det i vattnet så det blandas grovt.
  4. Låt stå på låg värme i 10 minuter. Rör om lite så det blir stora klumpar.
  5. Servera nävgröten med några skivor fläsk, lingon och skeda över fläskflott.
Till nävgröten behöver du skrädmjöl, vatten och salt. Till servering behöver du fläsk och lingonsylt eller rårörda lingon.
Till nävgröten behöver du skrädmjöl, vatten och salt. Till servering behöver du fläsk och lingonsylt eller rårörda lingon.
Stek fläsket knaprigt och spara på allt fläskflott till servering.
Stek fläsket knaprigt och spara på allt fläskflott till servering.
Vattnet kokas upp och skrädmjöl tillsätts samt rörs ner i vattnet till en klumpig röra.
Vattnet kokas upp och skrädmjöl tillsätts samt rörs ner i vattnet till en klumpig röra.
Nävgröten får koka vidare i 10 minuter och sedan är den klar att serveras.
Nävgröten får koka vidare i 10 minuter och sedan är den klar att serveras.

Tips

Du kan göra egna rårörda lingon eller lingonsylt till.

Nävgröten serverad med stekt fläsk på toppen, fläskflott som skedas över samt lingonsylt.
Nävgröten serverad med stekt fläsk på toppen, fläskflott som skedas över samt lingonsylt.

E-mail
Medel: 4.8 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 387 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-27