Hemlagad senap med honung och senapsfrön

Introduktion och förberedelse

Hemlagad senap med honung, gula och bruna senapsfrön, honung, ättika, ingefära, gurkmeja och lite vitlök. En kryddig och god senap med lite extra smaker i.

Att göra egen senap blir mycket gott. Senapen blir lite extra hållbar med citronsyra i.

Det knepiga är att krossa senapsfröna. Detta gjordes förr med en kanonkula som rullades i en skål. En stor mortel funkar dock bra. Vidare kan en kraftig mixer gå bra.

För att det ska bli lättare att mixa och mosa sönder fröna har jag kokt dem hastigt innan.

Använd gärna svensk fin honung.

En variant är att laga senapshonungen med senapspulver - det är lite mer lättlagat.

1 burk hemlagad senap

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 140 gram bruna senapsfrön
  • 35 gram gula senapsfrön
  • 1,25 dl vatten
  • 1 dl honung
  • 0,75 tsk salt
  • 0,75 tsk citronsyra
  • 1 dl ättiksprit, 12 %
  • 0,5 dl hett vatten
  • 0,5 tsk mald torkad ingefära
  • 0,5 tsk vitlökspulver
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 1 krm mald vitpeppar

Tillagning

  1. Koka senapsfröna i lite vatten i 5 minuter. Häll av och låt svalna.
  2. Krossa senapsfröna grovt i en mortel eller mixer.
  3. Lägg dem i en stor skål, tillsätt vattnet och rör om.
  4. Rör ihop honung eller socker, salt, citronsyra, ättika och hett vatten i en skål. Rör tills honung eller socker har löst sig.
  5. Tillsätt senapskornen och blanda. Man kan även mixa senapen igen.
  6. Späd med hett vatten om konsistensen är för tjock.
  7. Tillsätt ingefära, vitlökspulver, gurkmeja och vitpeppar och blanda väl.
  8. Fördela senapen i väl rengjord glasburk.
  9. Sätt på lock.
  10. Låt gärna senapen stå och mogna någon vecka så smakar den bäst. Senapen går såklart att äta direkt också.
E-mail
Medel: 4.2 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 35 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.