Flamberade äpplen i calvados

Flamberade äpplen i calvados med nötter, pommeausås samt äppelsorbet. En riktigt smaskig efterrätt.
Välj svenska goda äpplen som ex. aroma eller gravensteiner. Du behöver ej någon dyr calvados - välj en ung sk Fine som har mycket äppelsmak, förslag är Lecompte Originel.
Pommeau är ett söt stark likör - en blandning av cider och calvados som liksom calvados finns på Systembolaget. Såsen är överkurs då du också får sås från flamberingen.
För att äppelsorbeten ska ligga still har jag lagt upp den en rund brödbit stekt i smör och vänd i kanel och socker.
Pommeau är också gott att dricka till denna efterrätt.

4 portioner flamberade äpplen

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 3 äpplen ex. aroma eller gravensteiner
  • 3 msk smör
  • 3 msk socker
  • 4 cl calvados
  • 2 dl valnötter, hasselnötter eller pekannötter (eller blanda)
  • Tillbehör: 4 kulor äppelsorbet eller vaniljglass
  • 4 små runda brödskivor
  • 2 msk smör
  • 1 msk socker
  • 1 tsk kanel
  • 3 dl pommeau
  • 1 tsk maizena

Tillagning

  1. Förbered tillbehör först: brödskivor att lägga sorbet eller glass på: Stämpla ut rundlar ca 4 cm i diameter eller skär ut trianglar utan kanter. Stek dem i smör ljusbruna på båda sidor. Vänd dem i socker och kanel.
  2. Pommeausås: Blanda pommeau med maizena i en kastrull och koka upp under omrörning.
  3. Ta fram äppelsorbet eller glass att mjukna.
  4. Dags att flambera äpplen: skölj och kärna ur äpplen. Skala dem om du önskar. Dela och skär i klyftor.
  5. Fräs äppelklyftorna i smör i en stor panna någon minut.
  6. Strö över socker och låt det smälta till ljus karamell några minuter. Vänd runt äpplena då och då.
  7. Tillsätt nötterna och vänd runt dem.
  8. Tillsätt calvados, värm upp och ta bort pannan från spisfläkten samt ut från kroppen. Vinkla pannan något och tänd på calvadosen - flambera äpplena tills spriten slutat brinna.
  9. Servera de flamberade äpplena och nötterna ev. i en liten skål på tallriken, ringla lite pommeausås runt samt lägg upp en kula glass var på de kanel- och sockerpanerade brödskivorna samt servera direkt.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Lyckas med buffe till en mindre fest

Att laga mat till en mindre fest behöver inte vara så svårt. Gör det lätt för dig - här är mina bästa tips på enkla men festliga recept till en mindre bjudning på runt 10-20 personer.

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Tips till stor buffé upp till 50 gäster

Här är mina tips om du vill bjuda på en större buffé - kanske väntar du upp till 50 gäster. Passar till studentfest, konfirmandfest, födelsedagsfest eller annat större kalas.

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer