Kokt rimmad oxbringa med rotmos

Introduktion och förberedelse för tillagning

Koka rimmad oxbringa och servera med rotmos, stark senap, buljong från oxbringan, knäckebröd och en sallad på finrivna morötter, tomat, valnötter, spenat och vinäger. God svensk husmanskost. Köp färdigrimmad bringa eller rimma egen.

Överbliven oxbringa kan frysas. Lägger du oxbringan i press håller i kylen ex. över natten blir den lättare att skära i tunna skivor och får fin form. Du kan koka oxbringan utan morot, purjolök och rotselleri också men de ger god smak.

Du kan köpa färdig rimmad oxbringa eller rimma oxbringan själv i tre dagar innan i saltlake. Då får du ha lite framförhållning.

6 portioner kokt rimmad oxbringa

  • Förberedelse: 2 tim 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim 40 min

Ingredienser

  • 1 kg rimmad oxbringa utan ben eller 1,5 kg med ben eller rimma oxbringa själv
  • 1 morot i bitar
  • 0,5 purjolök i bitar
  • 1/4 rotselleri, skalad, i bitar
  • 6 vitpepparkorn
  • 1 tsk timjan
  • 2 lagerblad
  • Till rotmoset: 1 kg kålrot, grovt tärnad
  • 1 kg potatis, skalad
  • 2 små morötter, tärnade
  • 100 g smör
  • RIMNING: 2 liter vatten
  • 320 gram salt
  • 0,5 dl socker

Tillagning

  1. RIMNING: Blanda vatten, socker och salt så att det löser sig. Täck oxbringan med saltlaken och låt stå i 3 dagar i kylen. Se till att lagen täcket köttet - blanda annars mer lag. Använd en bunke eller skål i plast eller keramik - ej rostfritt. Ta upp, häll av och lägg köttet i kallt vatten i 3 timmar innan tillagning.
  2. Lägg bringan i en stor kastrull och häll på vatten så att det täcker. Koka upp och skumma med en slev.
  3. Skala och skär rotsaker i bitar. Skölj och strimla purjolök. Lägg i rotsaker, purjolök och kryddorna.
  4. Låt köttet sjuda, koka på låg värme, tills bringan är mör, i 2 timmar.
  5. Ta upp oxbringan och lägg att vila på ett fat ev. under folie. Spara buljongen till rotmos och att ha till servering.
  6. Rotmos: Lägg kålrot, potatis och morot i en kastrull och sila över buljong från köttkoket så att den täcker. Om buljongen är mycket salt så späd den först med vatten.
  7. Koka rotsakerna i ca 30 minuter tills de är mjuka.
  8. Stöt eller pressa dem i en potatispress ner i en kastrull och arbeta in smöret.
  9. Späd med buljong till lämplig konsistens och smak.
  10. Smaksätt moset med nymalen vitpeppar och ev. salt.
  11. Skär upp oxbringan mot köttfibrerna i tunna skivor och lägg upp på fat.
  12. Servera rotmoset vid sidan och stark senap till samt extra buljong från koket av oxbringan i en skål.
E-mail
Medel: 3.8 (9 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.