Stekt havregrynsgröt stekt gröt

Stekt havregrynsgröt. Kall gröt ex. överbliven från gårdagen blir mycket god stekt i smör eller margarin. En gammal klassiker. Gröt med havregryn är nyttig och full med fibrer. Stekt gröt på rester av havregrynsgröt är dessutom grymt billig mat.

Stekt havregrynsgröt är gott med kall mjölk, äppelmos, sylt, nötter, fruktsallad, frön, kanel, socker osv. Man kan också ha stekt gröt till stekt fläsk med lingonsylt. Stekt gröt är perfekt att göra på överbliven gröt från ex. morgongröten. Gör lite extra gröt. Ställ bara in kastrullen med överbliven havregrynsgröt i kylen. Sen steker du den överblivna havregrynsgröten nästa morgon, till lunch eller kväll. Då lossnar gröten också lättare ur kastrullen och blir inte så jobbig att diska.

4 portioner stekt havregrynsgröt

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 4 dl havregryn
  • 9 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl ströbröd (valfritt)
  • 2 msk smör att steka i

Tillagning

  1. Mät upp havregryn, vatten och salt i en kastrull.
  2. Koka upp havregrynen och rör till en gröt.
  3. Låt havregrynsgröten sjuda i 2-5 minuter. Rör då och då.
  4. Du kan också laga havregrynsgröten direkt i tallriken i mikro eller plastburk.
  5. Låt gröten svalna. Sätt sedan in den i kylen att kallna så att gröten stelnar minst 40 minuter eller över natten.
  6. Värm en stekpanna och lägg i en liten klick smör eller margarin.
  7. Skär ut lagom bitar av gröten, forma grötbollar eller forma gröten till platta plättar. Vänd dem ev. i skorpmjöl (överkurs).
  8. Stek havregrynsgröten på båda sidor i smör eller margarin några minuter tills gröten fått färg och blivit varm.
  9. Servera den stekta havregrynsgröten direkt med socker och kall mjölk eller till stekt fläsk med lingon.
E-mail
Medel: 4 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer