Rödlökssoppa med krutonger

En löksoppa med rödlök samt vitlök toppad med frasiga krutonger med mozzarella, parmesan, vitlök och basilika.
En billig (om du skippa den dyrare osten till krutongerna) men mustig samt nyttig soppa som passar till lunch, lätt middag eller förrätt.
Servera gärna knapriga selleristavar till.
En god öl passar till löksoppa.
Du kan att använda bara vatten eller valfri buljong som grönsaksbuljong, kycklingbuljong eller kalvbuljong.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner rödlökssoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4 msk olivolja eller smör
  • 500 gram rödlök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk mjöl
  • 2 krm timjan
  • 2 liter vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 0,5 dl ljus japansk soja som ex. Kikkoman
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • 2 msk citronsaft
  • 1 tsk socker
  • Krutonger: 8 skivor vitt rostbröd
  • 2 msk olivolja eller smör
  • 0,5 klyfta vitklök
  • 2 dl riven ost som ex. mozzarella
  • 2 msk riven parmesan eller grana padano
  • 1 krm torkad basilika
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Skala och strimla rödlöken. Lägg i en stor kastrull med olivolja eller smör i botten.
  2. Skala och hacka vitlöken samt lägg med löken.
  3. Fräs lök och vitlök några minuter och rör om då och då.
  4. Pudra över vetemjöl och rör om.
  5. Tillsätt vatten eller buljong rör om samt koka upp.
  6. Tillsätt ev. buljongtärning.
  7. Tillsätt soja, salt, peppar, citronsaft samt socker och rör om.
  8. Koka löksoppan minst 10 minuter upp till en timme på låg värme. Den blir ännu om den sedan får stå till sig till dagen efter.
  9. Smaka av soppan med salt och peppar. Låt småkoka medan du gör krutonger.
  10. Krutonger: Sätt ugnen på grill.
  11. Skala och pressa vitlöken i en skål. Rör ut vitlöken i olivolja eller smält smör.
  12. Skär bröden i 1x1 cm tärningar.
  13. Blanda brödtärningarna med vitlöken samt riven ost, parmesan, basilika och salt.
  14. Sprid ut dem i ett lager på ett bakplåtspapper på en bakplåt och grilla dem i ugnen några minuter tills de har fått fin färg och osten smält.
  15. Servera rödlökssoppan med krutongerna samt ev. stavar av selleri.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer