Torsk med senapssås
Torsk med senapssås, kokt potatis och goda frästa rotfrukter. Senapssåsen är gjord med skånsk grov senap samt dijonsenap.
Tillagning
- Skär torsken i fyra portionsbitar. Lägg dem i en skål. Salta och blanda runt. Ställ i kylen.
- Börja förbered och koka potatis. Har de fint skal behövs de ej skalas.
- Förbered och skala samt tärna de övriga rotfrukterna. Lägg i en skål. Skala och strimla lök. Skölj purjolök och strimla den. Fräs dem i smör och håll sedan varmt medan du lagar sås och fisk.
- Börja med senapssåsen: Fräs smöret i en såskastrull.
- Pudra över mjölet och vispa ut det.
- Tillsätt lite mjölk i taget under vispning.
- Tillsätt grädde, salt, peppar samt senap. Smaka av med ev. mer senap efter smak. När fisken kokat kan du också ha i någon dl fiskspad från kokningen så att såsen blir lagom i konsistens. Den ska inte vara för tjock.
- Koka upp en liter vatten i en stor kastrull.
- Ta av från värmen och lägg i fiskbitarna samt sätt på lock.
- Låt fiskbitarna lagas klart i ca 5 minuter.
- Ta upp dem med hålslev och lägg på en tallrik. Kolla så att fisken är genomkokt.
- Servera den kokta torsken med kokt potatis, senapssåsen samt de smörfrästa rotfrukterna.
Serveringsförslag
- Till torsken med senapssåsen passar kokt potatis - vanlig potatis, delikatesspotatis eller färskpotatis.
- I nedan recept och på bilden har jag också med smörfrästa rotfrukter som palsternacka, rotselleri, gul lök, purjolök samt morot.
- Som grönt till passar ett fat med blandad sallad och grönsaker.
Kokt eller stekt torsk
Här har jag valt att koka torsken. Men du kan såklart steka den i panna eller i ugnen också.
Portionsberäkning
Räkna 500-600 gram torskfilé ex. 4 bitar torsk på ca 140 gram styck. Det finns fina styckfrysta portioner torskfilé att tina i kylen över natten eller i vattenbad.
Tänk på att köpa torsk som är MSC märkt och gärna kravmärkt.
Vintips till torsken:
Förslag blir vitt vin som ex. en Gewurtztraminer eller Pinot Gris. Öl, mjölk eller vatten funkar också såklart.
Uppskattat näringsvärde per portion: 385 kcal