Pastasås Putanesca med sardeller

Pastasås Putanesca. Italiensk pastasås med sardeller, tomat, vitlök, oliver, kapris, svarta bönor och chili. Putanesca pastasås är gott pasta som gnocchi, fusilli eller spagetti.
Gott med italienskt bröd till som focaccia eller bondbröd.
En god och billig samt rustikt klassisk rätt som passar både till vardagsmiddag som att bjuda vuxna på med en bladsallad och kanske tomatsallad till.
Räkna en liten glasburk sardeller i olja.
Vintips till är vitt friskt kallt vin som ex. Vinho Verde från Portugal eller något vitt från norra Italien.

4 portioner pastasås putanesca

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta ex. penne, spagetti, gnocchi, fussili eller spagetti
  • Putanescasås: 0,5 dl sardeller
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 pkt krossade tomater, ex. Mutti 400 gram
  • 2 tsk kapris
  • 5 droppar tabasco
  • 1,5 dl goda svarta oliver med eller utan kärna, gärna kalamata
  • 1,5 dl kokta svarta bönor
  • 2 msk hackad persilja (valfritt)
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skala och hacka gul lök och vitlök. Stek i en stor kastrull. Hacka sardellerna grovt och tillsätt dem. Rör ut sardellerna i oljan så löser de upp sig i oljan och stek några minuter.
  2. Sätt på vatten till pastan.
  3. Skölj bönor nogrant om du köpt färdigkokta.
  4. Tillsätt krossad tomater, kapris, tabasco, svarta oliver samt bönor och koka ihop såsen i 5-10 minuter.
  5. Koka under tiden pastan till såsen.
  6. Smaka av med svartpeppar, tabasco samt tillsätt persilja. Putanesca brukar vara salt nog av sardeller och oliver så salt brukar ej behövas. En nypa socker och vinäger kan dock höja smaken.
  7. Häll av pastan och blanda ihop allt i en stor kastrull och servera i djupa pastatallrikar. Gärna med gott italienskt bröd till.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer