Flamberade äpplen i calvados

Flamberade äpplen i calvados med nötter, pommeausås samt äppelsorbet. En riktigt smaskig efterrätt.
Välj svenska goda äpplen som ex. aroma eller gravensteiner. Du behöver ej någon dyr calvados - välj en ung sk Fine som har mycket äppelsmak, förslag är Lecompte Originel.
Pommeau är ett söt stark likör - en blandning av cider och calvados som liksom calvados finns på Systembolaget. Såsen är överkurs då du också får sås från flamberingen.
För att äppelsorbeten ska ligga still har jag lagt upp den en rund brödbit stekt i smör och vänd i kanel och socker.
Pommeau är också gott att dricka till denna efterrätt.

4 portioner flamberade äpplen

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 3 äpplen ex. aroma eller gravensteiner
  • 3 msk smör
  • 3 msk socker
  • 4 cl calvados
  • 2 dl valnötter, hasselnötter eller pekannötter (eller blanda)
  • Tillbehör: 4 kulor äppelsorbet eller vaniljglass
  • 4 små runda brödskivor
  • 2 msk smör
  • 1 msk socker
  • 1 tsk kanel
  • 3 dl pommeau
  • 1 tsk maizena

Tillagning

  1. Förbered tillbehör först: brödskivor att lägga sorbet eller glass på: Stämpla ut rundlar ca 4 cm i diameter eller skär ut trianglar utan kanter. Stek dem i smör ljusbruna på båda sidor. Vänd dem i socker och kanel.
  2. Pommeausås: Blanda pommeau med maizena i en kastrull och koka upp under omrörning.
  3. Ta fram äppelsorbet eller glass att mjukna.
  4. Dags att flambera äpplen: skölj och kärna ur äpplen. Skala dem om du önskar. Dela och skär i klyftor.
  5. Fräs äppelklyftorna i smör i en stor panna någon minut.
  6. Strö över socker och låt det smälta till ljus karamell några minuter. Vänd runt äpplena då och då.
  7. Tillsätt nötterna och vänd runt dem.
  8. Tillsätt calvados, värm upp och ta bort pannan från spisfläkten samt ut från kroppen. Vinkla pannan något och tänd på calvadosen - flambera äpplena tills spriten slutat brinna.
  9. Servera de flamberade äpplena och nötterna ev. i en liten skål på tallriken, ringla lite pommeausås runt samt lägg upp en kula glass var på de kanel- och sockerpanerade brödskivorna samt servera direkt.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer