Sherrysill

Introduktion och förberedelse

Sherrysill är en god klassisk sill med sherrysmak i tomatsås smaksatt med svartpeppar, socker och ättika.

Serveringsförslag

  • Sherrysill passar till smörgåsbord, julbord, midsommar, påsk, sillfrukost och liknande.
  • Kan även serveras på grovt bröd med kokt skivat ägg garnerad med rödlök, gräslök samt svartpeppar som sillsmörgås eller smörrebröd.

Framförhållning

Du får ha lite framförhållning då inläggningssillen ska stå och dra åt sig den första lagen i kylen 1-2 dygn och sedan smaksättas för att stå ytterligare 1-2 dygn för godast smak.

Tips

Räkna en burk inläggningssill på 420 gram vilket motsvarar 190 gram avrunnen saltsillfilé utan skinn till fyra portioner.

Varianter

  • Använder du 5 minuters sill så är den redan inlagd. Då är det bara att hälla av lagen från burken och lägga in i smaksättningen/såsen med tomat och sherry nedan samt låta stå att få smak något dygn.
  • Använder du färsk sill eller strömming så får du lägga in sillen för början.

Val av sherry

Sherry är ett spanskt vitt vin som lagras i soleras och finns i olika varianter från torr Fino till nötig oloroso och söt Cream.

Jag tycker torr Fino eller Oloroso sherry passar bäst till sillen men det är en smaksak. Lustau är en producent jag rekommenderar men nästan lite bortkastat att smaksätta sill med kanske.

Sherrysill får en elegant smak av torr sherry fino eller oloroso som passar bra ihop med tomat, ättika, socker och svartpeppar.
Sherrysill får en elegant smak av torr sherry fino eller oloroso som passar bra ihop med tomat, ättika, socker och svartpeppar.

4 portioner sherrysill

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 2 dagar
  • Klart på: 2 dagar 30 min

Ingredienser

  • 1 burk inläggningssill på 420 gram
  • LAG: 0,5 dl ättiksprit 12%
  • 1,5 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 tsk grovt krossad vitpeppar
  • 2 tsk grovt krossad kryddpeppar
  • 1 lagerblad
  • 5 kryddnejlikor
  • SMAKSÄTTNING: 2 msk ättiksprit 12%
  • 2 msk olivolja
  • 1,5 dl tomatjuice eller passerade tomater
  • 0,5 dl socker
  • 4 korn svartpeppar eller motsvarande mängd grovt malen
  • 3 msk torr sherry fino eller oloroso

Tillagning

  1. Mät upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Tillsätt krossad kryddpeppar, krossad vitpeppar, lagerblad samt kryddnejlikor och koka upp.
  2. Rör om så att sockret löser sig.
  3. Sätt ättikslagen åt sidan att svalna och kallna.
  4. Häll av och skölj sillen.
  5. Skär eller klipp sillen i någon cm breda bitar.
  6. Lägg sillen i rosfri skål, två rena glasburkar med lock eller en skål eller kärl i keramik. Fyll på med lag.
  7. Låt sillen stå i kylen i 1-2 dygn för bästa smak.
  8. SMAKSÄTTNING: Blanda ättiksprit, olivolja, tomatjuice, socker samt sherry till en sås i en skål.
  9. Krossa svartpepparn i en mortel eller mal i några varv svartpeppar från kvarnen och tillsätt till såsen.
  10. Häll av sillen i ett durkslag.
  11. Plocka upp och tillsätt sillbitarna till såsen/smaksättningen, blanda runt. Lägg gärna upp sherrysillen i en finare skål eller glasburk med lock.
  12. Låt sherrysillen stå minst ett dygn i kylen.
  13. Vid servering så kan du garnera sherrysillen med lite finhackad eller fint strimlad rödlök, gul lök och/eller gräslök samt nymalen svartpeppar.
E-mail
Medel: 4.4 (19 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 211 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-04-07

Tillbehör och liknande recept:

Sherry, spanskt vin och vintips till tapas.

Varför inte njuta ett glas uppfriskande sherry i eftermiddagssolen - klassiskt med spanska tapas...