Kokt lutfisk

Lutfiskrecept till lutfisk kokt i ugn, gryta och mikro. Några vanliga tillbehör till klassisk lutfisk är kokt potatis, vit sås - Bechamelsås, svartpeppar eller kryddpeppar och grov senap, gröna ärter eller broccoli. Att servera stekt fläsk eller bacon i bitar samt fläskflott eller baconflott är också poppis till lutfisk.

Räkna med 400-600 gram urvattnad lutfisk utan skinn per person - det försvinner sedan mycket vatten vid tillagning. Läs mer här om att laga lutfisk.

Spara resterna så kan du laga lutfiskpudding med skirat smör och citron.

Välj MSC-märkt lutfisk

Långa som lutfisken görs av är en rödlistad art. Därför ska du bara köpa MSC-märkt eller Krav-märkt lutfisk - kolla på förpackningen.

Så lutas lutfisk:

Vill du luta egen lutfisk så kan du göra det. Då får du du köpa torkad långa (spillånga) som är en torskfisk som används mest till lutfisk. Den är torkad och sågas i stora bitar. Dessa läggs i kallt vatten i 6 dagar. Vattnet byts varje dag. Till varje kilo torkad uppblött fisk tar man 250 gram släckt kalk och varvar med fisken i en rostfri hink eller kärl. 125 gram kristallsoda löses i 5 dl hett vatten. Späd med 6 liter kallt vatten och häll så det täcker fisken. Låt ligga på lut i 5 dagar. Häll av luten och låt ligga att vattna ur i kallt vatten i 6 dagar. Sedan är lutfisken redo att tillagas enligt detta recept.

4-6 portioner lutfisk

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 2 kg lutfisk, skinnfri och urvattnad
  • 2 msk salt
  • Bechamelsås: 100 gram smör
  • 1 dl mjöl
  • 1 liter mjölk
  • 0,5 tsk riven muskot (valfritt)
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 800 gram potatis
  • 200 gram gröna ärtor
  • 1 tsk mald kryddpeppar (valfritt)
  • 1 dl grov senap (valfritt)

Tillagning

  1. I UGNEN: Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Dela fisken i 5-8 cm stora bitar.
  3. Ställ lutfisken på högkant i en ugnsform med hög kant minst 5 cm. Har lutfisken skinn ställer du med skinnet nedåt.
  4. Strö över salt - 1 msk per kilo. Det ska vara rejält salt. Täck lutfisken med aluminiumfolie.
  5. Baka lutfisken i ca 45 minuter. Kontrollera gärna med stektermometer så att lutfisken är 65 grader.
  6. Häll av vattnet som bildats. Låt det inte lutfisken gå förlänge då smälter lutfisken bort.
  7. I MIKRO: Skär lutfisken i 5-8 cm stora bitar.
  8. Lägg lutfiskbitarna i en rymlig form eller kärl (om lutfisken har skinn ska skinnet vara nedåt).
  9. Salta 1 msk per kilo lutfisk.
  10. Täck lutfisken med plastfolie eller lock.
  11. Kör på full effekt (700W) i 30 minuter för två kilo och 15 minuter för ett kilo. Har du mer så får du köra den längre tills innertemperaturen på lutfisken är 65 grader (kontrollera med stektermometer). Vrid formen om inte ugnen gör det. Låt stå 5 minuter så att värmen sprids.
  12. I GRYTA: Skär lutfisken i bitar ca 5-8 cm stora. Placera lutfisken på högkant (har lutfisken skinn ska det vara nedåt) i en stor kastrull eller panna med höga kanter och lock.
  13. Salta 1 msk per kilo lutfisk. Alltså 2 msk till 2 kilo lutfisk.
  14. Fyll på med 3 dl vatten. Sätt på lock.
  15. Koka upp och sänk värmen så att lutfisken sjuder försiktigt i ca 25 minuter. Kontrollera med en stektermometer att lutfiskens innertemperatur är 65 grader.
  16. Häll av vattnet och servera tillbehör.
  17. SÅS: Fräs mjölet i smöret någon minut och rör ut det väl.
  18. Tillsätt mjölken lite i taget under omrörning.
  19. Låt bechamelsåsen koka under omrörning i minst fem minuter på låg värme.
  20. Smaksätt såsen med salt och vitpeppar samt ev. lite muskot.
  21. SERVERING: Servera lutfisken varm med vit sås, kokt potatis, kokta gröna ärtor, grov senap eller valfri senap. Själv gillar jag nymald kryddpeppar till också.
E-mail
Medel: 4.5 (10 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-04-13

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept