Senapsgravad strömming

Introduktion och förberedelse

Sill eller strömming gravad först i ättika och sedan i senapssås. Senapsströmming.

6 portioner senapsgravad strömming

  • Förberedelse: 1 dag
  • Tillagning: 2 dagar
  • Klart på: 3 dagar

Ingredienser

  • 600 gram färska strömmings- eller sillfiléer
  • 2 msk salt
  • 2 msk socker
  • 0,5 tsk stött vitpeppar
  • 2 msk matolja
  • 3 msk ättika 12 %
  • SMAKSÄTTNING: 1 dl valfri senap, ex. grovkornig, söt och stark eller vanlig senap
  • 1 dl hackad dill
  • 3 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 3 msk ättikssprit
  • 0,5 tsk krossade vitpepparkorn
  • 1,5 dl matolja, ex. solrosolja

Tillagning

  1. Frys först strömmingen över natten om den är köpt färsk och inte varit fryst innan. Låt den tina.
  2. Klipp bort fenorna från strömmingen. Du behöver inte flå den ännu.
  3. Blanda salt, socker, peppar och dill i en bunke. Blanda i olja och ättika.
  4. Blanda med strömmingen i ett fat med höga kanter ex. en stor gratängform, rostfri bunke eller keramikskål. Täck över med plast.
  5. Ställ strömmingen att stå svalt ex. i kylen. Sätt gärna en tallrik och något tungt på så att strömmingen hamnar i press. Låt strömmingen gravas i två dygn.
  6. Ta upp och skölj samt flå strömmingen. Lägg i en bunke. Gärna rostfri eller av keramik. Plast tar åt sig smaken från strömmingen så det är ej att rekommendera men det fungerar.
  7. Blanda senapssåsen i en skål genom att vispa senap, dill, socker, salt och ättiksprit fluffigt med en elvisp eller för hand.
  8. Tillsätt lite av oljan i taget under vispning.
  9. Smaka av med vitpeppar.
  10. Ta upp strömmingsfiléerna och blanda med såsen. Låt gärna stå minst tre timmar i kylskåp och få smak innan servering.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-29

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer