Basilikabröd

Baka en limpa eller bondbröd och smaksatt med basilika. Basilikabrödet passar som vanligt bondbröd till det mesta till vardags eller buffé.

Du kan ta färsk basilika eller fryst hackad basilika.

4 st basilikabröd limpa

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 1 tim 55 min

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 1 liter fingervarmt vatten, 37 grader
  • 1,5 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 dl färsk hackad basilika (eller fryst) eller någon msk torkad
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 2,5 liter vetemjöl
  • 2 msk mjölk att pensla bröden med

Tillagning

  1. Hacka basilikan.
  2. Finfördela jästen i en bunke.
  3. Tillsätt fingervarmt vatten, salt, olivolja, hackad basilika, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet. Spara 1 dl vetemjöl till utbakningen.
  4. Arbeta degen några minuter, eventuellt kan det behövas mer mjöl. Använd gärna degblandare.
  5. Låt degen jäsa övertäckt 40 min.
  6. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.
  7. Dela degen i fyra delar och forma till avlånga bröd.
  8. Lägg basilikabröden på plåtar med bakplåtspapper.
  9. Gör några snitt på längden med en vass kniv.
  10. Låt basilikabröden jäsa 30 min.
  11. Sätt ugnen på 222 grader.
  12. Pensla basilikabröden med mjölk och grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter. Sänk även värmen till 200 grader.
  13. Du kan också strö solrosfrön, vallmofrön eller sesamfrön över basilikabröden innan gräddningen.
  14. Ta ut basilikabröden och låt svalna på galler under bakduk.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-07

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer