Räkcocktail med Rhode Islandsås

Introduktion och förberedelse

Klassisk räkcocktail med hemgjord Rhode Islandsås, räkor, gurka, sallad, rödlök, champinjon, inlagd sparris, ägg, tomat samt citron.

Servera i breda stora vinglas, brett cocktailglas, stort martini- margaritaglas eller salladsskålar, glasburkar eller något liknande efter fantasi.

Självklart kan du variera innehållet i din räkcocktail som du vill - olika salladssorter, skivade champinjoner, skivade rädisor och riven morot, groddar, mango mm passar i.

Räkna ca 1 dl handpillade räkor per portion.

Gott som bröd till är att baka brödpinnar som grissinis eller smördegspinnar.

Att dricka till

Vintips till räkcocktail är vitt vin såklart ex. ett tyskt eller från Alsace.

4 portioner räkcocktail

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 vinglas eller cocktailglas
  • 300 gram handpillade räkor
  • 50 gram isbergssallad
  • 4 medelstora champinjoner
  • 1 liten burk inlagd sparris
  • 2 kokta ägg
  • 10 cm gurka
  • 0,5 rödlök
  • 8 cocktailtomater
  • 1 citron
  • 1,5 dl crème fraiche
  • 4 msk chilisås

Tillagning

  1. Skala räkor och koka ägg hårda om du ej redan har skalade räkor och kokt ägg.
  2. Skölj och strimla isbergssallad. Lägg en liten hög i botten på varje glas.
  3. Blanda crème fraiche med chilisås i en skål. Smaka av med lite salt och peppar.
  4. Häll av sparris.
  5. Skölj och dela tomater.
  6. Skär citron i fyra klyftor samt pressa citronsaften från en halv citron ner i Rhode Islandsåsen.
  7. Blanda sparris (i bitar) med tunt skivade champinjoner, hackat ägg, tärnad gurka, finstrimlad lök samt hälften av räkorna. Blanda i Rhode Islandsåsen till en röra.
  8. Fördela röran på isbergssalladen.
  9. Garnera med resterande räkor, tomathalvor och citronklyftor samt servera ev. med små grissini-bröd till.
E-mail
Medel: 4 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-01

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer