Hemlagad senap med gurkmeja, ingefära och vitlök
En hållbar hemlagad senap med gurkmeja, ingefära, vitlök, honung, gula och bruna senapsfrön samt äppelcidervinäger.
En stor sats kryddig och god senap med lite extra smaker i.
Senapen blir lite extra hållbar med citronsyra i.
Använd gärna svensk fin honung.
Tillagning
- Bäst och minst bitter tycker jag senapen blir om du mortlar senapskornen till en röra i en stenmortel även om det går i mixer. Värm vatten till 80 grader. Tillsätt lite av vattnet i taget.
- I MIXER: Sjud senapsfrön i vatten till 80 grader. Ta av från värmen och låt stå i två minuter. Lägg över senapsfröna med vattnet i ett högt smalt kärl för stavmixer eller lägg i en mixer. Mixa 2 minuter tills senapskornen har blivit likt en senap. Låt stå att lufta några minuter.
- Tillsätt och rör i honung eller socker, salt, citronsyra, vinäger, ingefära, vitlökspulver, gurkmeja och vitpeppar. Rör eller mixa tills honung eller socker har löst sig.
- Mixa eventuellt lite till så senapen blir lite lenare om du vill det.
- Späd med hett vatten om konsistensen är för tjock.
- Fördela senapen i en väl rengjord glasburk. Eller två burkar.
- Sätt på lock.
- Låt senapen stå och mogna någon dag rundare smak. När den öppnats så tappar den sedan något i styrka.
Varianter
- En variant är att laga senapshonungen med senapspulver - det är lite mer lättlagat.
- Klassisk senap utan kryddning.
- Du kan halvera satsen till en mindre burk.
Tips
- Gott är att blanda bruna och gula senapsfrön - jag har med mest bruna frön och så en mindre del gula frön. Bruna frön ger en grov senap och gula frön en ljusare mjöligare senap.
- Socker och/eller honung kan du tillsätta efter smak så du får en så söt senap du önskar. Sedan smaksätter man vidare med lite vinäger och salt.
- Jag kokar ej utan använder hett 80-gradigt vatten till senapsfröna för att behålla mest smak. Vidare luftar jag den malda senapen för att få en stark senap. Sedan tillsätts socker och/eller honung; vinäger och/eller ättika 12% samt salt, kryddning och olja på slutet för önskad smak och konsistens.
Framförhållning
Senapen ska stå ett dygn minst att få en rund och god smak. Den håller sedan några veckor i kylen och är starkast i början.
Tips att krossa senapsfröna
- Jag tycker det blir bra att mortla lite i taget för hand i en stor stenmortel samt tillsätta lite 80-gradigt vatten på slutet till önskad konsistens.
- Har du en kanonkula med skål så kan du rulla och krossa senapen med den som man gjorde förr. Tillsätt 80-gradigt vatten på slutet.
- Man kan också sjuda senapskornen i 80-gradigt vatten, låt stå två minuter och mixa sedan med stavmixer några minuter i ett högt smalt kärl. Eller annan mixer.
- Ett alternativ är att låta senapskornen ligga i vatten över natten för att mjukna till och sedan hälla av vattnet och mortla eller mixa med lite extra vatten som tillsätts till önskad tjocklek.
Uppskattat näringsvärde per portion: 35 kcal