Tomatsås med sardeller

Introduktion och förberedelse

En pastasås som passar till valfri pasta som ex. spagetti eller använd till annat som tomatsås.

Sardellerna smakar inte direkt fisk i tomatsåsen utan tillför sälta och smak av Umami - en smakhöjning av tomatsåsen.

4 portioner tomatsås med sardeller

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • ca 10 sardellfiléer i olja, en halv glasburk
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 morot
  • 2 burkar krossade eller passerade tomater
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk basilika
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 1 krm timjan
  • 1 tsk socker
  • 2 tsk vinäger
  • 4 msk kapris

Tillagning

  1. Skala och hacka lök fint samt pressa vitlök.
  2. Hacka sardeller. Häll några msk olja från sardellerna i en panna.
  3. Tillsätt lök, vitlök, sardeller och chiliflakes samt någon msk olivolja.
  4. Fräs i några minuter och rör då och då.
  5. Skala och riv morot samt tillsätt den.
  6. Tillsätt tomater, oregano, basilika, rosmarin, timjan, socker och vinäger.
  7. Låt tomatsåsen koka minst 20 minuter under lock. Rör då och då. Gärna upp mot en halvtimme till en timme. Desto längre den får koka desto godare blir den. Kokar du den längre kan den behöva spädas med någon dl vatten så den ej kokar torrt.
  8. Smaka av tomatsåsen med kapris, salt, peppar, socker och vinäger innan servering.
E-mail
Medel: 4.6 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 104 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.