Hemlagad senap med honung och senapsfrön

Hemlagad senap med honung och senapsfrön. En sötstark senap med gula och bruna senapsfrön, honung eller socker, ättika, citronsyra, ingefära, gurkmeja och lite vitlök. Att göra egen senap blir mycket gott.

Det knepiga är att krossa senapsfröna. Detta gjordes förr med en kanonkula som rullades i en skål. En stor mortel funkar bra. Vidare kan en kraftig mixer funka bra. Här har jag också kokt senapsfröna för att mjukna innan och vara lättare att mixa. Ett alternativ till det är att låta senapskornen ligga i vatten över natten.

En variant är att laga senapshonungen med senapspulver - det är lite mer lättlagat.

1 burk hemlagad senap

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 140 gram bruna senapsfrön
  • 35 gram gula senapsfrön
  • 1,25 dl vatten
  • 1 dl honung eller socker
  • 0,75 tsk salt
  • 0,75 tsk citronsyra
  • 1 dl ättiksprit, 12 %
  • 0,5 dl hett vatten
  • 0,5 tsk mald torkad ingefära
  • 0,5 tsk vitlökspulver
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 1 krm mald vitpeppar

Tillagning

  1. Koka senapsfröna i lite vatten i 5 minuter. Häll av och låt svalna.
  2. Krossa senapsfröna grovt i en mortel eller mixer.
  3. Lägg dem i en stor skål, tillsätt vattnet och rör om.
  4. Rör ihop honung eller socker, salt, citronsyra, ättika och hett vatten i en skål. Rör tills honung eller socker har löst sig.
  5. Tillsätt senapskornen och blanda. Man kan även mixa senapen igen.
  6. Späd med hett vatten om konsistensen är för tjock.
  7. Tillsätt ingefära, vitlökspulver, gurkmeja och vitpeppar och blanda väl.
  8. Fördela senapen i väl rengjord glasburk.
  9. Sätt på lock.
  10. Låt gärna senapen stå och mogna någon vecka så smakar den bäst. Senapen går såklart att äta direkt också.
E-mail
Medel: 4.2 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-29

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer