Plommongrottor
Plommongrottor är en variant på hallongrottor fyllda med plommonsylt eller plommonmarmelad.
Grottorna blir knapriga och får en nötig smörsmak med riktigt smör.
Tillagning
- Plommonmarmelad eller plommonsylt innan.
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Rör ihop rumsvarmt smör med socker några minuter i en bunke. Sockret ska börja lösa sig.
- Väg upp 130 gram vetemjöl (2 dl) i en annan bunke. Tillsätt potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver samt blanda ihop. Lägg över i bunken med smöret.
- Rör och knåda ihop till en kakdeg. Låt vila övertäckt i kylen i 15 minuter.
- Ta ut degen och knåda den hastigt mjuk och smidig.
- Dela i två delar. Rulla dem till två längder på 30 cm och lägg in till varandra. Skär degen längderna i 10 bitar vardera samtidigt till totalt 20 bitar. Rulla varje degbit till en kula eller boll.
- Lägg degbollarna i varsin form.
- Tryck till med ett finger i mitten så att det blir en fördjupning i degbollarna.
- Full varje hålrum med ca 1 tsk plommonmarmelad eller plommonsylt.
- Grädda grottorna i mitten av ugnen i ca 10-13 minuter tills de fått fin färg.
- Ta ut och låt svalna. Förvara i kakburk. Kan också frysas in.
- Pudra eventuellt över florsocker när de svalnat till servering.
Serveringsförslag
Goda till fika, utflykt, kafferep, kakfat och buffé. Kan frysas.
Tips
Du behöver 20 små bakformar i papp på 5 cm diameter.
Förberedelse
Du behöver köpa eller förbereda plommonsylt eller plommonmarmelad till fyllningen innan. Jag tog en plommonmarmelad med en del rabarber i vilket blev mycket gott.
Varianter
Uppskattat näringsvärde per portion: 140 kcal