Hemgjord julsenap

Hemgjord julsenap på gula och bruna senapsfrön, lite Colemans senapspulver, ättika, honung samt lite rapsolja. Att göra egen senap blir mycket gott. Gör gärna senapen någon dag innan så den får stå och få smak.

Det knepiga är att krossa senapsfröna. Detta gjordes förr med en kanonkula som rullades i en skål. En stor mortel funkar bra. Vidare kan en kraftig mixer funka bra. Här har jag också kokt senapsfröna för att mjukna innan och vara lättare att mixa. Ett alternativ till det är att låta senapskornen ligga i vatten över natten.

1 burk hemgjord julsenap

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 35 gram gula senapsfrön
  • 35 gram bruna senapsfrön
  • 2 dl vatten
  • 0,5 dl rapsolja
  • 1 msk senapspulver som Colemans
  • 2 msk socker
  • 2 msk honung
  • 1 tsk ättikssprit 12 %

Tillagning

  1. Sjud senapsfröna med vattnet under lock i ca 5 minuter.
  2. Häll av.
  3. Mortla senapsfröna några i taget eller mixa i drinkmixer.
  4. Tillsätt olja, senapspulver, socker, honung och ättika och mixa eller mortla senapen så grov du vill ha den.
  5. Förvara i kylen. Låt gärna senapen stå och få smak över natten men den kan också njutas direkt.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer