Löksoppa
Klassisk soppa med lök. En vegetarisk, billig, enkel och smal soppa som är god till lunch, enkel middag eller soppbuffé.
Löksoppan blir ännu godare dagen efter då den stått och fått extra god smak - så laga den gärna dagen innan.
Tillagning
- Skala, halvera och strimla löken. Lägg i en kastrull med smör och olja.
- Fräs på medelvärme i ca 10 minuter tills löken är mjuk. Rör om då och då.
- Skala och finhacka vitlök och tillsätt den. Fräs någon minut till.
- Rör i mjöl.
- Häll sedan i vin och tillsätt buljongen och koka löksoppan en halvtimme - gärna längre.
- Smaka av med salt och vit- eller svartpeppar innan servering. Hit kan du förbereda och laga löksoppan i god tid - gärna dagen innan - den blir ännu godare om den får stå och få smak.
- KRUTONGER: Sätt ugnen på grill.
- Skär landgångsbröden i 2 cm smala remsor på längden.
- Lägg på bakplåtspapper och pensla med olivolja.
- Rosta brödkrutongerna i övre delen av ugnen i ca 2 minuter tills de fått färg. Passa dem så de ej bränns.
- Ta ut och vänd dem samt strö över flingsalt eller gourmetsalt.
- Rosta andra sidan tills den fått färg - någon minut.
- Ta ut och servera direkt eller låt svalna och servera senare. Kan förvaras några dagar lufttätt om de fått torka lite extra.
- Servera löksoppan med krutongerna - lägg gärna snett på kanten på sopptallriken. Garnera gärna med klippt krasse eller hackad persilja på toppen.
Serveringsförslag
Servera med bröd som rågbullar och färskost eller finare förrätt att piffa upp med långa krutonger eller krutonger med ost och vitlök.
Varianter
- Använder du grönsaksbuljong så blir löksoppan vegetarisk. Utesluter du även smöret så blir löksoppan vegan.
- Ännu festligare är fransk löksoppa med konjak i.
- Du kan koka hemgjord grönsaksbuljong istället för köpt.
- Vitt vin kan ersättas med 2 dl vatten samt 4 msk vit balsamvinäger.
Uppskattat näringsvärde per portion: 83 kcal