Senapsgravad strömming
Introduktion och förberedelse
Sill eller strömming först gravad i salt, socker och ättika och sedan marinerad i senapssås med dill.
Senapsströmming är god till sillbord, julbord, smörgåsbord, påsk, midsommar eller på sillmacka eller smörrebröd.

Tillagning
- Frys först strömmingen över natten om den är köpt färsk och inte varit fryst innan. Låt den tina.
- Klipp bort fenorna från strömmingen. Du behöver inte flå den ännu.
- Blanda salt, socker, peppar och dill i en bunke. Blanda i olja och ättika.
- Blanda med strömmingen i ett fat med höga kanter ex. en stor gratängform, rostfri bunke eller keramikskål. Täck över med plast.
- Ställ strömmingen att stå svalt ex. i kylen. Sätt gärna en tallrik och något tungt på så att strömmingen hamnar i press. Låt strömmingen gravas i två dygn.
- Ta upp och skölj samt flå strömmingen. Lägg i en bunke. Gärna rostfri eller av keramik. Plast tar åt sig smaken från strömmingen så det är ej att rekommendera men det fungerar.
- Blanda senapssåsen i en skål genom att vispa senap, dill, socker, salt och ättiksprit fluffigt med en elvisp eller för hand.
- Tillsätt lite av oljan i taget under vispning.
- Smaka av med vitpeppar.
- Ta upp strömmingsfiléerna och blanda med såsen. Låt gärna stå minst tre timmar i kylskåp och få smak innan servering.
Uppskattat näringsvärde per portion: 187 kcal