Wokade grönsaker i sötsur sås
Introduktion och förberedelse
Wokade grönsaker i sötsur sås. En vegetarisk kinesisk sötsur gryta.
Gott med jasminris till.
Istället för wok kan du bryna i en stekpanna och ha en extra stor gryta vid sidan att lägga över det du steker i efter hand.
Varianter
- Färska grönsaker kan även bytas mot fryst wokblandning för en snabbare och mer lättlagad wok.
 - Du kan också laga samma wok med fläskkött.
 
Tillagning
- Förbered grönsaker och börja kokta ris.
 - Skölj och finhacka chilin. Lägg i en skål.
 - Skala och pressa vitlöken och blanda med chilin.
 - Riv ca 2 msk av ingefäran och blanda med chilin.
 - Skala, dela och klyfta rödlök. Lägg på en bricka vid sidan.
 - Skala morötter, dela och slanta dem. Lägg på brickan.
 - Skölj och skär paprikorna i bitar.
 - Dela, skölj och skär purjolöken snett i bitar.
 - Rensa och skiva svampen.
 - Skölj böngroddar.
 - Skär bort skalen av ananasen och skär den i ca 2x2 cm kuber.
 - Sötsur sås: Blanda socker, vinäger, tomatpure, vatten, maizena och salt i en bunke. Låt stå och rör då och då så att sockret löser sig.
 - Börja woka: Häll oljan i woken eller pannan.
 - Tillsätt den hackade chili, vitlöks- och ingefärsblandningen och rör om.
 - Tillsätt rödlöken och stek på hög värme under omrörning någon minut.
 - Tillsätt morötter och stek på hög värme under omrörning någon minut.
 - Tillsätt paprika och stek på hög värme under omrörning någon minut.
 - Tillsätt ananas, purjolök och svamp och stek på hög värme under omrörning någon minut.
 - Tillsätt böngroddarna och stek runt lite till.
 - Tillsätt sesamolja.
 - Häll i den sötsura såsen och rör runt. Smaka av med salt. Koka upp.
 - Servera den sötsura grytan med jasminris.
 
Uppskattat näringsvärde per portion: 365 kcal