Heta räkor med skal som tapas

Introduktion och förberedelse

Heta räkor med skal serverade som tapas. Frästa eller wokade hela heta räkor med vitlök och chili är gott som tilltugg, tapas eller förrätt med gott bröd och lite vitlöksmajonnäs aioli till. Du kan baka hembakt baguette till om du vill. Eller värma bake-off bröd.

Vintips:

Ett svalt vitt vin som ex. Chardonnay från Australien passar till.

4 portioner heta räkor med skal som tapas

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 1 kg räkor med skal
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 3 tsk sambal olek eller chili efter tycke
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 dl parmesan (valfritt)
  • 1 baguette
  • 2 dl majonnäs
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm cayennepeppar

Tillagning

  1. Skala och pressa vitlök.
  2. Hetta upp en stor panna ex. wok eller kastrull med oljan.
  3. Tillsätt vitlöken och chilin.
  4. Fräs några sekunder och rör om.
  5. Tillsätt räkorna med skal och fräs runt dem någon minut.
  6. Tillsätt parmesanosten på slutet och lägg upp räkorna i en stor skål eller fyra små.
  7. Blanda majonnäsen med pressad vitlök och cayennepeppar.
  8. Servera de heta räkorna tillsammans med bröd och vitlöksmajonnäs. Ha också en skål med citronvatten att skölja händerna i samt rikligt med servetter. Duka gärna även fram en skål att lägga skalen i.
E-mail
Medel: 3.8 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer