Torsk med senapssås

Torsk med senapssås, kokt potatis och goda frästa rotfrukter. Senapssåsen är gjord med skånsk grov senap samt dijonsenap.

4 portioner torsk med senapssås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 gram torskfilé
  • 1 tsk salt
  • 12 fina medelstora potatisar
  • Senapssås: 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 1 dl buljong från fiskkoket
  • 2 msk grov skånsk senap
  • 2 msk stark dijonsenap
  • Tillbehör: 2 msk smör
  • 1 stor morot
  • 1 gul lök
  • 0,5 purjolök
  • 1 palsternacka
  • 0,5 rotselleri

Tillagning

  1. Skär torsken i fyra portionsbitar. Lägg dem i en skål. Salta och blanda runt. Ställ i kylen.
  2. Börja förbered och koka potatis. Har de fint skal behövs de ej skalas.
  3. Förbered och skala samt tärna de övriga rotfrukterna. Lägg i en skål. Skala och strimla lök. Skölj purjolök och strimla den. Fräs dem i smör och håll sedan varmt medan du lagar sås och fisk.
  4. Börja med senapssåsen: Fräs smöret i en såskastrull.
  5. Pudra över mjölet och vispa ut det.
  6. Tillsätt lite mjölk i taget under vispning.
  7. Tillsätt grädde, salt, peppar samt senap. Smaka av med ev. mer senap efter smak. När fisken kokat kan du också ha i någon dl fiskspad från kokningen så att såsen blir lagom i konsistens. Den ska inte vara för tjock.
  8. Koka upp en liter vatten i en stor kastrull.
  9. Ta av från värmen och lägg i fiskbitarna samt sätt på lock.
  10. Låt fiskbitarna lagas klart i ca 5 minuter.
  11. Ta upp dem med hålslev och lägg på en tallrik. Kolla så att fisken är genomkokt.
  12. Servera den kokta torsken med kokt potatis, senapssåsen samt de smörfrästa rotfrukterna.

Serveringsförslag

  • Till torsken med senapssåsen passar kokt potatis - vanlig potatis, delikatesspotatis eller färskpotatis.
  • I nedan recept och på bilden har jag också med smörfrästa rotfrukter som palsternacka, rotselleri, gul lök, purjolök samt morot.
  • Som grönt till passar ett fat med blandad sallad och grönsaker.

Kokt eller stekt torsk

Här har jag valt att koka torsken. Men du kan såklart steka den i panna eller i ugnen också.

Portionsberäkning

Räkna 500-600 gram torskfilé ex. 4 bitar torsk på ca 140 gram styck. Det finns fina styckfrysta portioner torskfilé att tina i kylen över natten eller i vattenbad.

Tänk på att köpa torsk som är MSC märkt och gärna kravmärkt.

Vintips till torsken:

Förslag blir vitt vin som ex. en Gewurtztraminer eller Pinot Gris. Öl, mjölk eller vatten funkar också såklart.

E-mail
Medel: 4.2 (19 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 385 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-09-13