Flamberade äpplen i calvados

Flamberade äpplen i calvados med nötter, pommeausås samt äppelsorbet. En riktigt smaskig efterrätt.

Välj svenska goda äpplen som ex. aroma eller gravensteiner. Du behöver ej någon dyr calvados - välj en ung sk Fine som har mycket äppelsmak, förslag är Lecompte Originel.

Pommeau är ett söt stark likör - en blandning av cider och calvados som liksom calvados finns på Systembolaget. Såsen är överkurs då du också får sås från flamberingen.

För att äppelsorbeten ska ligga still har jag lagt upp den en rund brödbit stekt i smör och vänd i kanel och socker.

Pommeau är också gott att dricka till denna efterrätt.

4 portioner flamberade äpplen

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 3 äpplen ex. aroma eller gravensteiner
  • 3 msk smör
  • 3 msk socker
  • 4 cl calvados
  • 2 dl valnötter, hasselnötter eller pekannötter (eller blanda)
  • Tillbehör: 4 kulor äppelsorbet eller vaniljglass
  • 4 små runda brödskivor
  • 2 msk smör
  • 1 msk socker
  • 1 tsk kanel
  • 3 dl pommeau
  • 1 tsk maizena

Tillagning

  1. Förbered tillbehör först: brödskivor att lägga sorbet eller glass på: Stämpla ut rundlar ca 4 cm i diameter eller skär ut trianglar utan kanter. Stek dem i smör ljusbruna på båda sidor. Vänd dem i socker och kanel.
  2. Pommeausås: Blanda pommeau med maizena i en kastrull och koka upp under omrörning.
  3. Ta fram äppelsorbet eller glass att mjukna.
  4. Dags att flambera äpplen: skölj och kärna ur äpplen. Skala dem om du önskar. Dela och skär i klyftor.
  5. Fräs äppelklyftorna i smör i en stor panna någon minut.
  6. Strö över socker och låt det smälta till ljus karamell några minuter. Vänd runt äpplena då och då.
  7. Tillsätt nötterna och vänd runt dem.
  8. Tillsätt calvados, värm upp och ta bort pannan från spisfläkten samt ut från kroppen. Vinkla pannan något och tänd på calvadosen - flambera äpplena tills spriten slutat brinna.
  9. Servera de flamberade äpplena och nötterna ev. i en liten skål på tallriken, ringla lite pommeausås runt samt lägg upp en kula glass var på de kanel- och sockerpanerade brödskivorna samt servera direkt.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-15

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer