Löksoppa

Klassisk soppa med lök. En vegetarisk, billig, enkel och smal soppa som är god till lunch, enkel middag, soppbuffé (med bröd och färskost) eller finare förrätt att piffa upp med långa krutonger eller krutonger med ost och vitlök.
Lök är nyttigt speciellt sägs det förebygga cancer. Sen är det så gott också.
Löksoppan blir ännu godare dagen efter.
Använder du grönsaksbuljong så blir löksoppan vegetarisk.
Vitt vin kan ersättas med 2 dl vatten samt 4 msk vitvinsvinäger.

4 portioner löksoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 2 msk raps eller majsolja
  • 2 msk smör
  • 5 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 msk vetemjöl
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1,2 liter höns- eller grönsaksbuljong
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 dl hackad persilja eller lite krasse att garnera med (valfritt)
  • Brödkrutonger: 2 skivor landgångsbröd eller annat ljust bröd
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk flingsalt eller gourmetsalt

Tillagning

  1. Skala, halvera och strimla löken. Lägg i en kastrull med smör och olja.
  2. Skala och finhacka vitlök och tillsätt den.
  3. Strimla bacon och tillsätt det.
  4. Fräs på medelvärme i ca 15 minuter tills löken är mjuk. Rör om då och då.
  5. Häll sedan på konjak, ta bort från spisfläkten och akta huvudet och tänd på.
  6. Rör i mjöl.
  7. Häll sedan i vin och tillsätt buljongen och koka löksoppan en halvtimme - gärna längre.
  8. Smaka av med salt och vit- eller svartpeppar innan servering.
  9. Långa brödkrutonger: Sätt ugnen på grill.
  10. Skär landgångsbröden i 2 cm smala remsor på längden.
  11. Lägg på bakplåtspapper och pensla med olivolja.
  12. Rosta brödkrutongerna i övre delen av ugnen i ca 2 minuter tills de fått färg. Passa dem så de ej bränns.
  13. Ta ut och vänd dem samt strö över flingsalt eller gourmetsalt.
  14. Rosta andra sidan tills den fått färg - någon minut.
  15. Ta ut och servera direkt eller låt svalna och servera senare. Kan förvaras några dagar lufttätt om de fått torka lite extra.
  16. Servera till löksoppan (lägg gärna snett på kanten på sopptallriken).
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer