Löksoppa

Klassisk soppa med lök. En vegetarisk, billig, enkel och smal soppa som är god till lunch, enkel middag, soppbuffé (med bröd och färskost) eller finare förrätt att piffa upp med långa krutonger eller krutonger med ost och vitlök.
Lök är nyttigt speciellt sägs det förebygga cancer. Sen är det så gott också.
Löksoppan blir ännu godare dagen efter.
Använder du grönsaksbuljong så blir löksoppan vegetarisk.
Vitt vin kan ersättas med 2 dl vatten samt 4 msk vitvinsvinäger.

4 portioner löksoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 2 msk raps eller majsolja
  • 2 msk smör
  • 5 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 msk vetemjöl
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1,2 liter höns- eller grönsaksbuljong
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 dl hackad persilja eller lite krasse att garnera med (valfritt)
  • Brödkrutonger: 2 skivor landgångsbröd eller annat ljust bröd
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk flingsalt eller gourmetsalt

Tillagning

  1. Skala, halvera och strimla löken. Lägg i en kastrull med smör och olja.
  2. Skala och finhacka vitlök och tillsätt den.
  3. Strimla bacon och tillsätt det.
  4. Fräs på medelvärme i ca 15 minuter tills löken är mjuk. Rör om då och då.
  5. Häll sedan på konjak, ta bort från spisfläkten och akta huvudet och tänd på.
  6. Rör i mjöl.
  7. Häll sedan i vin och tillsätt buljongen och koka löksoppan en halvtimme - gärna längre.
  8. Smaka av med salt och vit- eller svartpeppar innan servering.
  9. Långa brödkrutonger: Sätt ugnen på grill.
  10. Skär landgångsbröden i 2 cm smala remsor på längden.
  11. Lägg på bakplåtspapper och pensla med olivolja.
  12. Rosta brödkrutongerna i övre delen av ugnen i ca 2 minuter tills de fått färg. Passa dem så de ej bränns.
  13. Ta ut och vänd dem samt strö över flingsalt eller gourmetsalt.
  14. Rosta andra sidan tills den fått färg - någon minut.
  15. Ta ut och servera direkt eller låt svalna och servera senare. Kan förvaras några dagar lufttätt om de fått torka lite extra.
  16. Servera till löksoppan (lägg gärna snett på kanten på sopptallriken).
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer