Pastasås Putanesca med sardeller

Introduktion och förberedelse

Pasta Putanesca med sardeller, tomat, vitlök, oliver, kapris, svarta bönor och chili.

Pastasåsen kan du servera med valfri pasta som gnocchi, fusilli, tagliatelle eller spagetti med mera.

Såsen får god salt smak av sardeller i olja. Räkna en liten glasburk sardeller i olja till nedan recept.

Varianter

  • Man kan reglera smaken av sardeller genom att ta mer eller mindre sardeller efter tycke.
  • Koka gärna egna svarta bönor innan att ha i såsen. Koka ett paket så har du till annat - lägg i kyl eller frys in. Bönor är dock valfritt att ha i. Det funkar med färdigkokta bönor på burk eller paket också.
  • Istället för torkad pasta kan du koka färsk tagliatelle till - köpt eller hemgjord.
  • Kan serveras med riven parmesan eller grana padano - dock valfritt.

Serveringsförslag

En god och billig samt rustikt klassisk rätt som passar både till vardagsmiddag som att bjuda vuxna på med en grönsallad och tomatsallad till.

Gott med italienskt bröd till som focaccia eller bondbröd.

Att dricka till

Vintips till är vitt friskt kallt vin som ex. Vinho Verde från Portugal eller något vitt från norra Italien.

Pastasås putanesca i skål
Pastasås putanesca lagas med tomater, oliver, kapris, sardeller och vitlök samt kan garneras med persilja.

4 portioner pastasås putanesca

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta ex. penne, spagetti, gnocchi, fussili eller spagetti
  • PUTANESCASÅS: 0,5 dl sardeller, en liten burk sardeller i olja
  • 1 gul lök
  • 4 klyftor vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 pkt krossade tomater, ex. Mutti 400 gram
  • 2 tsk kapris
  • 5 droppar tabasco
  • 1,5 dl goda svarta oliver med eller utan kärna, gärna Kalamata eller fina italienska oliver
  • 1,5 dl kokta svarta bönor (valfritt)
  • 2 msk hackad persilja (valfritt)
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt på vatten till pastan.
  2. Skala och hacka gul lök och vitlök. Stek först löken några minuter i en stor kastrull i olivolja. Tillsätt sedan vitlöken och fräs en halv minut.
  3. Häll av sardellerna från oljan och spara oljan. Hacka sardellerna grovt och tillsätt dem till löken. Rör ut sardellerna i oljan så löser de upp sig i oljan och stek någon minut på låg värme.
  4. Skölj svarta bönor noggrant om du köpt färdigkokta bönor på burk eller paket.
  5. Tillsätt krossade tomater, kapris, tabasco, svarta oliver samt svarta bönor och koka ihop såsen i ca 10 minuter på låg värme.
  6. Koka under tiden pastan till såsen.
  7. Smaka av såsen med lite av oljan från sardellerna som ger sälta och smak samt svartpeppar och tabasco. Putanesca brukar vara salt nog av sardeller och oliver så salt brukar ej behövas. En nypa socker och vinäger kan dock höja smaken.
  8. Häll av pastan och blanda ihop sås, pasta och hackad persilja i en stor kastrull och servera i djupa pastatallrikar. Gärna med gott italienskt bröd till. Garnera gärna med lite hackad persilja.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 421 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-29

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.

Liknande recept: