6 portioner kokt fläsklägg

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 15 min

Ingredienser

  • 2,7 kg rimmat fläsklägg med ben
  • 2 gula lökar
  • 4 lagerblad
  • 8 kryddpepparkorn
  • 8 vitpepparkorn
  • 1 tsk torkad timjan
  • 0,5 tsk mald ingefära (valfritt)

Tillagning

  1. Alternativ 1: koka upp vatten i en stor gryta.
  2. Lägg ner fläskläggen och låt koka upp. Nu kommer det att skumma av köttet.
  3. Häll av vattnet med köttskummet.
  4. Häll på nytt vatten och tillsätt lagerblad, kryddpepparkorn, vitpepparkorn, timjan samt ingefära.
  5. Alternativ 2: koka upp fläsklägg med vatten och skumma med en slev efter några minuter. Tillsätt kryddor.
  6. Sätt gärna över lock.
  7. Skala och klyfta löken och tillsätt den.
  8. Koka fläskläggen på medelvärme med lock i ca 1,5 - 2 timmar. Fläskläggen är klar när köttet lossnar från benet. Mindre framlägg kokar fortare ca 1,5 - 2 timmar medan större baklägg på 1,5 kg behövs koka i ca 2 - 2,5 timmar.
  9. Ta upp fläskläggen och spara samt sila av fläskspadet - förslagsvis till rotmos, surkål, ärtsoppa eller till sylta.
  10. Låt fläskläggen svalna något och plocka sedan bort svålen och plocka bort köttet. Fläskläggen kan också serveras hel utan svål på fat eller tallrik. Speciellt om det är mindre framlägg som kan serveras portionsvis.
  11. Skär köttet i grova bitar och servera på ett fat eller tallrik med rotmos eller surkål enligt förslag ovan eller som du vill.
Kokt fläsklägg
Koka fläskläggen med lök, lagerblad och kryddpeppar blir mört och gott. Av buljongen kan du laga rotmos och koka ärtsoppa.
Gör rotmos på spadet och servera med en god senap (valfritt)
Gör rotmos på spadet och servera med en god senap (valfritt)

Serveringsförslag

Val av lägg - framlägg eller baklägg eller båda

Du kan laga kokt fläsklägg på framlägg som är mindre samt köttigare och har ett vinklat ben i sig eller baklägg som är större med rakt ben i sig. Framlägg anses lite godare men baklägg är vanligare i affären.

Väljer du de mindre framläggen kan man servera ett per person dock blir det rätt stora portioner. Annars räcker ett större baklägg till ca 4 portioner.

Mindre framlägg kokar också fortare ca 1,5 - 2 timmar medan större baklägg på 1,5 kg behövs koka i ca 2 - 2,5 timmar.

Tips

Receptet kan halveras för fläsklägg runt 1-1,5 kg.

E-mail
Medel: 3.9 (26 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 378 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-09-19