Flamberade äpplen i calvados
Flamberade äpplen i calvados med nötter, pommeausås samt äppelsorbet. En riktigt smaskig efterrätt.
Tillagning
- Förbered tillbehör först: brödskivor att lägga sorbet eller glass på: Stämpla ut rundlar ca 4 cm i diameter eller skär ut trianglar utan kanter. Stek dem i smör ljusbruna på båda sidor. Vänd dem i socker och kanel.
- POMMEAUSÅS: Blanda pommeau med maizena i en kastrull och koka upp under omrörning. Sätt åt sidan att svalna.
- Ta fram äppelsorbet eller glass att mjukna.
- Dags att flambera äpplen: skölj och kärna ur äpplen. Skala dem om du önskar. Dela och skär i klyftor.
- Fräs äppelklyftorna i smör i en stor panna någon minut.
- Strö över socker och låt det smälta till ljus karamell några minuter. Vänd runt äpplena då och då.
- Tillsätt nötterna och vänd runt dem.
- Tillsätt calvados, värm upp och ta bort pannan från spisfläkten samt ut från kroppen. Vinkla pannan något och tänd på calvadosen - flambera äpplena tills spriten slutat brinna.
- Servera de flamberade äpplena och nötterna - förslagsvis i en liten skål på tallriken; skeda lite pommeausås runt samt lägg upp en kula glass var på de kanel- och sockerpanerade brödskivorna. Servera direkt.
Val av ingredienser
- Välj svenska goda äpplen som ex. Aroma eller Gravensteiner.
- Du kan köpa en äppelsorbet eller göra egen äppelsorbet, cidersorbet eller champagnesorbet.
- Du behöver ej någon exklusiv och lagrad calvados - välj en ung sk Fine som har mycket äppelsmak - förslag är Lecompte Originel eller liknande.
- Pommeau är ett söt stark likör - en blandning av cider och calvados som liksom calvados finns på Systembolaget.
Uppläggning
För att äppelsorbeten ska ligga still har jag lagt upp den en rund brödbit stekt i smör och vänd i kanel och socker. Det är valfritt. Kan även ersättas med en liten hög finhackade valnötter eller ströbröd.
Att dricka till
En lätt kyld pommeau är gott att dricka till denna efterrätt.
Uppskattat näringsvärde per portion: 232 kcal