Kycklingwok i sötsur sås

Kycklingwok med paprika och purjolök i sötsur sås.

Min version av strimlad wokad kyckling med inspiration från Kina.

En kycklinggyta med god sås och knapriga grönsaker som morötter, champinjoner, sockerärtor, champinjoner, purjolök och bambuskott.

4 portioner kycklingwok

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 400 gram kycklingkött eller kycklingfilé
  • 1 msk maizena
  • 1 äggvita
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1,5 msk olja
  • 2 morötter
  • 1 röd paprika
  • 200 gram champinjoner
  • 1 liten purjolök
  • 1 burk bambuskott ca 400 g
  • 125 gram sockerärtor, gröna sojabönor eller groddar
  • 3 dl vatten
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 2 msk soja
  • Sötsur sås: 1,5 msk socker
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk tomatpuré
  • 4 msk pressad apelsinjuice
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 msk maizenamjöl utrört i 4 msk vatten
  • 4 port jasminris

Tillagning

  1. Börja koka jasminris om du vill ha det till.
  2. Skär kycklingköttet i strimlor. Marinera kycklingen i maizena, äggvita, vinäger och en nypa salt.
  3. Skiva och strimla grönsakerna.
  4. Hetta upp oljan i en wok eller stekpanna och bryn kycklingbitarna gyllenbruna ca 3 minuter. Tag upp kycklingen och lägg upp vid sidan i ex. en skål.
  5. Fräs grönsakerna lite i taget i 4 minuter var. Lägg över i skålen.
  6. Häll på vatten, buljongtärning och soja i woken. Låt sjuda i ett par minuter.
  7. Blanda under tiden ingredienserna till såsen i en redningsbägare. Skaka ihop såsen och rör ner den i grytan. Koka upp och låt såsen tjockna.
  8. Tillsätt kyckling och grönsaker. Vänd runt i såsen.
  9. Servera kycklingwoken med jasminris.

Serveringsförslag

Gott med ris eller nudlar till.

Varianter

Du kan ta en påse frysta wokgrönsaker istället för färska grönsaker.

E-mail
Medel: 4 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 327 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-02-24