Körsbärslikör

Gör din egen körsbärslikör med körsbär socker, sprit och lite vanilj blir en supergod hemgjord likör som kan serveras som den är som drink on the rocks med is eller kyld som aperitif.

Körsbärslikör är även klassisk som ingrediens i drinkar och cocktails - mest känd är kanske Singapore sling tillsammans med apelsinlikör, gin, lime och ananasjuice.

Det blir ca två 75-cl flaskor körsbärslikör.

2 flaskor körsbärslikör

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 22 dagar
  • Klart på: 22 dagar 30 min

Ingredienser

  • 1 kg körsbär
  • 1 liter okryddat brännvin som vodka eller brännvin special
  • 600 gram strösocker
  • 2 dl vatten
  • 2 cm vaniljstång (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa bären och skölj dem och låt rinna av. Kärna ur 1/3 av körsbären och krossa kärnorna. Tag två flaskor och stoppa hälften av körsbären i varje, fördela lite kärnor i varje också. Häll på spriten.
  2. Förslut flaskorna med kork eller skruvkork eller liknande. Låt stå i ca 3 veckor. Skaka på dem då och då.
  3. Sila bort bären med en silduk eller kaffefilter.
  4. Blanda körsbärsspriten med socker och vatten. Rör tills sockret löst sig.
  5. Fördela likören i på två flaskor. Skaka om och låt gärna stå någon dag. Lägg i en liten bit vaniljstång - ca 1 cm - i varje flaska om du vill ha lite vaniljsmak på likören också.
  6. Nu är likören klar men låt den gärna stå svalt och mörkt i 2 veckor till för bäst smak.
E-mail
Medel: 4.2 (60 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-09-16

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål?

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer