Löksoppa

Klassisk soppa med lök. En vegetarisk, billig, enkel och smal soppa som är god till lunch, enkel middag eller soppbuffé.

Löksoppan blir ännu godare dagen efter då den stått och fått extra god smak.

Använder du grönsaksbuljong så blir löksoppan vegetarisk.

Vitt vin kan ersättas med 2 dl vatten samt 4 msk vitvinsvinäger.

Serveringsförslag

Servera med bröd som rågbullar och färskost eller finare förrätt att piffa upp med långa krutonger eller krutonger med ost och vitlök.

4 portioner löksoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 2 msk raps eller majsolja
  • 2 msk smör
  • 5 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 msk vetemjöl
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1,2 liter höns- eller grönsaksbuljong
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 dl hackad persilja eller lite krasse att garnera med (valfritt)
  • Brödkrutonger: 2 skivor landgångsbröd eller annat ljust bröd
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk flingsalt eller gourmetsalt

Tillagning

  1. Skala, halvera och strimla löken. Lägg i en kastrull med smör och olja.
  2. Skala och finhacka vitlök och tillsätt den.
  3. Strimla bacon och tillsätt det.
  4. Fräs på medelvärme i ca 15 minuter tills löken är mjuk. Rör om då och då.
  5. Häll sedan på konjak, ta bort från spisfläkten och akta huvudet och tänd på.
  6. Rör i mjöl.
  7. Häll sedan i vin och tillsätt buljongen och koka löksoppan en halvtimme - gärna längre.
  8. Smaka av med salt och vit- eller svartpeppar innan servering.
  9. Långa brödkrutonger: Sätt ugnen på grill.
  10. Skär landgångsbröden i 2 cm smala remsor på längden.
  11. Lägg på bakplåtspapper och pensla med olivolja.
  12. Rosta brödkrutongerna i övre delen av ugnen i ca 2 minuter tills de fått färg. Passa dem så de ej bränns.
  13. Ta ut och vänd dem samt strö över flingsalt eller gourmetsalt.
  14. Rosta andra sidan tills den fått färg - någon minut.
  15. Ta ut och servera direkt eller låt svalna och servera senare. Kan förvaras några dagar lufttätt om de fått torka lite extra.
  16. Servera till löksoppan (lägg gärna snett på kanten på sopptallriken).
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-02-11

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.