Torsk med senapssås

Torsk med senapssås, kokt potatis och goda frästa rotfrukter. Här har jag valt att koka torsken. Men du kan såklart steka den i panna eller i ugnen också.
Räkna 500-600 gram torskfilé ex. 4 bitar torsk på ca 140 gram styck. Det finns fina styckfrysta portioner torskfilé att tina i kylen över natten eller i vattenbad.
Senapssåsen är gjord med skånsk grov senap samt dijonsenap. Till torsken passar smörfrästa rotfrukter som palsternacka, rotselleri, gul lök, purjolök samt morot.
Tänk på att köpa torsk som är MSC märkt och gärna kravmärkt.
Vintips till blir vitt vin som ex. en Gewurtztraminer eller Pinot Gris. Öl, mjölk eller vatten funkar också såklart.

4 portioner torsk med senapssås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 gram torskfilé
  • 1 tsk salt
  • 12 fina medelstora potatisar
  • Senapssås: 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 1 dl buljong från fiskkoket
  • 2 msk grov skånsk senap
  • 2 msk stark dijonsenap
  • Tillbehör: 2 msk smör
  • 1 stor morot
  • 1 gul lök
  • 0,5 purjolök
  • 1 palsternacka
  • 0,5 rotselleri

Tillagning

  1. Skär torsken i fyra portionsbitar. Lägg dem i en skål. Salta och blanda runt. Ställ i kylen.
  2. Börja förbered och koka potatis. Har de fint skal behövs de ej skalas.
  3. Förbered och skala samt tärna de övriga rotfrukterna. Lägg i en skål. Skala och strimla lök. Skölj purjolök och strimla den. Fräs dem i smör och håll sedan varmt medan du lagar sås och fisk.
  4. Börja med senapssåsen: Fräs smöret i en såskastrull.
  5. Pudra över mjölet och vispa ut det.
  6. Tillsätt lite mjölk i taget under vispning.
  7. Tillsätt grädde, salt, peppar samt senap. Smaka av med ev. mer senap efter smak. När fisken kokat kan du också ha i någon dl fiskspad från kokningen så att såsen blir lagom i konsistens. Den ska inte vara för tjock.
  8. Koka upp en liter vatten i en stor kastrull.
  9. Ta av från värmen och lägg i fiskbitarna samt sätt på lock.
  10. Låt fiskbitarna lagas klart i ca 5 minuter.
  11. Ta upp dem med hålslev och lägg på en tallrik. Kolla så att fisken är genomkokt.
  12. Servera den kokta torsken med kokt potatis, senapssåsen samt de smörfrästa rotfrukterna.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer