Krämig saltsill i ugnen på lökbädd

Krämig saltsill i ugnen på bädd av gul lök, purjolök och småtomater med smör och sås av grädde. Sill som passar att laga till flera som huvudrätt eller till buffé, vickning, smörgåsbord, fest, midsommar, påsk eller julbord.

Saltsillen enkelpaneras i ströbröd, steks i smör och läggs på en bädd av lök som toppas med grädde vilken blir som en god sås. Sill och sås i ett. Servera med kokt potatis till. Färskpotatis, delikatesspotatis eller vinterpotatis (kan kokas med eller utan skal om det är fint.

Gott med knäckebröd, smör och ost. Som dricka till passar öl, snaps eller mjölk. Nyttigt är det också. Själv äter jag helst bara sill som är fiskad i Nordhavet, runt Island eller liknande (inte Östersjön) - ursprung står på paketet.

Här är tillagningstiden rätt lång men det är för att saltsillen ska vattnas ur - det är enkelt. Saltsillen lägger du i en bunke med vatten och ställer i kylen över natten eller 10-12 timmar. Saltsill är sillfiléer som lagts in i saltlag. Den kan du köpa som just saltsill eller urvattnad saltsill. Steksill är urvattnad saltsill som är klar att steka - den är dock dyrare än saltsill men då slipper du vattna ur sillen. Finns med eller utan skinn. Du kan gärna dra bort skinnet om det är kvar men det är valfritt - tips är att dra av skinnet från halsen så lossar det lättare tycker jag.

Till tre portioner - serverad som huvudrätt - har jag räknat 5 filéer urvattnad saltsill eller steksill. 400-500 gram sill utan lag för tre portioner. 1,5 filéer per portion. Serverar du sillen på buffé med andra rätter så kan du räkna att den räcker till 5 portioner.

Kan garneras med lite extra hackad purjolök, rödlök och halverade tomater. Eller hackad gräslök. Gillar du dill kan du ta det.

3 portioner saltsill i ugnen

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 12 tim 40 min

Ingredienser

  • 2 rödlökar, ca 120 gram
  • 10 cm purjolök (valfritt)
  • 1,5 dl ströbröd
  • 60 gram smör
  • 3 dl grädde
  • 1/2 dl vatten
  • 1 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 5 filéer saltsill eller steksill, 500-600 gram sill utan lag
  • Tillbehör: 600 gram potatis av fast sort, färskpotatis eller delikatesspotatis
  • 8 cocktailtomater eller småtomater
  • Garnering: 2 msk extra hackad rödlök och strimlad purjolök och några halverade små tomater

Tillagning

  1. Vattna ur saltsill: lägg den i en bunke med kallt vatten och ställ i kylen 10-12 timmar eller över natten. Steksill behövs ej vattnas ur (kontrollera så att det står att saltsillen är urvattnad på paketet).
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Skala, dela och hacka löken eller strimla löken mot fibrerna. Dela, skölj och strimla purjolöken. Skölj och dela tomater i halvor.
  4. Smörj en ugnsfast form eller keramikfat med någon msk smör.
  5. Fördela rödlök, purjolök samt tomater i botten. Spara ev. lite lök och några tomathalvor till garnering. Sätt in formen i ugnen 5-10 minuter medan du skalar potatis och förbereder sillen.
  6. Skrubba eller skala potatis. Börja koka den.
  7. Häll av sillen och skölj den med kallt vatten. Lägg upp på en tallrik och torka hyfsad torr med lite hushållspapper. Dra försiktigt bort skinnet från saltsillen om du vill. Lättast från halsen och nedåt. Saltsill säljs även utan skinn. Skär sillen förslagsvis i halva bitar.
  8. Vänd en sillbit i taget i lite ströbröd. Lägg över på en tallrik.
  9. Bryn saltsillsbitarna i en stekpanna någon minut på varje sida i någon msk smör. Man kan också skippa det helt och lägga sillen direkt på löken i formen - jag tycker dock det blir bäst att steka sillen lite först.
  10. Ta ut formen ur ugnen. Fördela saltsillsbitarna i formen.
  11. Fördela grädden runt om och någon halv dl vatten (så får du lite mer sås).
  12. Laga ytterligare 15 minuter i ugnen på 200 grader tills allt är varmt och grädden kokar.
  13. Ta ut och servera saltsillen med kokt potatis samt valfri garnering. Kan serveras varm eller kall (då med varm kokt potatis).
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept