Fläskkorv med senapssås

Fläskkorv med senapssås, kokt potatis, rotfrukter och brysselkål. Använd köpt fläskkorv eller hemgjord.
Här hittar du recept på hemgjord fläskkorv men du kan också köpa färdig. Vidare kan man laga hemgjord senap att ha i såsen - sök recept här på receptfavoriter.se
Lagar du hemgjord fläskkorv så tar det någon timme extra att laga korven. Lägg gärna fjälstren i blöt över natten i kylen också. Det går dock att stoppa dem ändå.

4 portioner fläskkorv med senapssås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 gram fläskkorv
  • Tillbehör: 400 gram potatis
  • 300 gram palsternackor
  • 2 morötter
  • 200 gram brysselkål
  • Senapssås: 4 msk smör
  • 4 msk mjöl
  • 2 dl vatten eller fläskspad
  • 1 buljongtärning grönsak
  • 2 dl grädde
  • 4 msk grovkornig senap
  • 0,5 tsk socker
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Hemgjord fläskkorv: 650 gram fläskfärs
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 dl potatismjöl
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk socker
  • 0,5 tsk malen nejlika
  • 0,5 tsk malen ingefära
  • 0,5 tsk malen kryddpeppar
  • 2 krm vit- eller svartpeppar
  • 2,5 meter fjälster

Tillagning

  1. Laga hemgjord fläskkorv enligt nedan recept eller värm köpt fläskkorv i bitar i vatten (börja då koka potatis och rotfrukter först).
  2. Skala, dela och koka potatis, palsternacka och morot mjuka - ca 15-20 minuter.
  3. Senapssås: Smält smöret i en såskastrull och rör ner mjölet.
  4. Vispa ner vatten och buljongtärning eller fläskkorvsspad.
  5. Koka upp och tillsätt grädde, senap, socker, salt och peppar. Låt småkoka och rör då och då i minst 5 minuter.
  6. Koka brysselkålen några minuter.
  7. Servera fläskkorven, rotfrukterna, brysselkålen med senapssåsen samt ev. lite extra senap bredvid.
  8. Hemgjord fläskkorv: Lägg helst fjälstret i blöt i kylen över natten - så blir det extra smidigt och mjukt.
  9. Skär skinka och späck i bitar. Mal i en köttkvarn. Eller använd färdigmald fläskfärs och lägg i en bunke.
  10. Blanda alla ingredienser i en stor bunke och känn så att färsen är lagom mjuk att trycka genom korvhornet.
  11. Är färsen för fast så kan du spä den med lite mer vatten.
  12. Skölj och trä på det första korvskinnet på korvhornet.
  13. Använd en köttkvarn med korvhorn och fyll korvskinnen. Eller tryck ut smeten för hand genom korvhornet - ex. med ett tjockt trähandtag.
  14. Lägg korven på en fläskbricka. När du fyllt hela fjälstret med korvsmet nästan hela vägen så trycker och formar du ut 7 stycken fläskkorvar ca 15 cm långa. Knyt en knut på fjälstret i varje korvända.
  15. Nu är fläskkorvarna klara att kokas eller sjudas i en kastrull i 15 minuter med 2 lagerblad och ca 5 vitpepparkorn. Pricka hål i skinnet lite här och var så de ej spricker.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer