Hemgjord julsenap

Hemgjord julsenap på gula och bruna senapsfrön, lite Colemans senapspulver, ättika, honung samt lite svensk rapsolja.

  • En sötstark lite grov senap som passar till julbordet och julmat som skinka med mera.

Att göra egen senap blir mycket gott. Senapen ska stå ett dygn minst och bli rundare i smaken och då den annars är rätt bitter i början.

Den är starkast i början och efter ett tag tappar den i styrka.

1 burk hemgjord julsenap

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1/2 påse 14 gram gula senapsfrön
  • 1 påse, 28 gram bruna senapsfrön
  • 1 dl vatten
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk senapspulver som Colemans
  • 2 msk socker
  • 2 msk honung
  • 1 msk ättikssprit 12 %

Tillagning

  1. I MORTEL: Bäst och minst bitter tycker jag senapen blir om du först mortlar senapskornen till en röra i en stor stenmortel. Värm vatten till 80 grader. Tillsätt lite av vattnet i taget till önskad tjocklek. Tillsätt resten av ingredienserna enligt nedan.
  2. I MIXER: Mät upp vatten och senapsfrön i en kastrull. Värm upp senapsfröna tills de har nått 80 grader. Ta av från värmen och för över senapsfröna till ett högt smalt kärl för stavmixer eller lägg i en mixer eller blender. Mixa 2 minuter tills senapskornen har blivit likt en senap. Låt stå några minuter att lufta.
  3. Tillsätt olja, senapspulver, socker, honung och ättika och mixa eller mortla till en jämn senap och allt socker löst sig.
  4. Smaka av med salt och vinäger.
  5. Förvara i kylen. Låt gärna senapen stå och få smak över natten.

Tips

  • Gott är att blanda bruna och gula senapsfrön - jag har med mest bruna frön och så en mindre del gula frön. Bruna frön ger en grov senap och gula frön en ljusare mjöligare senap.
  • Socker och/eller honung kan du tillsätta efter smak så du får en så söt senap du önskar. Sedan smaksätter man vidare med lite ättika eller vinäger och salt.
  • Jag kokar ej utan använder hett 80-gradigt vatten till senapsfröna för att behålla mest smak. Vidare luftar jag den malda senapen för att få en stark senap. Sedan tillsätts socker och/eller honung; ättika och/eller vinäger samt salt och olja på slutet för önskad smak och konsistens.

Tips att krossa senapsfröna

  • Jag tycker det blir bra att mortla lite i taget för hand i en stor stenmortel samt tillsätta lite 80-gradigt vatten på slutet till önskad konsistens.
  • Har du en kanonkula med skål så kan du rulla och krossa senapen med den som man gjorde förr. Tillsätt 80-gradigt vatten på slutet.
  • Man kan också sjuda senapskornen i 80-gradigt vatten, låt stå två minuter och mixa sedan med stavmixer några minuter i ett högt smalt kärl. Eller annan mixer.
  • Ett alternativ är att låta senapskornen ligga i vatten över natten för att mjukna till och sedan hälla av vattnet och mortla eller mixa med lite extra vatten som tillsätts till önskad tjocklek.
E-mail
Medel: 3.7 (50 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 35 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-12-21