Wokade grönsaker i sötsur sås

En vegetarisk kinesisk sötsur gryta. Gott med jasminris.
Istället för wok kan du bryna i en stekpanna och ha en extra stor gryta vid sidan att lägga över det du steker i efter hand.

4 portioner wokade grönsaker i sötsur sås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 bit färsk ingefära
  • 1 röd spansk chilipeppar
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl solrosolja
  • 2 rödlökar
  • 2 morötter
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 0,5 färsk ananas
  • 1 purjolök
  • 4 portabellosvampar
  • 4 dl böngroddar, gärna färska
  • 1 burk bambuskott
  • 1 tsk sesamolja
  • Sötsursås: 1 dl strösocker
  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 5 msk tomatpure
  • 2 dl vatten
  • 2 msk maizena
  • 0,5 tsk salt
  • Tillbehör: 4 port jasminris

Tillagning

  1. Förbered grönsaker och börja kokta ris.
  2. Skölj och finhacka chilin. Lägg i en skål.
  3. Skala och pressa vitlöken och blanda med chilin.
  4. Riv ca 2 msk av ingefäran och blanda med chilin.
  5. Skala, dela och klyfta rödlök. Lägg på en bricka vid sidan.
  6. Skala morötter, dela och slanta dem. Lägg på brickan.
  7. Skölj och skär paprikorna i bitar.
  8. Dela, skölj och skär purjolöken snett i bitar.
  9. Rensa och skiva svampen.
  10. Skölj böngroddar.
  11. Skär bort skalen av ananasen och skär den i ca 2x2 cm kuber.
  12. Sötsur sås: Blanda socker, vinäger, tomatpure, vatten, maizena och salt i en bunke. Låt stå och rör då och då så att sockret löser sig.
  13. Börja woka: Häll oljan i woken eller pannan.
  14. Tillsätt den hackade chili, vitlöks- och ingefärsblandningen och rör om.
  15. Tillsätt rödlöken och stek på hög värme under omrörning någon minut.
  16. Tillsätt morötter och stek på hög värme under omrörning någon minut.
  17. Tillsätt paprika och stek på hög värme under omrörning någon minut.
  18. Tillsätt ananas, purjolök och svamp och stek på hög värme under omrörning någon minut.
  19. Tillsätt böngroddarna och stek runt lite till.
  20. Tillsätt sesamolja.
  21. Häll i den sötsura såsen och rör runt. Smaka av med salt. Koka upp.
  22. Servera den sötsura grytan med jasminris.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer