Hemgjord senap med senapspulver

Introduktion och förberedelse

En god, stark, ljus, slät och snabb senap med senapspulver som passar till julskinkan, skinkmackor och till grillkorv mm.

Senapspulver som ex. Colmans är gjort på gula senapsfrön. Du kan också göra hemlagad senap med mörkare pulver med både bruna och gula senapsfrön som ger en mörkare hemgjord senap.

Vill du ha en sötare senap så kan du blanda i mer socker till en sötstark senap.

Senapen är stark i början och tappar sedan i styrka. Håller sig i kylen flera månader.

ca 2 dl hemgjord senap med senapspulver

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 1 dl vatten
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 0,5 tsk salt
  • 3 msk socker, florsocker, honung, råsocker eller farinsocker
  • 1,5 dl senapspulver
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 msk matolja som solrosolja

Tillagning

  1. Koka upp vattnet med vinäger, salt och socker. Rör så att sockret löst sig.
  2. Blanda senapspulver och mjöl i en skål och rör ner det varma vattnet till en jämn och fin senap.
  3. Låt stå minst 10 minuter att svälla till sig.
  4. Rör ner olja droppvis.
  5. Förvara i burk med lock i kylen.
E-mail
Medel: 3.7 (43 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 35 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.