Flamberade äpplen i calvados

Introduktion och förberedelse

Flamberade äpplen i calvados med nötter, pommeausås samt äppelsorbet. En riktigt smaskig efterrätt.

Välj svenska goda äpplen som ex. aroma eller gravensteiner. Du behöver ej någon dyr calvados - välj en ung sk Fine som har mycket äppelsmak, förslag är Lecompte Originel.

Pommeau är ett söt stark likör - en blandning av cider och calvados som liksom calvados finns på Systembolaget. Såsen är överkurs då du också får sås från flamberingen.

För att äppelsorbeten ska ligga still har jag lagt upp den en rund brödbit stekt i smör och vänd i kanel och socker.

Pommeau är också gott att dricka till denna efterrätt.

4 portioner flamberade äpplen

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 3 äpplen ex. aroma eller gravensteiner
  • 3 msk smör
  • 3 msk socker
  • 4 cl calvados
  • 2 dl valnötter, hasselnötter eller pekannötter (eller blanda)
  • Tillbehör: 4 kulor äppelsorbet eller vaniljglass
  • 4 små runda brödskivor
  • 2 msk smör
  • 1 msk socker
  • 1 tsk kanel
  • 3 dl pommeau
  • 1 tsk maizena

Tillagning

  1. Förbered tillbehör först: brödskivor att lägga sorbet eller glass på: Stämpla ut rundlar ca 4 cm i diameter eller skär ut trianglar utan kanter. Stek dem i smör ljusbruna på båda sidor. Vänd dem i socker och kanel.
  2. Pommeausås: Blanda pommeau med maizena i en kastrull och koka upp under omrörning.
  3. Ta fram äppelsorbet eller glass att mjukna.
  4. Dags att flambera äpplen: skölj och kärna ur äpplen. Skala dem om du önskar. Dela och skär i klyftor.
  5. Fräs äppelklyftorna i smör i en stor panna någon minut.
  6. Strö över socker och låt det smälta till ljus karamell några minuter. Vänd runt äpplena då och då.
  7. Tillsätt nötterna och vänd runt dem.
  8. Tillsätt calvados, värm upp och ta bort pannan från spisfläkten samt ut från kroppen. Vinkla pannan något och tänd på calvadosen - flambera äpplena tills spriten slutat brinna.
  9. Servera de flamberade äpplena och nötterna ev. i en liten skål på tallriken, ringla lite pommeausås runt samt lägg upp en kula glass var på de kanel- och sockerpanerade brödskivorna samt servera direkt.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-15

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept