Pasta Arrabbiata med sardellsmör

En variant på denna klassiska italienska pasta med het tomatsås toppad med salt gott sardellsmör. En mycket god kombination. Man kan också äta bara pastan med tomatsåsen.
Arrabbiata är italienska arga fjädrar på grund av hettan från chilin. Tomatsåsen ska vara het och smakrik.
Gillar du het tomatsås så tillsätt 1-3 fler chili efter tycke och sort.
Kan serveras med riven parmesan också.

4 portioner pasta Arrabbiata

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som spagetti, penne, farfalle eller skruvar
  • 1 burk krossade eller passerade tomater
  • 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 1 tsk socker
  • 2 msk vinäger
  • 1 krm rosmarin
  • 5 blad färsk grovhackad basilika
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Chili och vitlöksolja: 0,75 dl olivolja
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 röd chilifrukt
  • Sardellsmör: 100 gram smör
  • 10 sardeller i olja

Tillagning

  1. Tomatsås: Skala och hacka lök samt vitlök fint.
  2. Fräs i olivolja någon minut.
  3. Tillsätt socker.
  4. Tillsätt vinäger, rosmarin, basilika, tomater, salt och svartpeppar. Koka tomatsåsen minst tio minuter under lock.
  5. Börja koka upp vatten till pastan.
  6. Sardellsmör. låt smöret bli rumsvarmt. Mikra det ev. lätt i mikron. Hacka sardellerna fint.
  7. Blanda sardellerna med smöret.
  8. Sardellsmöret är klart att servera. Du kan också slå in det i smörpapper eller gladplast i en rulle och kyla. Då kan du sedan skiva upp fina skivor sardellsmör.
  9. Chili och vitlöksolja: skala och dela vitlökarna.
  10. Dela chilin längs med på mitten.
  11. Fräs vitlök och chili i oljan i några minuter utan att det bränns.
  12. Häll av pastan och blanda runt med tomatsåsen.
  13. Plocka upp vitlöksbitarna och chilin från oljan.
  14. Blanda i oljan med pastan.
  15. Servera pastan med sardellsmöret vid sidan. Klicka någon matsked på varje tallrik pasta och rör runt så att det smälter i den varma pastan. Strö ev. över lite riven parmesan.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer