Senapsgravad strömming
Sill eller strömming först gravad i salt, socker och ättika och sedan marinerad i senapssås med dill.
Tillagning
- Frys först strömmingen över natten om den är köpt färsk och inte varit fryst innan. Låt den tina.
- Klipp bort fenorna från strömmingen och flå den genom att dra bort skinnet eller skära bort det.
- Blanda salt, socker, peppar och dill i en bunke. Blanda i olja och ättika.
- Blanda med strömmingen i ett fat med höga kanter ex. en stor gratängform, rostfri bunke eller keramikskål. Täck över med plast.
- Ställ strömmingen att stå svalt ex. i kylen. Sätt gärna en tallrik och något tungt på så att strömmingen hamnar i press. Låt strömmingen gravas i två dygn.
- Ta upp och skölj strömmingen. Lägg i en bunke eller burk. Gärna av keramik eller glas. Plast tar åt sig smaken från strömmingen så det är ej att rekommendera men det fungerar.
- Blanda senapssåsen i en skål genom att vispa senap, dill, socker, salt och ättiksprit fluffigt med en elvisp eller för hand.
- Tillsätt lite av oljan i taget under vispning.
- Smaka av med vitpeppar.
- Blanda strömmingsfiléerna med såsen. Låt gärna stå minst tre timmar i kylskåp och få smak innan servering.
Serveringsförslag
Senapsströmming är god till sillbord, julbord, smörgåsbord, påsk, midsommar eller på sillmacka eller smörrebröd.
Varianter
Strömmingen kan även flås efter man gravat dem. Eller så skär du bort skinnet med kniv.
Uppskattat näringsvärde per portion: 187 kcal