Syltkyssar

En variant på syltkakor med mandelmassa samt kokosflingor fyllda med gelé av röda vinbär.
Istället för röda vinbärsgelé kan du ta sylt eller marmelad av valfri sort ex. hallon, jordgubbar, svarta vinbär, krusbär eller björnbär.

50 st syltkyssar

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 200 gram smör
  • 1 dl socker
  • 1 dl grovt riven mandelmassa
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 uppvispat ägg
  • 1 dl kokosflingor
  • 1 dl gelé av röda vinbär

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Låt smöret ligga framme så att det blir mjukt eller mikra det mjukt (men ej smält) några sekunder i mikron.
  3. Vispa smör och socker fluffigt någon minut med en elvisp.
  4. Riv mandelmassa och rör i det.
  5. Tillsätt vetemjöl och rör ihop till en fast kakdeg.
  6. Forma bollar i storlek som valnötter.
  7. Platta till dem något samt tryck en fördjupning i varje boll. Lägg på en bricka.
  8. Vispa upp ägget i en skål. Pensla kakorna med ägget.
  9. Häll upp kokos på en tallrik.
  10. Doppa kakornas överdel i kokos.
  11. Lägg dem med några cm mellanrum på plåtar med bakplåtspapper eller bakduk.
  12. Klicka i ca en tsk gelé i fördjupningen på varje kaka.
  13. Grädda syltkyssarna i 15 minuter.
  14. Ta ut och låt svalna något innan servering.
  15. Förvaras i lufttät burk. Syltkyssarna kan frysas.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer