Sötsur kycklinggryta

Introduktion och förberedelse

Sötsur kycklinggryta lagad med strimlad kycklingfilé i hemgjord sötsur sås och grönsaker som röd, gul och grön paprika, morot, vitlök, purjolök, salladslök och bambuskott.

Serveringsförslag

  • En slags kycklingpanna eller gryta du kan servera med kokt ris som thairis, jasminris eller basmatiris.
  • Annat som passar till är råris eller nudlar.
  • Gott till är också sweet chilisås samt att toppa med rostade cashewnötter, färsk hackad koriander eller mer salladslök som garnering.

Varianter

  • Du kan köpa färdigstrimlat kycklingkött.
  • Vidare kan man ta frysta wokgrönsaker och färdig sötsur sås för ännu mer lättlagad variant.
  • Gott i är även andra grönsaker - några jag kan tänka mig i är: minimajs, zucchini, gröna ärtor, gröna sojabönor, gröna bönor, vaxbönor, majrova, babyspenat, champinjoner, böngroddar med mera.

Vegovariant

Vill du ha en vegetarisk variant som är lätt att fixa så byt ut kyckling mot bitar av quorn, seitanbitar eller sojagrytbitar.

6 portioner sötsur kycklinggryta

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 750 gram kycklingfilé
  • 2 msk ljus soja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 grön paprika
  • 3 st salladslökar
  • 1/3 purjolök
  • 1 morot
  • 1 burk bambuskott
  • 4 msk majsolja, rapsolja eller annan matolja
  • SÖTSUR SÅS: 1 finhackad schalottenlök
  • 1 klyfta finhackad vitlök
  • 3 cm röd spansk peppar eller 1/2 tsk chiliflakes
  • 2 msk majsolja, rapsolja eller annan matolja
  • 3 dl kycklingbuljong eller 3 dl vatten och en tärning kycklingbuljong
  • 3 msk röd vinäger eller risvinäger
  • 3 tsk socker
  • 2 tsk tomatpuré
  • 3 tsk potatismjöl utrört i lite kallt vatten i ett glas

Tillagning

  1. KYCKLING: Skär kycklingfilén i tärningar och marinera i ljus soja.
  2. Skölj, dela och kärna ur paprikor. Skär i bitar förslagsvis tärningar. Skala och hacka all vitlök. Skölj och strimla salladslök i centimeterstora bitar. Dela, skölj och strimla purjolöken i halvcentimeter stora bitar. Skala och tärna morot. Öppna och häll av bambuskott.
  3. SÖTSUR SÅS: Skala och hacka schalottenlök. Dela, kärna ur och hacka spansk röd chili eller använd chiliflakes.
  4. Hetta upp olja i en kastrull och fräs chili samt samt schalottenlök i någon minut. Tillsätt sedan ca 1 msk av den hackade vitlöken. Det ska inte ta färg.
  5. Rör ner kycklingbuljong, vinäger, socker och tomatpuré. Koka upp.
  6. Tillsätt potatismjöl utrört i lite vatten i ett glas under omrörning och låt precis koka upp så den tjocknar. Rör och sätt åt sidan på låg värme utan att koka.
  7. WOKA: Hetta upp en panna och tillsätt några msk olja när pannan är het. Använd en stor stekpanna med höga kanter eller en wok.
  8. Bryn köttet. Fräs i 1-2 minuter och tillsätt resten av vitlöken samt fräs några sekunder till. Lägg på en tallrik vid sidan.
  9. Tillsätt någon msk olja och fräs grönsakerna: först paprika och morot, sedan bambuskott, vidare purjolök och sist salladslöken. Fräs runt några minuter.
  10. Lägg tillbaka kycklingen och värm upp.
  11. Tillsätt den sötsura såsen och rör om samt koka upp. Låt puttra någon minut.
  12. Smaka av med socker, salt, vinäger samt eventuellt mer chili om du vill.
  13. Klart att servera - gott med jasminris, basmatiris eller råris.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 421 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-02-23

Tillbehör och liknande recept:

Fram med wokpannan och fräs ihop en god middag

Häng med på wokskola och lär dig woka. Att laga mat i wok är 90% förberedelse och 10% extrem hetta. Här...