Wokade grönsaker i sötsur sås

En vegetarisk kinesisk sötsur gryta. Gott med jasminris.
Istället för wok kan du bryna i en stekpanna och ha en extra stor gryta vid sidan att lägga över det du steker i efter hand.

4 portioner wokade grönsaker i sötsur sås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 bit färsk ingefära
  • 1 röd spansk chilipeppar
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl solrosolja
  • 2 rödlökar
  • 2 morötter
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 0,5 färsk ananas
  • 1 purjolök
  • 4 portabellosvampar
  • 4 dl böngroddar, gärna färska
  • 1 burk bambuskott
  • 1 tsk sesamolja
  • Sötsursås: 1 dl strösocker
  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 5 msk tomatpure
  • 2 dl vatten
  • 2 msk maizena
  • 0,5 tsk salt
  • Tillbehör: 4 port jasminris

Tillagning

  1. Förbered grönsaker och börja kokta ris.
  2. Skölj och finhacka chilin. Lägg i en skål.
  3. Skala och pressa vitlöken och blanda med chilin.
  4. Riv ca 2 msk av ingefäran och blanda med chilin.
  5. Skala, dela och klyfta rödlök. Lägg på en bricka vid sidan.
  6. Skala morötter, dela och slanta dem. Lägg på brickan.
  7. Skölj och skär paprikorna i bitar.
  8. Dela, skölj och skär purjolöken snett i bitar.
  9. Rensa och skiva svampen.
  10. Skölj böngroddar.
  11. Skär bort skalen av ananasen och skär den i ca 2x2 cm kuber.
  12. Sötsur sås: Blanda socker, vinäger, tomatpure, vatten, maizena och salt i en bunke. Låt stå och rör då och då så att sockret löser sig.
  13. Börja woka: Häll oljan i woken eller pannan.
  14. Tillsätt den hackade chili, vitlöks- och ingefärsblandningen och rör om.
  15. Tillsätt rödlöken och stek på hög värme under omrörning någon minut.
  16. Tillsätt morötter och stek på hög värme under omrörning någon minut.
  17. Tillsätt paprika och stek på hög värme under omrörning någon minut.
  18. Tillsätt ananas, purjolök och svamp och stek på hög värme under omrörning någon minut.
  19. Tillsätt böngroddarna och stek runt lite till.
  20. Tillsätt sesamolja.
  21. Häll i den sötsura såsen och rör runt. Smaka av med salt. Koka upp.
  22. Servera den sötsura grytan med jasminris.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer