Heta räkor med skal som tapas

Heta räkor med skal serverade som tapas. Frästa eller wokade hela heta räkor med vitlök och chili är gott som tilltugg, tapas eller förrätt med gott bröd och lite vitlöksmajonnäs aioli.
Ett svalt vitt vin som ex. chardonnay från Australien passar till.

4 portioner heta räkor med skal som tapas

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 1 kg räkor med skal
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 3 tsk sambal olek eller chili efter tycke
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 dl parmesan (valfritt)
  • 1 baguette
  • 2 dl majonnäs
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm cayennepeppar

Tillagning

  1. Skala och pressa vitlök.
  2. Hetta upp en stor panna ex. wok eller kastrull med oljan.
  3. Tillsätt vitlöken och chilin.
  4. Fräs några sekunder och rör om.
  5. Tillsätt räkorna med skal och fräs runt dem någon minut.
  6. Tillsätt parmesanosten på slutet och lägg upp räkorna i en stor skål eller fyra små.
  7. Blanda majonnäsen med pressad vitlök och cayennepeppar.
  8. Servera de heta räkorna tillsammans med bröd och vitlöksmajonnäs. Ha också en skål med citronvatten att skölja händerna i samt rikligt med servetter. Duka gärna även fram en skål att lägga skalen i.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer