Senapsgravad strömming

Sill eller strömming gravad först i ättika och sedan i senapssås. Senapsströmming.

6 portioner senapsgravad strömming

  • Förberedelse: 1 dag
  • Tillagning: 2 dagar
  • Klart på: 3 dagar

Ingredienser

  • 600 gram färska strömmings- eller sillfiléer
  • 2 msk salt
  • 2 msk socker
  • 0,5 tsk stött vitpeppar
  • 2 msk matolja
  • 3 msk ättika 12 %
  • SMAKSÄTTNING: 1 dl valfri senap, ex. grovkornig, söt och stark eller vanlig senap
  • 1 dl hackad dill
  • 3 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 3 msk ättikssprit
  • 0,5 tsk krossade vitpepparkorn
  • 1,5 dl matolja, ex. solrosolja

Tillagning

  1. Frys först strömmingen över natten om den är köpt färsk och inte varit fryst innan. Låt den tina.
  2. Klipp bort fenorna från strömmingen. Du behöver inte flå den ännu.
  3. Blanda salt, socker, peppar och dill i en bunke. Blanda i olja och ättika.
  4. Blanda med strömmingen i ett fat med höga kanter ex. en stor gratängform, rostfri bunke eller keramikskål. Täck över med plast.
  5. Ställ strömmingen att stå svalt ex. i kylen. Sätt gärna en tallrik och något tungt på så att strömmingen hamnar i press. Låt strömmingen gravas i två dygn.
  6. Ta upp och skölj samt flå strömmingen. Lägg i en bunke. Gärna rostfri eller av keramik. Plast tar åt sig smaken från strömmingen så det är ej att rekommendera men det fungerar.
  7. Blanda senapssåsen i en skål genom att vispa senap, dill, socker, salt och ättiksprit fluffigt med en elvisp eller för hand.
  8. Tillsätt lite av oljan i taget under vispning.
  9. Smaka av med vitpeppar.
  10. Ta upp strömmingsfiléerna och blanda med såsen. Låt gärna stå minst tre timmar i kylskåp och få smak innan servering.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer