Fläskkorv med senapssås

Fläskkorv med senapssås, kokt potatis, rotfrukter och brysselkål. Använd köpt fläskkorv eller hemgjord.
Här hittar du recept på hemgjord fläskkorv men du kan också köpa färdig. Vidare kan man laga hemgjord senap att ha i såsen - sök recept här på receptfavoriter.se
Lagar du hemgjord fläskkorv så tar det någon timme extra att laga korven. Lägg gärna fjälstren i blöt över natten i kylen också. Det går dock att stoppa dem ändå.

4 portioner fläskkorv med senapssås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 gram fläskkorv
  • Tillbehör: 400 gram potatis
  • 300 gram palsternackor
  • 2 morötter
  • 200 gram brysselkål
  • Senapssås: 4 msk smör
  • 4 msk mjöl
  • 2 dl vatten eller fläskspad
  • 1 buljongtärning grönsak
  • 2 dl grädde
  • 4 msk grovkornig senap
  • 0,5 tsk socker
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Hemgjord fläskkorv: 650 gram fläskfärs
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 dl potatismjöl
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk socker
  • 0,5 tsk malen nejlika
  • 0,5 tsk malen ingefära
  • 0,5 tsk malen kryddpeppar
  • 2 krm vit- eller svartpeppar
  • 2,5 meter fjälster

Tillagning

  1. Laga hemgjord fläskkorv enligt nedan recept eller värm köpt fläskkorv i bitar i vatten (börja då koka potatis och rotfrukter först).
  2. Skala, dela och koka potatis, palsternacka och morot mjuka - ca 15-20 minuter.
  3. Senapssås: Smält smöret i en såskastrull och rör ner mjölet.
  4. Vispa ner vatten och buljongtärning eller fläskkorvsspad.
  5. Koka upp och tillsätt grädde, senap, socker, salt och peppar. Låt småkoka och rör då och då i minst 5 minuter.
  6. Koka brysselkålen några minuter.
  7. Servera fläskkorven, rotfrukterna, brysselkålen med senapssåsen samt ev. lite extra senap bredvid.
  8. Hemgjord fläskkorv: Lägg helst fjälstret i blöt i kylen över natten - så blir det extra smidigt och mjukt.
  9. Skär skinka och späck i bitar. Mal i en köttkvarn. Eller använd färdigmald fläskfärs och lägg i en bunke.
  10. Blanda alla ingredienser i en stor bunke och känn så att färsen är lagom mjuk att trycka genom korvhornet.
  11. Är färsen för fast så kan du spä den med lite mer vatten.
  12. Skölj och trä på det första korvskinnet på korvhornet.
  13. Använd en köttkvarn med korvhorn och fyll korvskinnen. Eller tryck ut smeten för hand genom korvhornet - ex. med ett tjockt trähandtag.
  14. Lägg korven på en fläskbricka. När du fyllt hela fjälstret med korvsmet nästan hela vägen så trycker och formar du ut 7 stycken fläskkorvar ca 15 cm långa. Knyt en knut på fjälstret i varje korvända.
  15. Nu är fläskkorvarna klara att kokas eller sjudas i en kastrull i 15 minuter med 2 lagerblad och ca 5 vitpepparkorn. Pricka hål i skinnet lite här och var så de ej spricker.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer