Wokade grönsaker i sötsur sås
Wokade grönsaker i sötsur sås. En vegetarisk kinesisk sötsur gryta.
Gott med jasminris till.
Istället för wok kan du bryna i en stekpanna och ha en extra stor gryta vid sidan att lägga över det du steker i efter hand.
Tillagning
- Förbered grönsaker och börja kokta ris.
- Skölj och finhacka chilin. Lägg i en skål.
- Skala och pressa vitlöken och blanda med chilin.
- Riv ca 2 msk av ingefäran och blanda med chilin.
- Skala, dela och klyfta rödlök. Lägg på en bricka vid sidan.
- Skala morötter, dela och slanta dem. Lägg på brickan.
- Skölj och skär paprikorna i bitar.
- Dela, skölj och skär purjolöken snett i bitar.
- Rensa och skiva svampen.
- Skölj böngroddar.
- Skär bort skalen av ananasen och skär den i ca 2x2 cm kuber.
- Sötsur sås: Blanda socker, vinäger, tomatpure, vatten, maizena och salt i en bunke. Låt stå och rör då och då så att sockret löser sig.
- Börja woka: Häll oljan i woken eller pannan.
- Tillsätt den hackade chili, vitlöks- och ingefärsblandningen och rör om.
- Tillsätt rödlöken och stek på hög värme under omrörning någon minut.
- Tillsätt morötter och stek på hög värme under omrörning någon minut.
- Tillsätt paprika och stek på hög värme under omrörning någon minut.
- Tillsätt ananas, purjolök och svamp och stek på hög värme under omrörning någon minut.
- Tillsätt böngroddarna och stek runt lite till.
- Tillsätt sesamolja.
- Häll i den sötsura såsen och rör runt. Smaka av med salt. Koka upp.
- Servera den sötsura grytan med jasminris.
Varianter
- Färska grönsaker kan även bytas mot fryst wokblandning för en snabbare och mer lättlagad wok.
- Du kan också laga samma wok med fläskkött.
Uppskattat näringsvärde per portion: 365 kcal