Hemgjord julsenap
Hemgjord julsenap på gula och bruna senapsfrön, lite Colemans senapspulver, ättika, honung samt lite svensk rapsolja.
- En sötstark lite grov senap som passar till julbordet och julmat som skinka med mera.
Att göra egen senap blir mycket gott. Senapen ska stå ett dygn minst och bli rundare i smaken och då den annars är rätt bitter i början.
Den är starkast i början och efter ett tag tappar den i styrka.
Tillagning
- I MORTEL: Bäst och minst bitter tycker jag senapen blir om du först mortlar senapskornen till en röra i en stor stenmortel. Värm vatten till 80 grader. Tillsätt lite av vattnet i taget till önskad tjocklek. Tillsätt resten av ingredienserna enligt nedan.
- I MIXER: Mät upp vatten och senapsfrön i en kastrull. Värm upp senapsfröna tills de har nått 80 grader. Ta av från värmen och för över senapsfröna till ett högt smalt kärl för stavmixer eller lägg i en mixer eller blender. Mixa 2 minuter tills senapskornen har blivit likt en senap. Låt stå några minuter att lufta.
- Tillsätt olja, senapspulver, socker, honung och ättika och mixa eller mortla till en jämn senap och allt socker löst sig.
- Smaka av med salt och vinäger.
- Förvara i kylen. Låt gärna senapen stå och få smak över natten.
Tips
- Gott är att blanda bruna och gula senapsfrön - jag har med mest bruna frön och så en mindre del gula frön. Bruna frön ger en grov senap och gula frön en ljusare mjöligare senap.
- Socker och/eller honung kan du tillsätta efter smak så du får en så söt senap du önskar. Sedan smaksätter man vidare med lite ättika eller vinäger och salt.
- Jag kokar ej utan använder hett 80-gradigt vatten till senapsfröna för att behålla mest smak. Vidare luftar jag den malda senapen för att få en stark senap. Sedan tillsätts socker och/eller honung; ättika och/eller vinäger samt salt och olja på slutet för önskad smak och konsistens.
Tips att krossa senapsfröna
- Jag tycker det blir bra att mortla lite i taget för hand i en stor stenmortel samt tillsätta lite 80-gradigt vatten på slutet till önskad konsistens.
- Har du en kanonkula med skål så kan du rulla och krossa senapen med den som man gjorde förr. Tillsätt 80-gradigt vatten på slutet.
- Man kan också sjuda senapskornen i 80-gradigt vatten, låt stå två minuter och mixa sedan med stavmixer några minuter i ett högt smalt kärl. Eller annan mixer.
- Ett alternativ är att låta senapskornen ligga i vatten över natten för att mjukna till och sedan hälla av vattnet och mortla eller mixa med lite extra vatten som tillsätts till önskad tjocklek.
Uppskattat näringsvärde per portion: 35 kcal