Rödlökssoppa med krutonger

Introduktion och förberedelse för tillagning

En löksoppa med rödlök samt vitlök toppad med frasiga krutonger med mozzarella, parmesan, vitlök och basilika.

En billig soppa om du skippar den dyrare osten till krutongerna. Mustig och nyttig soppa som passar till lunch, lätt middag eller förrätt.

Även gott på soppbuffé. Goda hembakta bullar eller rågbullar samt färskost passar också till.

Du kan servera med andra långa krutonger eller krutonger med ost och vitlök.

Gott är också knapriga selleristavar till.

Du kan att använda bara vatten eller valfri buljong som grönsaksbuljong, kycklingbuljong eller kalvbuljong.

Att dricka till

En god öl passar till löksoppa.

4 portioner rödlökssoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4 msk olivolja eller smör
  • 500 gram rödlök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk mjöl
  • 2 krm timjan
  • 2 liter vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 0,5 dl ljus japansk soja som ex. Kikkoman
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • 2 msk citronsaft
  • 1 tsk socker
  • KRUTONGER: 8 skivor vitt rostbröd
  • 2 msk olivolja eller smör
  • 0,5 klyfta vitklök
  • 2 dl riven ost som ex. mozzarella
  • 2 msk riven parmesan eller grana padano
  • 1 krm torkad basilika
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Skala och strimla rödlöken. Lägg i en stor kastrull med olivolja eller smör i botten.
  2. Skala och hacka vitlöken samt lägg med löken.
  3. Fräs lök och vitlök några minuter och rör om då och då.
  4. Pudra över vetemjöl och rör om.
  5. Tillsätt vatten eller buljong rör om samt koka upp.
  6. Tillsätt ev. buljongtärning.
  7. Tillsätt soja, salt, peppar, citronsaft samt socker och rör om.
  8. Koka löksoppan minst 10 minuter upp till en timme på låg värme. Den blir ännu om den sedan får stå till sig till dagen efter.
  9. Smaka av soppan med salt och peppar. Låt småkoka medan du gör krutonger.
  10. Krutonger: Sätt ugnen på grill.
  11. Skala och pressa vitlöken i en skål. Rör ut vitlöken i olivolja eller smält smör.
  12. Skär bröden i 1x1 cm tärningar.
  13. Blanda brödtärningarna med vitlöken samt riven ost, parmesan, basilika och salt.
  14. Sprid ut dem i ett lager på ett bakplåtspapper på en bakplåt och grilla dem i ugnen några minuter tills de har fått fin färg och osten smält.
  15. Servera rödlökssoppan med krutongerna samt ev. stavar av selleri.
E-mail
Medel: 3.3 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-01-27

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.