Basilikabröd

Baka en limpa eller bondbröd och smaksatt med basilika. Basilikabrödet passar som vanligt bondbröd till det mesta till vardags eller buffé.

Du kan ta färsk basilika eller fryst hackad basilika.

4 st basilikabröd limpa

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 1 tim 55 min

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 1 liter fingervarmt vatten, 37 grader
  • 1,5 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 dl färsk hackad basilika (eller fryst) eller någon msk torkad
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 2,5 liter vetemjöl
  • 2 msk mjölk att pensla bröden med

Tillagning

  1. Hacka basilikan.
  2. Finfördela jästen i en bunke.
  3. Tillsätt fingervarmt vatten, salt, olivolja, hackad basilika, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet. Spara 1 dl vetemjöl till utbakningen.
  4. Arbeta degen några minuter, eventuellt kan det behövas mer mjöl. Använd gärna degblandare.
  5. Låt degen jäsa övertäckt 40 min.
  6. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.
  7. Dela degen i fyra delar och forma till avlånga bröd.
  8. Lägg basilikabröden på plåtar med bakplåtspapper.
  9. Gör några snitt på längden med en vass kniv.
  10. Låt basilikabröden jäsa 30 min.
  11. Sätt ugnen på 222 grader.
  12. Pensla basilikabröden med mjölk och grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter. Sänk även värmen till 200 grader.
  13. Du kan också strö solrosfrön, vallmofrön eller sesamfrön över basilikabröden innan gräddningen.
  14. Ta ut basilikabröden och låt svalna på galler under bakduk.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-07

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept