Penne pasta med oxfile, svamp och grädde

Introduktion och förberedelse

Penne pasta med oxfile, svamp, grädde, parmesan, purjolök, vitlök och lök. En lyxig pasta som blir rätt billig trots att det är oxfilé i den då du inte behöver så mycket kött. En lyxig restpasta helt enkelt.

Denna rätt brukade jag ha ibland på menyn då man kan laga den på kött som blivit över som slattar och billare delar på filén ex. svansen eller om du har bortputsat kött eller rester. Rester av oxfilé som redan är stekt funkar också utmärkt - skär i strimlor och vänd i på slutet så köttet blir varmt bara.

Detta är en vinvänlig rätt så egentligen passar vilket vin som helst till men ska jag ändå tipsa så blir det ett italienskt fylligt rött från ex. Valpolicella.

4 portioner penne pasta med oxfile

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 22 min

Ingredienser

  • 400 gram penne, följ anvisningar på paket till fyra portioner
  • 200 g oxfilé
  • 200 g svamp som champinjoner, kantareller eller shiitake (ca 10 stora svampar)
  • 1 halv purjolök eller 4 salladslökar
  • 1/2 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 tsk ljus japansk soja som ex. Kikkoman
  • 6 msk rött vin eller 2 msk vinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1/2 dl hackad färsk basilika, kruspersilja eller bladpersilja
  • 40 g parmesanost

Tillagning

  1. Sätt på vatten till pastan.
  2. Skala och hacka lök. Ansa, dela och skölj purjlöken. Hacka löken. Lägg i en panna med höga kanter. Skala och pressa i vitlök.
  3. Fräs lök, purjolök och vitlök i 3 msk olivolja eller smör.
  4. Skölj och rensa svampen. Skär den i skivor.
  5. Stek svampen i en torr stekpanna.
  6. Koka pastan (brukar vara 12 minuter för penne).
  7. Rör i mjöl i lökblandningen och fräs runt.
  8. Tillsätt mjölken och koka upp under omrörning.
  9. Tillsätt grädden samt svampen, rör om och låt småputtra.
  10. Skär under tiden filén i strimlor.
  11. Bryn köttet i någon msk olivolja i en panna. Lägg över i såsen och låt koka upp.
  12. Rör ner vinäger och soja i såsen. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  13. Skölj och hacka örterna och vänd i såsen.
  14. Riv ost.
  15. Häll av pastan och blanda allt i en stor kastrull eller skål.
  16. Servera med riven parmesan samt gärna klyftade tomater och ruccolasallad.
E-mail
Medel: 3.6 (86 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 522 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-01

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.