Lax med bondbönspesto

Introduktion och förberedelse för tillagning

Lax med bondbönspesto och pastaskruvar. Gott och nyttigt.

Servera gärna med sallad av grovt hackad babyspenat, finriven morot och tärnade tomater blandat med lite olivolja och vinäger.

Istället för pastaskruvar kan du ta tagliatelle eller gnocchis.

Hittar du inte bondbönor kan du ta frysta gröna sojabönor eller gröna ärtor.

4 portioner lax med bondbönspesto

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 bitar laxfilé
  • 1 msk smör
  • 1 krm salt
  • 1 krm citronpeppar
  • 350 gram pastaskruvar
  • Bondbönpesto: 150 gram kokta skalade bondbönor
  • 70 gram riven parmesan eller grana padano
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm salt
  • 0,75 dl olivolja
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 msk citronsaft
  • 3 msk vatten

Tillagning

  1. Börja med bondbönpeston: skala bondbönorna om de ej är skalade - även din sista yttre hinnan ska bort. Koka dem i 10 minuter om de ej är kokta.
  2. Mixa bönorna med ost, pressad vitlök, salt, olivolja, citron och peppar. Späd med vatten så att du får en såsig konsistens. Smaka av med salt, citron och peppar.
  3. Börja koka pastan.
  4. Stek laxen i smör och salta och peppra den. Stek i ca 3 minuter på varje sida. Sänk värmen och låt steka klart några minuter på låg värme.
  5. Blanda pastan med hälften av peston. Servera laxen med pastan samt resten av peston på toppen.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.