Fläskkorv med senapssås

Fläskkorv med senapssås, kokt potatis, rotfrukter och brysselkål. Här hittar du recept på hemgjord korv men du kan också köpa färdig fläskkorv.

Vidare kan man laga hemgjord senap att ha i såsen.

Lagar du hemgjord fläskkorv så tar det någon timme extra att laga hela rätten. Lägg gärna fjälstren i blöt över natten i kylen också. Det går dock att stoppa dem ändå.

4 portioner fläskkorv med senapssås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 gram fläskkorv
  • Tillbehör: 400 gram potatis
  • 300 gram palsternackor
  • 2 morötter
  • 200 gram brysselkål
  • Senapssås: 4 msk smör
  • 4 msk mjöl
  • 2 dl vatten eller fläskspad
  • 1 buljongtärning grönsak
  • 2 dl grädde
  • 4 msk grovkornig senap
  • 0,5 tsk socker
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Hemgjord fläskkorv: 650 gram fläskfärs
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 dl potatismjöl
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk socker
  • 0,5 tsk malen nejlika
  • 0,5 tsk malen ingefära
  • 0,5 tsk malen kryddpeppar
  • 2 krm vit- eller svartpeppar
  • 2,5 meter fjälster

Tillagning

  1. Laga hemgjord fläskkorv enligt nedan recept eller värm köpt fläskkorv i bitar i vatten (börja då koka potatis och rotfrukter först).
  2. Skala, dela och koka potatis, palsternacka och morot mjuka - ca 15-20 minuter.
  3. Senapssås: Smält smöret i en såskastrull och rör ner mjölet.
  4. Vispa ner vatten och buljongtärning eller fläskkorvsspad.
  5. Koka upp och tillsätt grädde, senap, socker, salt och peppar. Låt småkoka och rör då och då i minst 5 minuter.
  6. Koka brysselkålen några minuter.
  7. Servera fläskkorven, rotfrukterna, brysselkålen med senapssåsen samt ev. lite extra senap bredvid.
  8. Hemgjord fläskkorv: Lägg helst fjälstret i blöt i kylen över natten - så blir det extra smidigt och mjukt.
  9. Skär skinka och späck i bitar. Mal i en köttkvarn. Eller använd färdigmald fläskfärs och lägg i en bunke.
  10. Blanda alla ingredienser i en stor bunke och känn så att färsen är lagom mjuk att trycka genom korvhornet.
  11. Är färsen för fast så kan du spä den med lite mer vatten.
  12. Skölj och trä på det första korvskinnet på korvhornet.
  13. Använd en köttkvarn med korvhorn och fyll korvskinnen. Eller tryck ut smeten för hand genom korvhornet - ex. med ett tjockt trähandtag.
  14. Lägg korven på en fläskbricka. När du fyllt hela fjälstret med korvsmet nästan hela vägen så trycker och formar du ut 7 stycken fläskkorvar ca 15 cm långa. Knyt en knut på fjälstret i varje korvända.
  15. Nu är fläskkorvarna klara att kokas eller sjudas i en kastrull i 15 minuter med 2 lagerblad och ca 5 vitpepparkorn. Pricka hål i skinnet lite här och var så de ej spricker.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-15

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept