Rödlökssoppa med krutonger

En löksoppa med rödlök samt vitlök toppad med frasiga krutonger med mozzarella, parmesan, vitlök och basilika.
En billig (om du skippa den dyrare osten till krutongerna) men mustig samt nyttig soppa som passar till lunch, lätt middag eller förrätt.

Servera gärna knapriga selleristavar till. Du kan att använda bara vatten eller valfri buljong som grönsaksbuljong, kycklingbuljong eller kalvbuljong.

En god öl passar till löksoppa.

4 portioner rödlökssoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4 msk olivolja eller smör
  • 500 gram rödlök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk mjöl
  • 2 krm timjan
  • 2 liter vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 0,5 dl ljus japansk soja som ex. Kikkoman
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • 2 msk citronsaft
  • 1 tsk socker
  • Krutonger: 8 skivor vitt rostbröd
  • 2 msk olivolja eller smör
  • 0,5 klyfta vitklök
  • 2 dl riven ost som ex. mozzarella
  • 2 msk riven parmesan eller grana padano
  • 1 krm torkad basilika
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Skala och strimla rödlöken. Lägg i en stor kastrull med olivolja eller smör i botten.
  2. Skala och hacka vitlöken samt lägg med löken.
  3. Fräs lök och vitlök några minuter och rör om då och då.
  4. Pudra över vetemjöl och rör om.
  5. Tillsätt vatten eller buljong rör om samt koka upp.
  6. Tillsätt ev. buljongtärning.
  7. Tillsätt soja, salt, peppar, citronsaft samt socker och rör om.
  8. Koka löksoppan minst 10 minuter upp till en timme på låg värme. Den blir ännu om den sedan får stå till sig till dagen efter.
  9. Smaka av soppan med salt och peppar. Låt småkoka medan du gör krutonger.
  10. Krutonger: Sätt ugnen på grill.
  11. Skala och pressa vitlöken i en skål. Rör ut vitlöken i olivolja eller smält smör.
  12. Skär bröden i 1x1 cm tärningar.
  13. Blanda brödtärningarna med vitlöken samt riven ost, parmesan, basilika och salt.
  14. Sprid ut dem i ett lager på ett bakplåtspapper på en bakplåt och grilla dem i ugnen några minuter tills de har fått fin färg och osten smält.
  15. Servera rödlökssoppan med krutongerna samt ev. stavar av selleri.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-24

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt kulinarisk kock och måltidskreatör från Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer