Plommongrottor

Introduktion och förberedelse

Plommongrottor är en variant på hallongrottor fyllda med plommonsylt eller plommonmarmelad. 

Grottorna blir knapriga och får en nötig smörsmak med riktigt smör.

Serveringsförslag

Goda till fika, utflykt, kafferep, kakfat och buffé. Kan frysas.

Tips

Du behöver 20 små bakformar i papp på 5 cm diameter.

Förberedelse

Du behöver köpa eller förbereda plommonsylt eller plommonmarmelad till fyllningen innan. Jag tog en plommonmarmelad med en del rabarber i vilket blev mycket gott. 

Varianter

Till plommongrottorna behöver du bakformar på 4-5 cm diameter, vaniljsocker, potatismjöl, bakpulver, vetemjöl, socker, smör och plommonsylt eller plommonmarmelad.
Till plommongrottorna behöver du bakformar på 4-5 cm diameter, vaniljsocker, potatismjöl, bakpulver, vetemjöl, socker, smör och plommonsylt.
Mät upp smör och socker i en bunke. Mätt upp potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver samt blanda ihop i en andra bunke.
Mät upp smör och socker i en bunke. Mätt upp potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver samt blanda ihop i en andra bunke.
Vispa smöret med socker fluffigt ca 3 minuter.
Vispa smöret med socker fluffigt ca 3 minuter.
Tillsätt mjölblandningen.
Tillsätt mjölblandningen.
Knåda hastigt ihop till en deg. Låt vila i kylen i 15 minuter.
Knåda hastigt ihop till en deg. Låt vila i kylen i 15 minuter.
Forma två längder på ca 30 cm.
Forma två längder på ca 30 cm.
Dela degen i bollar och lägg i formar.
Dela degen i bollar och lägg i formar.
Tryck ett hål i mitten som du fyller med plommonsylt eller marmelad.
Tryck ett hål i mitten som du fyller med plommonsylt eller marmelad.
Grädda grottorna till fin färg i mitten av ugnen i ca 10-13 minuter.
Grädda grottorna till fin färg i mitten av ugnen i ca 10-13 minuter.
Låt svalna något innan servering.
Låt svalna något innan servering.

20 plommongrottor

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 125 gram smör
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,5 dl potatismjöl
  • 2 dl vetemjöl, 130 gram
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 krm bakpulver
  • 1 dl plommonmarmelad eller plommonsylt
  • 20 små bakformar på 4-5 cm diameter

Tillagning

  1. Plommonmarmelad eller plommonsylt innan.
  2. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  3. Rör ihop rumsvarmt smör med socker några minuter i en bunke. Sockret ska börja lösa sig.
  4. Väg upp 130 gram vetemjöl (2 dl) i en annan bunke. Tillsätt potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver samt blanda ihop. Lägg över i bunken med smöret.
  5. Rör och knåda ihop till en kakdeg. Låt vila övertäckt i kylen i 15 minuter.
  6. Ta ut degen och knåda den hastigt mjuk och smidig.
  7. Dela i två delar. Rulla dem till två längder på 30 cm och lägg in till varandra. Skär degen längderna i 10 bitar vardera samtidigt till totalt 20 bitar. Rulla varje degbit till en kula eller boll.
  8. Lägg degbollarna i varsin form.
  9. Tryck till med ett finger i mitten så att det blir en fördjupning i degbollarna.
  10. Full varje hålrum med ca 1 tsk plommonmarmelad eller plommonsylt.
  11. Grädda grottorna i mitten av ugnen i ca 10-13 minuter tills de fått fin färg.
  12. Ta ut och låt svalna. Förvara i kakburk. Kan också frysas in.
  13. Pudra eventuellt över florsocker när de svalnat till servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 140 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-10-29

Tillbehör och liknande: