Pastasås Putanesca med sardeller

Pastasås Putanesca. Italiensk pastasås med sardeller, tomat, vitlök, oliver, kapris, svarta bönor och chili. Putanesca pastasås är gott pasta som gnocchi, fusilli eller spagetti.
Gott med italienskt bröd till som focaccia eller bondbröd.
En god och billig samt rustikt klassisk rätt som passar både till vardagsmiddag som att bjuda vuxna på med en bladsallad och kanske tomatsallad till.
Räkna en liten glasburk sardeller i olja.
Vintips till är vitt friskt kallt vin som ex. Vinho Verde från Portugal eller något vitt från norra Italien.

4 portioner pastasås putanesca

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta ex. penne, spagetti, gnocchi, fussili eller spagetti
  • Putanescasås: 0,5 dl sardeller
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 pkt krossade tomater, ex. Mutti 400 gram
  • 2 tsk kapris
  • 5 droppar tabasco
  • 1,5 dl goda svarta oliver med eller utan kärna, gärna kalamata
  • 1,5 dl kokta svarta bönor
  • 2 msk hackad persilja (valfritt)
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skala och hacka gul lök och vitlök. Stek i en stor kastrull. Hacka sardellerna grovt och tillsätt dem. Rör ut sardellerna i oljan så löser de upp sig i oljan och stek några minuter.
  2. Sätt på vatten till pastan.
  3. Skölj bönor nogrant om du köpt färdigkokta.
  4. Tillsätt krossad tomater, kapris, tabasco, svarta oliver samt bönor och koka ihop såsen i 5-10 minuter.
  5. Koka under tiden pastan till såsen.
  6. Smaka av med svartpeppar, tabasco samt tillsätt persilja. Putanesca brukar vara salt nog av sardeller och oliver så salt brukar ej behövas. En nypa socker och vinäger kan dock höja smaken.
  7. Häll av pastan och blanda ihop allt i en stor kastrull och servera i djupa pastatallrikar. Gärna med gott italienskt bröd till.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-09

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept