Pastasås Putanesca med sardeller
Pasta Putanesca med sardeller, tomat, vitlök, oliver, kapris, svarta bönor och chili.
Pastasåsen kan du servera med valfri pasta som gnocchi, fusilli, tagliatelle eller spagetti med mera.
Såsen får god salt smak av sardeller i olja. Räkna en liten glasburk sardeller i olja till nedan recept.
Tillagning
- Sätt på vatten till pastan.
- Skala och hacka gul lök och vitlök. Stek först löken några minuter i en stor kastrull i olivolja. Tillsätt sedan vitlöken och fräs en halv minut.
- Häll av sardellerna från oljan och spara oljan. Hacka sardellerna grovt och tillsätt dem till löken. Rör ut sardellerna i oljan så löser de upp sig i oljan och stek någon minut på låg värme.
- Skölj svarta bönor noggrant om du köpt färdigkokta bönor på burk eller paket.
- Tillsätt krossade tomater, kapris, tabasco, svarta oliver samt svarta bönor och koka ihop såsen i ca 10 minuter på låg värme.
- Koka under tiden pastan till såsen.
- Smaka av såsen med lite av oljan från sardellerna som ger sälta och smak samt svartpeppar och tabasco. Putanesca brukar vara salt nog av sardeller och oliver så salt brukar ej behövas. En nypa socker och vinäger kan dock höja smaken.
- Häll av pastan och blanda ihop sås, pasta och hackad persilja i en stor kastrull och servera i djupa pastatallrikar. Gärna med gott italienskt bröd till. Garnera gärna med lite hackad persilja.
Varianter
- Man kan reglera smaken av sardeller genom att ta mer eller mindre sardeller efter tycke.
- Koka gärna egna svarta bönor innan att ha i såsen. Koka ett paket så har du till annat - lägg i kyl eller frys in. Bönor är dock valfritt att ha i. Det funkar med färdigkokta bönor på burk eller paket också.
- Istället för torkad pasta kan du koka färsk tagliatelle till - köpt eller hemgjord.
- Kan serveras med riven parmesan eller grana padano - dock valfritt.
Serveringsförslag
En god och billig samt rustikt klassisk rätt som passar både till vardagsmiddag som att bjuda vuxna på med en grönsallad och tomatsallad till.
Gott med italienskt bröd till som focaccia eller bondbröd.
Att dricka till
Vintips till är vitt friskt kallt vin som ex. Vinho Verde från Portugal eller något vitt från norra Italien.
Uppskattat näringsvärde per portion: 421 kcal