Kycklingwok i sötsur sås

Strimlad wokad kyckling enligt kinesiskt recept. En kycklinggyta med god sås och knapriga grönsaker som morötter, champinjoner, purjolök, bambuskott. Servera med klibbigt ris typ jasminris.

4 portioner kycklingwok

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 400 g kycklingkött eller kycklingfilé
  • 1 msk maizena
  • 1 äggvita
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1,5 msk olja
  • 2 morötter
  • 1 röd paprika
  • 200 g champinjoner
  • 1 liten purjolök
  • 1 burk bambuskott ca 400 g
  • 125 g sockerärtor eller groddar
  • 3 dl vatten
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 2 msk soja
  • Sötsur sås: 1,5 msk socker
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk tomatpuré
  • 4 msk pressad apelsinjuice
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 msk maizenamjöl utrört i 4 msk vatten
  • 4 port jasminris

Tillagning

  1. Börja koka jasminris om du vill ha det till.
  2. Skär kycklingköttet i strimlor. Marinera kycklingen i maizena, äggvita, vinäger och en nypa salt.
  3. Skiva och strimla grönsakerna.
  4. Hetta upp oljan i en wok eller stekpanna och bryn kycklingbitarna gyllenbruna ca 3 minuter. Tag upp kycklingen och lägg upp vid sidan i ex. en skål.
  5. Fräs grönsakerna lite i taget i 4 minuter var. Lägg över i skålen.
  6. Häll på vatten, buljongtärning och soja i woken. Låt sjuda i ett par minuter.
  7. Blanda under tiden ingredienserna till såsen i en redningsbägare. Skaka ihop såsen och rör ner den i grytan. Koka upp och låt såsen tjockna.
  8. Tillsätt kyckling och grönsaker. Vänd runt i såsen.
  9. Servera kycklingwoken med jasminris.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer