Plommonkräm
Plommonkräm av kokta plommon och socker redd med potatismjöl.
Tillagning
- Skölj och halvera plommonen. Ta bort blomfästen. Dela så du kan ta bort kärnorna. Skär i tärningar.
- Lägg plommonen i en kastrull med vatten och socker.
- Koka upp. Rör då och då.
- Koka dem i 10 minuter under lock.
- Mosa sönder plommonen något med en potatisstöt eller stavmixer.
- Blanda ut potatismjöl i vatten i en skål eller ett glas. Tillsätt under omrörning. Värm och rör tills krämen tjocknat. Koka ej.
- Krämen är klar att servera varm eller låt svalna och servera den ljummen eller kall med valfria tillbehör som förslagsvis kall gräddmjölk eller annan mjölk.
Serveringsförslag
- Krämen passar till frukost, mellanmål, fika, lätt lunch eller kvällsmål.
- Jag hade gräddmjölk till samt mandelbiscottis.
- Annat som passar är kall vanlig mjölk, havremjölk, mandelmjölk, sojamjölk, fil, yoghurt, vaniljyoghurt, kvarg eller det du gillar till.
- Fler förslag är med granola, nötter som mandlar, frön som pumpafrön samt andra frukter som skivad banan och bär som hallon, äpple, nektariner och blåbär på.
- Ett förslag är denna frukostbowl du kan toppa med några msk plommonkräm.
- Kanel eller kardemumma är också gott på.
Sötma
Du kan variera mängden socker efter hur söt du vill ha din kräm. Är plommonen mogna och söta så kan du mindre mängd socker om du önskar det.
Variant
- Istället för vanligt socker kan du ta råsocker eller muscovadosocker.
- Gott i är även en liten kanelstång, någon tsk vaniljsocker och/eller en liten bit stjärnanis.
- En variant som passar mer till efterrätt är att koka plommonkompott smaksatt med vanilj, kanel och stjärnanis.
Val av plommon
Du kan ta valfri sorts plommon - förslagsvis Victoria eller Friar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 85 kcal