Räkcocktail med Rhode Islandsås

Introduktion och förberedelse

Klassisk räkcocktail med hemgjord Rhode Islandsås, räkor, gurka, sallad, rödlök, champinjon, inlagd sparris, ägg, tomat samt citron.

Servera i breda stora vinglas, brett cocktailglas, stort martini- margaritaglas eller salladsskålar, glasburkar eller något liknande efter fantasi.

Självklart kan du variera innehållet i din räkcocktail som du vill - olika salladssorter, skivade champinjoner, skivade rädisor och riven morot, groddar, mango mm passar i.

Räkna ca 1 dl handpillade räkor per portion. Köpa gärna färska eller frysta med skal i valfri storlek - de är godast.

Gott som bröd till är att baka brödpinnar som grissinis eller smördegspinnar.

Att dricka till

Vintips till räkcocktail är vitt vin såklart ex. ett tyskt eller från Alsace.

4 portioner räkcocktail

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 vinglas eller cocktailglas
  • 300 gram handpillade räkor
  • 50 gram isbergssallad
  • 4 medelstora champinjoner
  • 1 liten burk inlagd sparris
  • 2 kokta ägg
  • 10 cm gurka
  • 0,5 rödlök
  • 8 cocktailtomater
  • 1 citron
  • 1 dl crème fraiche
  • 4 msk chilisås
  • 2 msk majonnäs

Tillagning

  1. Skala räkor och koka ägg hårda om du ej redan har skalade räkor och kokt ägg.
  2. Skölj och strimla isbergssallad. Lägg en liten hög i botten på varje glas.
  3. Blanda crème fraiche med majonnäs och chilisås i en skål. Smaka av med lite salt och peppar.
  4. Häll av sparris.
  5. Skölj och dela tomater.
  6. Skär citron i fyra klyftor samt pressa citronsaften från en halv citron ner i Rhode Islandsåsen.
  7. Blanda sparris (i bitar) med tunt skivade champinjoner, hackat ägg, tärnad gurka, finstrimlad lök samt hälften av räkorna. Blanda i Rhode Islandsåsen till en röra.
  8. Fördela röran på isbergssalladen.
  9. Garnera med resterande räkor, tomathalvor och citronklyftor samt servera ev. med små grissini-bröd till.
E-mail
Medel: 4.1 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 285 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-30

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.