Plommongrottor

Plommongrottor är en variant på hallongrottor fyllda med plommonsylt eller plommonmarmelad. 

Grottorna blir knapriga och får en nötig smörsmak med riktigt smör.

20 plommongrottor

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 125 gram smör
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,5 dl potatismjöl
  • 2 dl vetemjöl, 130 gram
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 krm bakpulver
  • 1 dl plommonmarmelad eller plommonsylt
  • 20 små bakformar på 4-5 cm diameter

Tillagning

  1. Plommonmarmelad eller plommonsylt innan.
  2. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  3. Rör ihop rumsvarmt smör med socker några minuter i en bunke. Sockret ska börja lösa sig.
  4. Väg upp 130 gram vetemjöl (2 dl) i en annan bunke. Tillsätt potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver samt blanda ihop. Lägg över i bunken med smöret.
  5. Rör och knåda ihop till en kakdeg. Låt vila övertäckt i kylen i 15 minuter.
  6. Ta ut degen och knåda den hastigt mjuk och smidig.
  7. Dela i två delar. Rulla dem till två längder på 30 cm och lägg in till varandra. Skär degen längderna i 10 bitar vardera samtidigt till totalt 20 bitar. Rulla varje degbit till en kula eller boll.
  8. Lägg degbollarna i varsin form.
  9. Tryck till med ett finger i mitten så att det blir en fördjupning i degbollarna.
  10. Full varje hålrum med ca 1 tsk plommonmarmelad eller plommonsylt.
  11. Grädda grottorna i mitten av ugnen i ca 10-13 minuter tills de fått fin färg.
  12. Ta ut och låt svalna. Förvara i kakburk. Kan också frysas in.
  13. Pudra eventuellt över florsocker när de svalnat till servering.
Till plommongrottorna behöver du bakformar på 4-5 cm diameter, vaniljsocker, potatismjöl, bakpulver, vetemjöl, socker, smör och plommonsylt eller plommonmarmelad.
Till plommongrottorna behöver du bakformar på 4-5 cm diameter, vaniljsocker, potatismjöl, bakpulver, vetemjöl, socker, smör och plommonsylt.
Mät upp smör och socker i en bunke. Mätt upp potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver samt blanda ihop i en andra bunke.
Mät upp smör och socker i en bunke. Mätt upp potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver samt blanda ihop i en andra bunke.
Vispa smöret med socker fluffigt ca 3 minuter.
Vispa smöret med socker fluffigt ca 3 minuter.
Tillsätt mjölblandningen.
Tillsätt mjölblandningen.
Knåda hastigt ihop till en deg. Låt vila i kylen i 15 minuter.
Knåda hastigt ihop till en deg. Låt vila i kylen i 15 minuter.
Forma två längder på ca 30 cm.
Forma två längder på ca 30 cm.
Dela degen i bollar och lägg i formar.
Dela degen i bollar och lägg i formar.
Tryck ett hål i mitten som du fyller med plommonsylt eller marmelad.
Tryck ett hål i mitten som du fyller med plommonsylt eller marmelad.
Grädda grottorna till fin färg i mitten av ugnen i ca 10-13 minuter.
Grädda grottorna till fin färg i mitten av ugnen i ca 10-13 minuter.
Låt svalna något innan servering.
Låt svalna något innan servering.

Serveringsförslag

Goda till fika, utflykt, kafferep, kakfat och buffé. Kan frysas.

Tips

Du behöver 20 små bakformar i papp på 5 cm diameter.

Förberedelse

Du behöver köpa eller förbereda plommonsylt eller plommonmarmelad till fyllningen innan. Jag tog en plommonmarmelad med en del rabarber i vilket blev mycket gott. 

Varianter

E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 140 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-10-29

Tillbehör och liknande: