Lutfisk

Introduktion och förberedelse för tillagning

Hur du lagar lutfisk i ugn, kokar den eller lagar den i mikron. Vanligt är att servera med vit sås - även kallad Bechamelsås, svartpeppar eller kryddpeppar, skirat smör, grov senap, kokt potatis och gröna ärtor.

Man kan också ha stekt tärnat fläsk eller bacon med flott till lutfisken.

Räkna med 400-600 gram urvattnad lutfisk utan skinn per person - det försvinner sedan mycket vatten vid tillagning. Läs mer här om att laga lutfisk.

Spara resterna så kan du laga lutfiskpudding med skirat smör och citron.

Välj MSC-märkt lutfisk

Långa som lutfisken görs av är en rödlistad art. Därför ska du bara köpa MSC-märkt eller Krav-märkt lutfisk - kolla på förpackningen.

Så lutas lutfisk:

Vill du luta egen lutfisk så kan du göra det. Då får du du köpa torkad långa (spillånga) som är en torskfisk som används mest till lutfisk. Den är torkad och sågas i stora bitar. Dessa läggs i kallt vatten i 6 dagar. Vattnet byts varje dag. Till varje kilo torkad uppblött fisk tar man 250 gram släckt kalk och varvar med fisken i en rostfri hink eller kärl. 125 gram kristallsoda löses i 5 dl hett vatten. Späd med 6 liter kallt vatten och häll så det täcker fisken. Låt ligga på lut i 5 dagar. Häll av luten och låt ligga att vattna ur i kallt vatten i 6 dagar. Sedan är lutfisken redo att tillagas enligt detta recept.

6 portioner lutfisk

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 3 kg lutfisk, skinnfri och urvattnad
  • 3 msk salt
  • Bechamelsås: 75 gram smör
  • 0,75 dl mjöl
  • 7,5 dl mjölk
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 1 kg potatis
  • 250 gram gröna ärtor
  • 1 tsk mald kryddpeppar till servering (valfritt)
  • 1 dl grov senap till servering (valfritt)
  • 50 gram skirat smör till servering (valfritt)

Tillagning

  1. I UGNEN: Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Dela fisken i stora bitar eller så stora portionsbitar du vill. Obs den krymper till halva storleken.
  3. Sprid ut lutfisken - gärna på högkant - i en ugnsform med hög kant minst 5 cm. Har lutfisken skinn ställer du med skinnet nedåt.
  4. Strö över salt - ca 1 msk per kilo. Det ska vara rejält salt. Täck lutfisken med aluminiumfolie.
  5. Baka lutfisken i ca 40 minuter. Kontrollera gärna med stektermometer så att lutfisken är 65 grader.
  6. Häll av vattnet som bildats. Låt det inte lutfisken gå förlänge då smälter lutfisken bort. Lägg upo på fat och servera.
  7. I MIKRO: Skär lutfisken i 5-8 cm stora bitar.
  8. Lägg lutfiskbitarna i en rymlig form eller kärl (om lutfisken har skinn ska skinnet vara nedåt).
  9. Salta 1 msk per kilo lutfisk.
  10. Täck lutfisken med plastfolie eller lock.
  11. Kör på full effekt (700W) i 30 minuter för två kilo och 15 minuter för ett kilo. Har du mer så får du köra den längre tills innertemperaturen på lutfisken är 65 grader (kontrollera med stektermometer). Vrid formen om inte ugnen gör det. Låt stå 5 minuter så att värmen sprids.
  12. I GRYTA: Skär lutfisken i bitar ca 5-8 cm stora. Placera lutfisken på högkant (har lutfisken skinn ska det vara nedåt) i en stor kastrull eller panna med höga kanter och lock.
  13. Salta 1 msk per kg lutfisk.
  14. Fyll på med 3 dl vatten. Sätt på lock.
  15. Koka upp och sänk värmen så att lutfisken sjuder försiktigt i ca 25 minuter. Kontrollera med en stektermometer att lutfiskens innertemperatur är 65 grader.
  16. Häll av vattnet och servera tillbehör.
  17. SÅS: Smält smör i en tjockbottnad kastrull. Fräs mjölet i smöret och rör ut det klumpar.
  18. Tillsätt mjölken lite i taget under omrörning. Rör ut klumpar.
  19. Låt bechamelsåsen koka under omrörning i minst fem minuter på låg värme. Om du vill kan du sila den från klumpar eller om den blivit brun i botten.
  20. Smaksätt såsen med salt och vitpeppar.
  21. SERVERING: Servera lutfisken varm med vit sås, kokt potatis, kokta gröna ärtor, grov senap eller valfri senap. Smält smör gillar en del till. Själv gillar jag nymald kryddpeppar till.
  22. Det kan finnas ben i lutfisken.
E-mail
Medel: 4.2 (15 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-01-16

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.