Potatis och vitkålsgratäng

Introduktion och förberedelse

Laga en krämig potatisgratäng med vitkål som ger god smak tillsammans med grädde, vitlök och lök.

Serveringsförslag

  • God som tillbehör till huvudrätter, grillat, buffé med mera - det mesta där en vanlig potatisgratäng passar.
  • Gratängen är sås och tillbehör i ett.
  • Jag hade gratängen till stekta isterband, senap samt kokt grön sparris samt garnerade med kruspersilja.

Val av kål

Vanlig vitkål passar utmärkt. På vår och sommar finns färsk fin svensk vitkål som blir extra god i gratängen vilket jag hade till min på bilden.

Även annan kål som spetskål, rödkål, grönkål, kinakål eller savoykål blir gott.

Det finns strimlad färdig vitkål, vitkål- och morotsmix, råkostmix eller kålmix som går fint att använda.

Kan förberedas

Kan förberedas och värmas.

Portionsberäkning

Kan enkelt dubbleras till flera portioner i en större form. Du kan även laga gratängen i portionsformar.

Varianter

  • För en vegan gratäng kan du byt ut grädden mot havregrädde eller sojagrädde samt ta margarin eller rapsolja.
  • Gott i är även strimlade rotfrukter som morot, palsternacka, kålrot, rotselleri eller persiljerot.
  • Gillar du ost kan du strö över riven ost som 1/2 dl mozzarella eller annan lagrad ost. Fetaost, chèvre eller Reblochon blir också gott på. Lägg på efter halva tiden i ugnen.

Vitkåls- och potatisgratäng serverad med isterband och grön sparris.
Vitkåls- och potatisgratäng serverad med isterband och grön sparris.

2 portioner potatis- och vitkålsgratäng

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 300 gram potatis, mjölig ekologisk
  • 200 gram vitkål
  • 1/2 gul lök
  • 1/2 klyfta vitlök
  • 1/2 tsk salt
  • 2,5 dl grädde 40%
  • 1/2 msk smör till formen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Koka upp 1 liter vatten i en kastrull.
  3. Smörj en gratängform med lite smör.
  4. Dela kålhuvudet och skär bort den grova stammen. Skär i klyftor och sedan i grova strimlor. Skölj.
  5. Koka kålen i en minut och häll sedan av i durkslag. Lägg i gratängformen.
  6. Skala och skiva potatis samt lägg med kålen i formen.
  7. Skala och pressa i vitlök samt skala och hacka gul lök. Lägg i formen.
  8. Salta och blanda runt allt.
  9. Häll över grädde så det nästan täcker potatis och kål.
  10. Grädda gratängen i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter. Täck ev. över på slutet med lite bakplåtspapper eller folie om den börjar brännas i kanterna.
  11. Ta ut och kontrollera så att potatisen är mjuk innan servering. Annars grädda lite till.
  12. Låt gratängen svalna någon minut innan servering.
E-mail
Medel: 4.6 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 435 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-13

Tillbehör och liknande recept: