Fläskkorv med senapssås
Fläskkorv med senapssås, kokt potatis, rotfrukter och brysselkål.
Svensk husmanskost som passar till lunch eller middag.
Tillagning
- Laga hemgjord fläskkorv enligt nedan recept eller värm köpt fläskkorv i bitar i vatten (börja då koka potatis och rotfrukter först).
- Skala, dela och koka potatis, palsternacka och morot mjuka - ca 15-20 minuter.
- Senapssås: Smält smöret i en såskastrull och rör ner mjölet.
- Vispa ner vatten och buljongtärning eller fläskkorvsspad.
- Koka upp och tillsätt grädde, senap, socker, salt och peppar. Låt småkoka och rör då och då i minst 5 minuter.
- Koka brysselkålen några minuter.
- Servera fläskkorven, rotfrukterna, brysselkålen med senapssåsen samt ev. lite extra senap bredvid.
- Hemgjord fläskkorv: Lägg helst fjälstret i blöt i kylen över natten - så blir det extra smidigt och mjukt.
- Skär skinka och späck i bitar. Mal i en köttkvarn. Eller använd färdigmald fläskfärs och lägg i en bunke.
- Blanda alla ingredienser i en stor bunke och känn så att färsen är lagom mjuk att trycka genom korvhornet.
- Är färsen för fast så kan du spä den med lite mer vatten.
- Skölj och trä på det första korvskinnet på korvhornet.
- Använd en köttkvarn med korvhorn och fyll korvskinnen. Eller tryck ut smeten för hand genom korvhornet - ex. med ett tjockt trähandtag.
- Lägg korven på en fläskbricka. När du fyllt hela fjälstret med korvsmet nästan hela vägen så trycker och formar du ut 7 stycken fläskkorvar ca 15 cm långa. Knyt en knut på fjälstret i varje korvända.
- Nu är fläskkorvarna klara att kokas eller sjudas i en kastrull i 15 minuter med 2 lagerblad och ca 5 vitpepparkorn. Pricka hål i skinnet lite här och var så de ej spricker.
Tips
- Här hittar du recept på hemgjord korv men du kan också köpa färdig fläskkorv.
- Vidare kan man laga hemgjord senap att ha i såsen.
- Lagar du hemgjord fläskkorv så tar det någon timme extra att laga hela rätten. Lägg gärna fjälstren i blöt över natten i kylen också. Det går dock att stoppa dem ändå.
Uppskattat näringsvärde per portion: 479 kcal