Torsk med senapssås

Torsk med senapssås, kokt potatis och goda frästa rotfrukter. Här har jag valt att koka torsken. Men du kan såklart steka den i panna eller i ugnen också.
Räkna 500-600 gram torskfilé ex. 4 bitar torsk på ca 140 gram styck. Det finns fina styckfrysta portioner torskfilé att tina i kylen över natten eller i vattenbad.
Senapssåsen är gjord med skånsk grov senap samt dijonsenap. Till torsken passar smörfrästa rotfrukter som palsternacka, rotselleri, gul lök, purjolök samt morot.
Tänk på att köpa torsk som är MSC märkt och gärna kravmärkt.
Vintips till blir vitt vin som ex. en Gewurtztraminer eller Pinot Gris. Öl, mjölk eller vatten funkar också såklart.

4 portioner torsk med senapssås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 gram torskfilé
  • 1 tsk salt
  • 12 fina medelstora potatisar
  • Senapssås: 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 1 dl buljong från fiskkoket
  • 2 msk grov skånsk senap
  • 2 msk stark dijonsenap
  • Tillbehör: 2 msk smör
  • 1 stor morot
  • 1 gul lök
  • 0,5 purjolök
  • 1 palsternacka
  • 0,5 rotselleri

Tillagning

  1. Skär torsken i fyra portionsbitar. Lägg dem i en skål. Salta och blanda runt. Ställ i kylen.
  2. Börja förbered och koka potatis. Har de fint skal behövs de ej skalas.
  3. Förbered och skala samt tärna de övriga rotfrukterna. Lägg i en skål. Skala och strimla lök. Skölj purjolök och strimla den. Fräs dem i smör och håll sedan varmt medan du lagar sås och fisk.
  4. Börja med senapssåsen: Fräs smöret i en såskastrull.
  5. Pudra över mjölet och vispa ut det.
  6. Tillsätt lite mjölk i taget under vispning.
  7. Tillsätt grädde, salt, peppar samt senap. Smaka av med ev. mer senap efter smak. När fisken kokat kan du också ha i någon dl fiskspad från kokningen så att såsen blir lagom i konsistens. Den ska inte vara för tjock.
  8. Koka upp en liter vatten i en stor kastrull.
  9. Ta av från värmen och lägg i fiskbitarna samt sätt på lock.
  10. Låt fiskbitarna lagas klart i ca 5 minuter.
  11. Ta upp dem med hålslev och lägg på en tallrik. Kolla så att fisken är genomkokt.
  12. Servera den kokta torsken med kokt potatis, senapssåsen samt de smörfrästa rotfrukterna.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer