Körsbärslikör

Introduktion och förberedelse

Gör din egen körsbärslikör med körsbär socker, sprit och lite vanilj blir en supergod hemgjord likör.

Serveringsförslag

  • Kan serveras som den är som drink on the rocks med isbitar eller krossad is; eller kyld som aperitif.
  • Körsbärslikör är även klassisk som ingrediens i drinkar och cocktails - mest känd är kanske Singapore sling tillsammans med apelsinlikör, gin, lime och ananasjuice.

Med eller utan kärnor

Här med körsbärskärnor för god smak. Kärnor är valfritt att ha med. Körsbärskärnor är svagt giftiga - dock mycket svagare än bittermandlar. Men för säkerhetsskull har jag bara fem kärnor per flaska. Drick ej en hel flaska körsbärslikör på en gång.

2 flaskor à 75 cl körsbärslikör

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 22 dagar
  • Klart på: 22 dagar 30 min

Ingredienser

  • 650 gram körsbär med kärnor, ca 1 liter. Färska eller frysta
  • 1 liter okryddat brännvin som vodka 40%
  • 600 gram strösocker
  • 2 dl vatten
  • 2 cm vaniljstång (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa och skölj bären. Låt rinna av. Kärna ur dem. Spara undan 10 kärnor. Krossa dessa grovt. Fördela i glasburkar med lock. Häll på spriten.
  2. Låt stå i ca 3 veckor. Vänd på dem upp och ner några gånger.
  3. Häll av spriten genom en chinoise eller stålsil. Mosa bären och tryck ut så mycket av vätskan du kan med en slev. Om du vill ha en likör utan fällning så silar du spriten en gång till genom en silduk och kramar ur all vätska.
  4. Blanda körsbärsspriten med socker och vatten. Rör tills sockret löst sig.
  5. Fördela likören i på två flaskor. Skaka om och låt gärna stå någon dag. Lägg i en liten bit vaniljstång - ca 1/2 cm - i varje flaska om du vill ha lite vaniljsmak på likören också.
  6. Nu är likören klar men låt den gärna stå svalt och mörkt i 2 veckor till för bäst smak.
E-mail
Medel: 4.1 (163 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 106 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-07-07