Rostade rotfrukter med äpple

Introduktion och förberedelse

Rostade rotfrukter med äpple i ugnen. Här med potatis, sötpotatis, morötter, kålrot, rotselleri samt rosmarin.

Serveringsförslag

Ett tillbehör som passar till det mesta.

Varianter

Du kan byta ut grönsaker som du vill. Jordärtskockor, palsternacka, rödbetor, vitlök, persiljerot, rödlök, kål med mera passar bra att rosta i ugnen.

Tips

Räkna minst 1 kg rotfrukter till 4 portioner.

4 portioner rostade rotfrukter med äpple

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 300 gram potatis fast sort
  • 200 gram sötpotatis
  • 3 morötter
  • 200 gram kålrot
  • 200 gram rotselleri
  • 2 äpplen
  • 1 rosmarinkvist eller 0,5 tsk torkad rosmarin
  • 4 msk rapsolja
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala potatis, sötpotatis, morot, kålrot och rotselleri.
  3. Skär i klyftor och stavar i liknande storlek.
  4. Blanda med olja, salt och peppar i en ugnsform.
  5. Baka rotfrukterna i 30 minuter. Vänd runt efter halva tiden.
  6. Dela äpplen och skär bort kärnhuset. Skär i grova klyftor.
  7. Plocka rosmarin från kvisten.
  8. Ta ut rotfrukterna, tillsätt äppelklyftor samt rosmarin och vänd runt.
  9. Baka i ytterligare 15-20 minuter tills rotfrukterna är mjuka och har fin färg.
  10. Ta ut och smaka av med flingsalt. Lägg upp i fat eller skål samt servera.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 236 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-29