Löksoppa

Introduktion och förberedelse

Klassisk soppa med lök. En vegetarisk, billig, enkel och smal soppa som är god till lunch, enkel middag eller soppbuffé.

Löksoppan blir ännu godare dagen efter då den stått och fått extra god smak - så laga den gärna dagen innan.

Serveringsförslag

Servera med bröd som rågbullar och färskost eller finare förrätt att piffa upp med långa krutonger eller krutonger med ost och vitlök.

Varianter

  • Använder du grönsaksbuljong så blir löksoppan vegetarisk. Utesluter du även smöret så blir löksoppan vegan.
  • Ännu festligare är fransk löksoppa med konjak i.
  • Du kan koka hemgjord grönsaksbuljong istället för köpt.
  • Vitt vin kan ersättas med 2 dl vatten samt 4 msk vit balsamvinäger.

4 portioner löksoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 2 msk raps eller majsolja
  • 2 msk smör
  • 5 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 msk vetemjöl
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1,2 liter höns- eller grönsaksbuljong
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 dl hackad persilja eller lite krasse att garnera med (valfritt)
  • Brödkrutonger: 2 skivor landgångsbröd eller annat ljust bröd
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk flingsalt eller gourmetsalt

Tillagning

  1. Skala, halvera och strimla löken. Lägg i en kastrull med smör och olja.
  2. Fräs på medelvärme i ca 10 minuter tills löken är mjuk. Rör om då och då.
  3. Skala och finhacka vitlök och tillsätt den. Fräs någon minut till.
  4. Rör i mjöl.
  5. Häll sedan i vin och tillsätt buljongen och koka löksoppan en halvtimme - gärna längre.
  6. Smaka av med salt och vit- eller svartpeppar innan servering. Hit kan du förbereda och laga löksoppan i god tid - gärna dagen innan - den blir ännu godare om den får stå och få smak.
  7. KRUTONGER: Sätt ugnen på grill.
  8. Skär landgångsbröden i 2 cm smala remsor på längden.
  9. Lägg på bakplåtspapper och pensla med olivolja.
  10. Rosta brödkrutongerna i övre delen av ugnen i ca 2 minuter tills de fått färg. Passa dem så de ej bränns.
  11. Ta ut och vänd dem samt strö över flingsalt eller gourmetsalt.
  12. Rosta andra sidan tills den fått färg - någon minut.
  13. Ta ut och servera direkt eller låt svalna och servera senare. Kan förvaras några dagar lufttätt om de fått torka lite extra.
  14. Servera löksoppan med krutongerna - lägg gärna snett på kanten på sopptallriken. Garnera gärna med klippt krasse eller hackad persilja på toppen.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 83 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-02-18

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.