Kokt rimmad oxbringa med rotmos

Servera med stark senap, buljong från oxbringan, knäckebröd och ev. en sallad ex. på finrivna morötter, tomat, valnötter, spenat och vinäger.

Överbliven oxbringa kan frysas. Lägger du oxbringan i press håller i kylen ex. över natten blir den lättare att skära i tunna skivor och får fin form. Du kan koka oxbringan utan morot, purjolök och rotselleri också men de ger god smak.

6 portioner kokt rimmad oxbringa

  • Förberedelse: 2 tim 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim 40 min

Ingredienser

  • 1,5 kg oxbringa, rimmad med ben eller ca 1 kg utan ben
  • 1 morot i bitar
  • 0,5 purjolök i bitar
  • 1/4 rotselleri, skalad, i bitar
  • 6 vitpepparkorn
  • 1 tsk timjan
  • 2 lagerblad
  • Till rotmoset: 1 kg kålrot, grovt tärnad
  • 1 kg potatis, skalad
  • 2 små morötter, tärnade
  • 100 g smör

Tillagning

  1. Lägg bringan i en stor kastrull och häll på vatten så att det täcker. Koka upp och skumma med en slev.
  2. Skala och skär rotsaker i bitar. Skölj och strimla purjolök. Lägg i rotsaker, purjolök och kryddorna.
  3. Låt köttet sjuda, koka på låg värme, tills bringan är mör, i 2 timmar.
  4. Ta upp oxbringan och lägg att vila på ett fat ev. under folie. Spara buljongen till rotmos och att ha till servering.
  5. Rotmos: Lägg kålrot, potatis och morot i en kastrull och sila över buljong från köttkoket så att den täcker. Om buljongen är mycket salt så späd den först med vatten.
  6. Koka rotsakerna i ca 30 minuter tills de är mjuka.
  7. Stöt eller pressa dem i en potatispress ner i en kastrull och arbeta in smöret.
  8. Späd med buljong till lämplig konsistens och smak.
  9. Smaksätt moset med nymalen vitpeppar och ev. salt.
  10. Skär upp oxbringan mot köttfibrerna i tunna skivor och lägg upp på fat.
  11. Servera rotmoset vid sidan och stark senap till samt extra buljong från koket av oxbringan i en skål.
E-mail
Medel: 3.6 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer