Syltkyssar med mandelmassa

Introduktion och förberedelse

Syltkyssar med mandelmassa samt kokosflingor fyllda med gelé av röda vinbär eller hallonsylt. En variant på syltkakor som bakas med vanlig mördeg.

Istället för röda vinbärsgelé kan du ta sylt eller marmelad av valfri sort exempelvis hallonsylt, jordgubbsylt, svartvinbärsmarmelad eller krusbärsmarmelad.

50 st syltkyssar

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 200 gram smör
  • 1 dl socker
  • 1 dl grovt riven mandelmassa
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 uppvispat ägg
  • 1 dl kokosflingor
  • 1 dl gelé av röda vinbär

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Låt smöret ligga framme så att det blir mjukt eller mikra det mjukt (men ej smält) några sekunder i mikron.
  3. Vispa smör och socker fluffigt någon minut med en elvisp.
  4. Riv mandelmassa och rör i det.
  5. Tillsätt vetemjöl och rör ihop till en fast kakdeg.
  6. Forma bollar i storlek som valnötter.
  7. Platta till dem något samt tryck en fördjupning i varje boll. Lägg på en bricka.
  8. Vispa upp ägget i en skål. Pensla kakorna med ägget.
  9. Häll upp kokos på en tallrik.
  10. Doppa kakornas överdel i kokos.
  11. Lägg dem med några cm mellanrum på plåtar med bakplåtspapper eller bakduk.
  12. Klicka i ca en tsk gelé i fördjupningen på varje kaka.
  13. Grädda syltkyssarna i 15 minuter.
  14. Ta ut och låt svalna något innan servering.
  15. Förvaras i lufttät burk. Syltkyssarna kan frysas.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.