Pastasås Putanesca med sardeller

Introduktion och förberedelse för tillagning

Pastasås Putanesca. Italiensk pastasås med sardeller, tomat, vitlök, oliver, kapris, svarta bönor och chili. Putanesca pastasås är gott pasta som gnocchi, fusilli eller spagetti.

Gott med italienskt bröd till som focaccia eller bondbröd.

En god och billig samt rustikt klassisk rätt som passar både till vardagsmiddag som att bjuda vuxna på med en grönsallad och tomatsallad till.

Räkna en liten glasburk sardeller i olja.

Att dricka till

Vintips till är vitt friskt kallt vin som ex. Vinho Verde från Portugal eller något vitt från norra Italien.

Pastasås putanesca i skål
Pastasås putanesca lagas med tomater, oliver, kapris, sardeller och vitlök samt kan garneras med persilja.

4 portioner pastasås putanesca

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta ex. penne, spagetti, gnocchi, fussili eller spagetti
  • Putanescasås: 0,5 dl sardeller
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 pkt krossade tomater, ex. Mutti 400 gram
  • 2 tsk kapris
  • 5 droppar tabasco
  • 1,5 dl goda svarta oliver med eller utan kärna, gärna kalamata
  • 1,5 dl kokta svarta bönor
  • 2 msk hackad persilja (valfritt)
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skala och hacka gul lök och vitlök. Stek i en stor kastrull. Hacka sardellerna grovt och tillsätt dem. Rör ut sardellerna i oljan så löser de upp sig i oljan och stek några minuter.
  2. Sätt på vatten till pastan.
  3. Skölj bönor nogrant om du köpt färdigkokta.
  4. Tillsätt krossad tomater, kapris, tabasco, svarta oliver samt bönor och koka ihop såsen i 5-10 minuter.
  5. Koka under tiden pastan till såsen.
  6. Smaka av med svartpeppar, tabasco samt tillsätt persilja. Putanesca brukar vara salt nog av sardeller och oliver så salt brukar ej behövas. En nypa socker och vinäger kan dock höja smaken.
  7. Häll av pastan och blanda ihop allt i en stor kastrull och servera i djupa pastatallrikar. Gärna med gott italienskt bröd till.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.