Lax med bondbönspesto
Lax med bondbönspesto och pastaskruvar. Gott och nyttigt.
Tillagning
- Börja med bondbönpeston: skala bondbönorna om de ej är skalade - även din sista yttre hinnan ska bort. Koka dem i 10 minuter om de ej är kokta.
- Mixa bönorna med ost, pressad vitlök, salt, olivolja, citron och peppar. Späd med vatten så att du får en såsig konsistens. Smaka av med salt, citron och peppar.
- Börja koka pastan.
- Stek laxen i smör och salta och peppra den. Stek i ca 3 minuter på varje sida. Sänk värmen och låt steka klart några minuter på låg värme.
- Blanda pastan med hälften av peston. Servera laxen med pastan samt resten av peston på toppen.
Serveringsförslag
- Förutom pastaskruvarna och peston så hade jag lite grönt till (se bild) - gjorde en sallad av grovt hackad babyspenat, finriven morot och tärnade tomater blandat med lite olivolja och vinäger.
- Denna pesto är utan pinjenötter eller andra nötter och passade bra då jag hade en nötallergiker på middag.
Varianter
- Istället för pastaskruvar kan du ta annan pasta som fjärilar, penne, tagliatelle eller gnocchis.
- Hittar du inte bondbönor kan du ta frysta gröna sojabönor edamame eller gröna ärtor och byta ut mot bondbönorna i nedan recept.
Uppskattat näringsvärde per portion: 687 kcal