Sötsur kyckling à la Tobbe

Kycklingfilé med sötsur sås och grönsaker som röd, gul och grön paprika, vitlök, purjolök, salladslök och bambuskott.

En slags kycklingpanna eller gryta du kan servera med kokt ris som thairis eller jasminris.

6 portioner sötsur kyckling med grönsaker

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 750 g kycklingfilé
  • 2 msk soja
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 grön paprika
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 st salladslökar
  • 1 liten purjolök
  • 1 burk bambuskott
  • 6 msk olivolja
  • Sötsur sås: 4 msk finhackad morot
  • 2 st finhackad schalottenlök
  • 2 klyftor finhackad vitlök
  • 3 cm röd spansk peppar
  • 2 msk olja
  • 3 dl kycklingbuljong
  • 3 msk röd vinäger
  • 2 tsk socker
  • 2 tsk tomatpuré
  • 3 tsk potatismjöl utrört i lite vatten

Tillagning

  1. Skär och finhacka tomat, lök, vitlök och chili till såsen.
  2. Hetta upp olja i en kastrull och fräs grönsakerna. De ska inte ta färg.
  3. Blanda ner kycklingbuljong, vinäger, socker och tomatpuré.
  4. Koka upp och tillsätt potatismjöl utrört i lite vatten under omrörning.
  5. Skär kycklingfilén i tärningar och marinera i soja.
  6. Skär paprika i tärningar, hacka vitlök, skölj och strimla salladslöken i centimeterstora bitar samt purjolöken i halvcentimeter stora bitar.
  7. Hetta upp en panna och tillsätt hälften av oljan när pannan ryker.
  8. Bryn vitlöken och tillsätt köttet. Fräs i 1-2 minuter och tag upp.
  9. Tillsätt resten av oljan och fräs grönsakerna i någon minut, häll tillbaka köttet. Tillsätt den sötsura såsen och rör om. Smaka av.
  10. Servera med jasminris.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-09-26

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer