Körsbärslikör

Gör din egen körsbärslikör med körsbär socker, sprit och lite vanilj blir en supergod hemgjord likör som kan serveras som den är som drink on the rocks med is eller kyld som aperitif.

Körsbärslikör är även klassisk som ingrediens i drinkar och cocktails - mest känd är kanske Singapore sling tillsammans med apelsinlikör, gin, lime och ananasjuice.

Det blir ca två 75-cl flaskor körsbärslikör.

2 flaskor körsbärslikör

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 22 dagar
  • Klart på: 22 dagar 30 min

Ingredienser

  • 1 kg körsbär
  • 1 liter okryddat brännvin som vodka eller brännvin special
  • 600 gram strösocker
  • 2 dl vatten
  • 2 cm vaniljstång (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa bären och skölj dem och låt rinna av. Kärna ur 1/3 av körsbären och krossa kärnorna. Tag två flaskor och stoppa hälften av körsbären i varje, fördela lite kärnor i varje också. Häll på spriten.
  2. Förslut flaskorna med kork eller skruvkork eller liknande. Låt stå i ca 3 veckor. Skaka på dem då och då.
  3. Sila bort bären med en silduk eller kaffefilter.
  4. Gör en tjock sockerlag: blanda socker, vatten och vanilj i en kastrull och koka ihop till en tjock sockerlag.
  5. Låt svalna.
  6. Blanda sockerlagen med körsbärsspriten och häll upp på flaskor. Skaka om och låt gärna stå någon dag.
  7. Nu är likören klar men låt den gärna stå svalt och mörkt i 2 veckor till för bäst smak.
E-mail
Medel: 4.2 (59 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-31

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Hembakta piroger

Nybakta och hemmabakta piroger går åt som smör i solsken på knytis, kalas, skiva eller ta med på utflykt och på stranden. Fyll med köttfärs eller ost och skinka eller annan fyllning.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer