Kokt fläsklägg

Koka rimmat fläsklägg med ben i gryta. Fläsklägg är klassiskt med rotmos eller surkål och potatismos.
Servera gärna en god senap till. Hemgjord senap kan du göra själv - sök recept här på receptfavoriter. Du kan också göra egen senap genom att blanda svensk söt senap, osötad grov fransk senap, stark dijonsenap och Colemans senapspulver.
Du kan laga kokt fläsklägg på framlägg som är mindre samt köttigare och har ett vinklat ben i sig eller baklägg som är större med rakt ben i sig. Framlägg anses lite godare men baklägg är vanligare i affären.
Väljer du de mindre framläggen kan man servera ett per person dock blir det rätt stora portioner. Annars räcker ett större baklägg till ca 4 portioner.
Mindre framlägg kokar också fortare ca 1,5 - 2 timmar medan större baklägg på 1,5 kg behövs koka i ca 2 - 2,5 timmar. Fläsklägg kan i princip inte koka för länge - till slut ramlar köttet av benen och då är det garanterat mört.
Fläskfond och kött som blir över kan du ha till ex. ärtsoppa.

6 portioner kokt fläsklägg

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 15 min

Ingredienser

  • 2,7 kg rimmat fläsklägg med ben
  • 2 stor gula lökar
  • 4 lagerblad
  • 8 kryddpepparkorn
  • 8 vitpepparkorn
  • 1 tsk torkad timjan
  • 0,5 tsk mald ingefära (valfritt)

Tillagning

  1. Alternativ 1: koka upp vatten i en stor gryta.
  2. Lägg ner fläsklägget och låt koka upp. Nu kommer det att skumma av köttet.
  3. Häll av vattnet med köttskummet.
  4. Häll på nytt vatten och tillsätt lagerblad, kryddpepparkorn, vitpepparkorn, timjan samt ingefära.
  5. Alternativ 2: koka upp fläsklägg med vatten och skumma med en slev efter några minuter. Tillsätt kryddor.
  6. Sätt gärna över lock.
  7. Skala och klyfta löken och tillsätt den.
  8. Koka fläskläggen på medelvärme med lock i ca 1,5 - 2 timmar. Fläskläggen är klar när köttet lossnar från benet. Mindre framlägg kokar fortare ca 1,5 - 2 timmar medan större baklägg på 1,5 kg behövs koka i ca 2 - 2,5 timmar.
  9. Ta upp fläskläggen och spara ev. fläskspadet till rotmos, surkål eller till sylta.
  10. Låt fläsklägget svalna något och plocka sedan bort svålen och plocka bort köttet. Fläskläggen kan också serveras hel utan svål på fat eller tallrik. Speciellt om det är mindre framlägg som kan serveras portionsvis.
  11. Skär köttet i grova bitar och servera på ett fat eller tallrik med rotmos eller ex. surkål med potatismos.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer