Körsbärslikör

Gör din egen körsbärslikör med körsbär socker, sprit och lite vanilj blir en supergod hemgjord likör som kan serveras som den är som drink on the rocks med is eller kyld som aperitif.

Körsbärslikör är även klassisk som ingrediens i drinkar och cocktails - mest känd är kanske Singapore sling tillsammans med apelsinlikör, gin, lime och ananasjuice.

Det blir ca två 75-cl flaskor körsbärslikör.

2 flaskor körsbärslikör

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 22 dagar
  • Klart på: 22 dagar 30 min

Ingredienser

  • 1 kg körsbär
  • 1 liter okryddat brännvin som vodka eller brännvin special
  • 600 gram strösocker
  • 2 dl vatten
  • 2 cm vaniljstång (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa bären och skölj dem och låt rinna av. Kärna ur 1/3 av körsbären och krossa kärnorna. Tag två flaskor och stoppa hälften av körsbären i varje, fördela lite kärnor i varje också. Häll på spriten.
  2. Förslut flaskorna med kork eller skruvkork eller liknande. Låt stå i ca 3 veckor. Skaka på dem då och då.
  3. Sila bort bären med en silduk eller kaffefilter.
  4. Blanda körsbärsspriten med socker och vatten. Rör tills sockret löst sig.
  5. Fördela likören i på två flaskor. Skaka om och låt gärna stå någon dag. Lägg i en liten bit vaniljstång - ca 1 cm - i varje flaska om du vill ha lite vaniljsmak på likören också.
  6. Nu är likören klar men låt den gärna stå svalt och mörkt i 2 veckor till för bäst smak.
E-mail
Medel: 4.2 (62 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-09-16

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept