Rödlökssoppa med krutonger
En löksoppa med rödlök samt vitlök toppad med frasiga krutonger med mozzarella, parmesan, vitlök och basilika.
En billig soppa om du skippar den dyrare osten till krutongerna.
Tillagning
- Skala och strimla rödlöken. Lägg i en stor kastrull med olivolja eller smör i botten.
- Skala och hacka vitlöken samt lägg med löken.
- Fräs lök och vitlök några minuter och rör om då och då.
- Pudra över vetemjöl och rör om.
- Tillsätt vatten eller buljong rör om samt koka upp.
- Tillsätt ev. buljongtärning.
- Tillsätt soja, salt, peppar, citronsaft samt socker och rör om.
- Koka löksoppan minst 10 minuter upp till en timme på låg värme. Den blir ännu om den sedan får stå till sig till dagen efter.
- Smaka av soppan med salt och peppar. Låt småkoka medan du gör krutonger.
- Krutonger: Sätt ugnen på grill.
- Skala och pressa vitlöken i en skål. Rör ut vitlöken i olivolja eller smält smör.
- Skär bröden i 1x1 cm tärningar.
- Blanda brödtärningarna med vitlöken samt riven ost, parmesan, basilika och salt.
- Sprid ut dem i ett lager på ett bakplåtspapper på en bakplåt och grilla dem i ugnen några minuter tills de har fått fin färg och osten smält.
- Servera rödlökssoppan med krutongerna samt ev. stavar av selleri.
Serveringsförslag
- Mustig och nyttig soppa som passar till lunch, lätt middag eller förrätt. Även gott till soppbuffé.
- Goda hembakta bullar eller rågbullar samt färskost passar också till.
Varianter
Du kan servera med andra långa krutonger eller krutonger med ost och vitlök.
Gott är också knapriga selleristavar till.
Du kan att använda bara vatten eller valfri köpt eller hemgjord buljong som grönsaksbuljong, kycklingbuljong eller kalvbuljong.
Att dricka till
En god öl - lager eller smakrik IPA - passar till löksoppan.
Uppskattat näringsvärde per portion: 475 kcal