Kycklingwok i sötsur sås

Strimlad wokad kyckling enligt kinesiskt recept. En kycklinggyta med god sås och knapriga grönsaker som morötter, champinjoner, purjolök, bambuskott. Servera med klibbigt ris typ jasminris.

4 portioner kycklingwok

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 400 g kycklingkött eller kycklingfilé
  • 1 msk maizena
  • 1 äggvita
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1,5 msk olja
  • 2 morötter
  • 1 röd paprika
  • 200 g champinjoner
  • 1 liten purjolök
  • 1 burk bambuskott ca 400 g
  • 125 g sockerärtor eller groddar
  • 3 dl vatten
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 2 msk soja
  • Sötsur sås: 1,5 msk socker
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk tomatpuré
  • 4 msk pressad apelsinjuice
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 msk maizenamjöl utrört i 4 msk vatten
  • 4 port jasminris

Tillagning

  1. Börja koka jasminris om du vill ha det till.
  2. Skär kycklingköttet i strimlor. Marinera kycklingen i maizena, äggvita, vinäger och en nypa salt.
  3. Skiva och strimla grönsakerna.
  4. Hetta upp oljan i en wok eller stekpanna och bryn kycklingbitarna gyllenbruna ca 3 minuter. Tag upp kycklingen och lägg upp vid sidan i ex. en skål.
  5. Fräs grönsakerna lite i taget i 4 minuter var. Lägg över i skålen.
  6. Häll på vatten, buljongtärning och soja i woken. Låt sjuda i ett par minuter.
  7. Blanda under tiden ingredienserna till såsen i en redningsbägare. Skaka ihop såsen och rör ner den i grytan. Koka upp och låt såsen tjockna.
  8. Tillsätt kyckling och grönsaker. Vänd runt i såsen.
  9. Servera kycklingwoken med jasminris.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer