Hemgjord julsenap

Introduktion och förberedelse

Hemgjord julsenap på gula och bruna senapsfrön, lite Colemans senapspulver, ättika, honung samt lite svensk rapsolja.

Att göra egen senap blir mycket gott. Gör gärna senapen någon dag innan så den får stå och få smak. Den är starkast i början och efter ett tag tappar den i styrka.

Det knepiga är att krossa senapsfröna. Detta gjordes förr med en kanonkula som rullades i en skål. En stor mortel funkar bra. Vidare kan en kraftig mixer funka bra.

Här har jag också kokt senapsfröna för att mjukna innan och vara lättare att mixa. Ett alternativ till det är att låta senapskornen ligga i vatten över natten.

1 burk hemgjord julsenap

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 35 gram gula senapsfrön
  • 35 gram bruna senapsfrön
  • 2 dl vatten
  • 0,5 dl rapsolja
  • 1 msk senapspulver som Colemans
  • 2 msk socker
  • 2 msk honung
  • 1 tsk ättikssprit 12 %

Tillagning

  1. Sjud senapsfröna med vattnet under lock i ca 5 minuter.
  2. Häll av.
  3. Mortla senapsfröna några i taget eller mixa i drinkmixer.
  4. Tillsätt olja, senapspulver, socker, honung och ättika och mixa eller mortla senapen så grov du vill ha den.
  5. Förvara i kylen. Låt gärna senapen stå och få smak över natten men den kan också njutas direkt.
E-mail
Medel: 4 (16 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 35 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.