Torsk med senapssås

Introduktion och förberedelse

Torsk med senapssås, kokt potatis och goda frästa rotfrukter. Senapssåsen är gjord med skånsk grov senap samt dijonsenap.

Serveringsförslag

Till torsken med senapssåsen passar kokt potatis - vanlig potatis, delikatesspotatis eller färskpotatis.

I nedan recept och på bilden har jag också med smörfrästa rotfrukter som palsternacka, rotselleri, gul lök, purjolök samt morot.

Som grönt till passar ett fat med blandad sallad och grönsaker.

Kokt eller stekt torsk

Här har jag valt att koka torsken. Men du kan såklart steka den i panna eller i ugnen också.

Portionsberäkning

Räkna 500-600 gram torskfilé ex. 4 bitar torsk på ca 140 gram styck. Det finns fina styckfrysta portioner torskfilé att tina i kylen över natten eller i vattenbad.

Tänk på att köpa torsk som är MSC märkt och gärna kravmärkt.

Vintips till torsken:

Förslag blir vitt vin som ex. en Gewurtztraminer eller Pinot Gris. Öl, mjölk eller vatten funkar också såklart.

4 portioner torsk med senapssås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 gram torskfilé
  • 1 tsk salt
  • 12 fina medelstora potatisar
  • Senapssås: 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 1 dl buljong från fiskkoket
  • 2 msk grov skånsk senap
  • 2 msk stark dijonsenap
  • Tillbehör: 2 msk smör
  • 1 stor morot
  • 1 gul lök
  • 0,5 purjolök
  • 1 palsternacka
  • 0,5 rotselleri

Tillagning

  1. Skär torsken i fyra portionsbitar. Lägg dem i en skål. Salta och blanda runt. Ställ i kylen.
  2. Börja förbered och koka potatis. Har de fint skal behövs de ej skalas.
  3. Förbered och skala samt tärna de övriga rotfrukterna. Lägg i en skål. Skala och strimla lök. Skölj purjolök och strimla den. Fräs dem i smör och håll sedan varmt medan du lagar sås och fisk.
  4. Börja med senapssåsen: Fräs smöret i en såskastrull.
  5. Pudra över mjölet och vispa ut det.
  6. Tillsätt lite mjölk i taget under vispning.
  7. Tillsätt grädde, salt, peppar samt senap. Smaka av med ev. mer senap efter smak. När fisken kokat kan du också ha i någon dl fiskspad från kokningen så att såsen blir lagom i konsistens. Den ska inte vara för tjock.
  8. Koka upp en liter vatten i en stor kastrull.
  9. Ta av från värmen och lägg i fiskbitarna samt sätt på lock.
  10. Låt fiskbitarna lagas klart i ca 5 minuter.
  11. Ta upp dem med hålslev och lägg på en tallrik. Kolla så att fisken är genomkokt.
  12. Servera den kokta torsken med kokt potatis, senapssåsen samt de smörfrästa rotfrukterna.
E-mail
Medel: 3.9 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 385 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-06