Körsbärslikör

Introduktion och förberedelse för tillagning

Gör din egen körsbärslikör med körsbär socker, sprit och lite vanilj blir en supergod hemgjord likör som kan serveras som den är som drink on the rocks med is eller kyld som aperitif.

Körsbärslikör är även klassisk som ingrediens i drinkar och cocktails - mest känd är kanske Singapore sling tillsammans med apelsinlikör, gin, lime och ananasjuice.

Det blir ca två 75-cl flaskor körsbärslikör.

2 flaskor körsbärslikör

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 22 dagar
  • Klart på: 22 dagar 30 min

Ingredienser

  • 1 kg körsbär
  • 1 liter okryddat brännvin som vodka eller brännvin special
  • 600 gram strösocker
  • 2 dl vatten
  • 2 cm vaniljstång (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa bären och skölj dem och låt rinna av. Kärna ur 1/3 av körsbären och krossa kärnorna. Tag två flaskor och stoppa hälften av körsbären i varje, fördela lite kärnor i varje också. Häll på spriten.
  2. Förslut flaskorna med kork eller skruvkork eller liknande. Låt stå i ca 3 veckor. Skaka på dem då och då.
  3. Sila bort bären med en silduk eller kaffefilter.
  4. Blanda körsbärsspriten med socker och vatten. Rör tills sockret löst sig.
  5. Fördela likören i på två flaskor. Skaka om och låt gärna stå någon dag. Lägg i en liten bit vaniljstång - ca 1 cm - i varje flaska om du vill ha lite vaniljsmak på likören också.
  6. Nu är likören klar men låt den gärna stå svalt och mörkt i 2 veckor till för bäst smak.
E-mail
Medel: 4.2 (64 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.