Hemgjord julsenap

Introduktion och förberedelse

Hemgjord julsenap på gula och bruna senapsfrön, lite Colemans senapspulver, ättika, honung samt lite svensk rapsolja.

Att göra egen senap blir mycket gott. Gör gärna senapen någon dag innan så den får stå och få smak. Den är starkast i början och efter ett tag tappar den i styrka.

Det knepiga är att krossa senapsfröna. Detta gjordes förr med en kanonkula som rullades i en skål. En stor mortel funkar bra. Vidare kan en kraftig mixer funka bra.

Här har jag också kokt senapsfröna för att mjukna innan och vara lättare att mixa. Ett alternativ till det är att låta senapskornen ligga i vatten över natten.

1 burk hemgjord julsenap

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 35 gram gula senapsfrön
  • 35 gram bruna senapsfrön
  • 2 dl vatten
  • 0,5 dl rapsolja
  • 1 msk senapspulver som Colemans
  • 2 msk socker
  • 2 msk honung
  • 1 tsk ättikssprit 12 %

Tillagning

  1. Sjud senapsfröna med vattnet under lock i ca 5 minuter.
  2. Häll av.
  3. Mortla senapsfröna några i taget eller mixa i drinkmixer.
  4. Tillsätt olja, senapspulver, socker, honung och ättika och mixa eller mortla senapen så grov du vill ha den.
  5. Förvara i kylen. Låt gärna senapen stå och få smak över natten men den kan också njutas direkt.
E-mail
Medel: 4.2 (12 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 35 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer