Lax med bondbönspesto

4 portioner lax med bondbönspesto

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 bitar laxfilé
  • 1 msk smör
  • 1 krm salt
  • 1 krm citronpeppar
  • 350 gram pastaskruvar
  • Bondbönpesto: 150 gram kokta skalade bondbönor
  • 70 gram riven parmesan eller grana padano
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm salt
  • 0,75 dl olivolja
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 msk citronsaft
  • 3 msk vatten

Tillagning

  1. Börja med bondbönpeston: skala bondbönorna om de ej är skalade - även din sista yttre hinnan ska bort. Koka dem i 10 minuter om de ej är kokta.
  2. Mixa bönorna med ost, pressad vitlök, salt, olivolja, citron och peppar. Späd med vatten så att du får en såsig konsistens. Smaka av med salt, citron och peppar.
  3. Börja koka pastan.
  4. Stek laxen i smör och salta och peppra den. Stek i ca 3 minuter på varje sida. Sänk värmen och låt steka klart några minuter på låg värme.
  5. Blanda pastan med hälften av peston. Servera laxen med pastan samt resten av peston på toppen.
Ingredienser till peston på skärbräda
Peston mixar du av bondbönor, vitlök, parmesan och olivolja. Peston är utan pinjenötter och nötfri.

Serveringsförslag

  • Förutom pastaskruvarna och peston så hade jag lite grönt till (se bild) - gjorde en sallad av grovt hackad babyspenat, finriven morot och tärnade tomater blandat med lite olivolja och vinäger.
  • Denna pesto är utan pinjenötter eller andra nötter och passade bra då jag hade en nötallergiker på middag.

Varianter

  • Istället för pastaskruvar kan du ta annan pasta som fjärilar, penne, tagliatelle eller gnocchis.
  • Hittar du inte bondbönor kan du ta frysta gröna sojabönor edamame eller gröna ärtor och byta ut mot bondbönorna i nedan recept.

Laxen serverad med tillbehör som pesto på bondbönor, pasta och sallad.
Laxfilén kan du grilla eller steka i panna eller grillpanna. Strö lite flingsalt och nymalen peppar på vid servering.

E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 687 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-14