Bröd med jäst

Bröd med jäst - ett grundrecept på ljust bröd eller limpa. Kan även bakas som frallor. Här med färsk jäst, vetemjöl special eller Manitoba Cream, honung för lite sötma och naturell yoghurt eller filmjölk för lite mer fyllig smak.

Kolla in min film på Youtube hur du bakar brödet.

Förutom ingredienserna: vatten, salt, honung, naturell yoghurt, färsk jäst, honung och vetemjöl special så är en degbunke, degskrapa, slickepott, mått och termometer är också bra att ha.

Du kan byta yoghurten (degvätskan) mot enbart vatten - mjölk eller filmjölk funkar också. Honung är också valfritt. Kan även bytas mot socker. Rapsoljan kan du byta mot smör eller utesluta. Vidare kan man ta olivolja i eller annan olja.

En lite mörkare variant får du om du byter hälften av vetemjölet mot rågsikt. Vidare kan man ha i pumpafrön, krossade valnötter, chiafrön, solrosfrön, hackad torkad aprikos, hackade oliver, hackad soltorkad tomat, hackade örter som basilika, hackad lök med mera för olika smak på brödet.

2 bröd

  • Förberedelse: 1 tim 40 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 paket färsk jäst för ljusa degar
  • 1 dl svensk kallpressad rapsolja
  • 2 tsk salt
  • 1 msk svensk honung
  • 1 dl naturell yoghurt eller filmjölk
  • 3,5 dl vatten
  • 12 dl vetemjöl special eller vårvete med hög gluten ex manitoba cream

Tillagning

  1. Smula jästen i en degbunke.
  2. Tillsätt en dl fingervarmt vatten och rör tills jästen löst sig.
  3. Tillsätt salt och honung.
  4. Värm resten av vattnet tillsammans med olja samt yoghurt eller filmjölk till fingervarmt. Rör i bunken med jästen.
  5. Tillsätt ca 10-12 dl mjöl - lite i taget - och knåda ihop till en deg som precis släpper från kanterna på bunken. Den ska vara elastisk och lite kladdig men gå att knåda. Tillsätt ev. lite mer mjöl men degen ska ej bli torr och hård utan gå att knåda. Spara resten av mjölet till utbakning.
  6. Knåda degen i maskin 10 minuter. Eller för hand i 15 minuter på bakbord.
  7. Låt degen jäsa övertäckt i 40-50 minuter.
  8. Knåda degen en gång till i 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand på mjölat bakbord.
  9. Dela degen i två delar och forma limpor eller runda bröd. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Ett alternativ är att jäsa dem i brödformar av trä som du mjölat innan. Stjälp sedan upp dem på plåtar med bakplåtspapper efter jäsningen.
  10. Skär gärna lite diagonala snitt eller rutmönster i brödet med en brödkniv eller vass kniv innan jäsningen. Vidare kan man pensla dem med lite vatten och strö över topping som frön - sesamfrön, vallmofrön, pumpafrön eller solrosfrön; eller flingor som rågflingor eller havregryn eller nåt annat gott.
  11. Låt jäsa övertäckta 30 minuter till. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  12. Baka bröden i nedre delen av ugnen i 30 minuter.
  13. Låt svalna och vila på galler i minst 30 minuter innan du skär upp och serverar dem.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-09

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.