Kokt fläsklägg
Ett grundrecept på hur du kokar rimmat fläsklägg med ben i gryta.
Ett långkokt som passar att laga med framlägg eller baklägg och blir god buljong på köpet.
Tillagning
- Alternativ 1: koka upp vatten i en stor gryta.
- Lägg ner fläskläggen och låt koka upp. Nu kommer det att skumma av köttet.
- Häll av vattnet med köttskummet.
- Häll på nytt vatten och tillsätt lagerblad, kryddpepparkorn, vitpepparkorn, timjan samt ingefära.
- Alternativ 2: koka upp fläsklägg med vatten och skumma med en slev efter några minuter. Tillsätt kryddor.
- Sätt gärna över lock.
- Skala och klyfta löken och tillsätt den.
- Koka fläskläggen på medelvärme med lock i ca 1,5 - 2 timmar. Fläskläggen är klar när köttet lossnar från benet. Mindre framlägg kokar fortare ca 1,5 - 2 timmar medan större baklägg på 1,5 kg behövs koka i ca 2 - 2,5 timmar.
- Ta upp fläskläggen och spara samt sila av fläskspadet - förslagsvis till rotmos, surkål, ärtsoppa eller till sylta.
- Låt fläskläggen svalna något och plocka sedan bort svålen och plocka bort köttet. Fläskläggen kan också serveras hel utan svål på fat eller tallrik. Speciellt om det är mindre framlägg som kan serveras portionsvis.
- Skär köttet i grova bitar och servera på ett fat eller tallrik med rotmos eller surkål enligt förslag ovan eller som du vill.
Serveringsförslag
- Fläsklägg är klassiskt med rotmos eller surkål eller servera som choucroute eller på potatis på franskt vis med vitlök.
- Eller servera med varm pepparrotssås eller senapssås samt kokt potatis och kokta grönsaker till.
- Fläskfond och fläskkött kan du även ha till ärtsoppa.
Val av lägg - framlägg eller baklägg eller båda
Du kan laga kokt fläsklägg på framlägg som är mindre samt köttigare och har ett vinklat ben i sig eller baklägg som är större med rakt ben i sig. Framlägg anses lite godare men baklägg är vanligare i affären.
Väljer du de mindre framläggen kan man servera ett per person dock blir det rätt stora portioner. Annars räcker ett större baklägg till ca 4 portioner.
Mindre framlägg kokar också fortare ca 1,5 - 2 timmar medan större baklägg på 1,5 kg behövs koka i ca 2 - 2,5 timmar.
Tips
Receptet kan halveras för fläsklägg runt 1-1,5 kg.
Uppskattat näringsvärde per portion: 378 kcal