Pasta Arrabbiata med sardellsmör

En variant på denna klassiska italienska pasta med het tomatsås toppad med salt gott sardellsmör. En mycket god kombination. Man kan också äta bara pastan med tomatsåsen.
Arrabbiata är italienska arga fjädrar på grund av hettan från chilin. Tomatsåsen ska vara het och smakrik.
Gillar du het tomatsås så tillsätt 1-3 fler chili efter tycke och sort.
Kan serveras med riven parmesan också.

4 portioner pasta Arrabbiata

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som spagetti, penne, farfalle eller skruvar
  • 1 burk krossade eller passerade tomater
  • 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 1 tsk socker
  • 2 msk vinäger
  • 1 krm rosmarin
  • 5 blad färsk grovhackad basilika
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Chili och vitlöksolja: 0,75 dl olivolja
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 röd chilifrukt
  • Sardellsmör: 100 gram smör
  • 10 sardeller i olja

Tillagning

  1. Tomatsås: Skala och hacka lök samt vitlök fint.
  2. Fräs i olivolja någon minut.
  3. Tillsätt socker.
  4. Tillsätt vinäger, rosmarin, basilika, tomater, salt och svartpeppar. Koka tomatsåsen minst tio minuter under lock.
  5. Börja koka upp vatten till pastan.
  6. Sardellsmör. låt smöret bli rumsvarmt. Mikra det ev. lätt i mikron. Hacka sardellerna fint.
  7. Blanda sardellerna med smöret.
  8. Sardellsmöret är klart att servera. Du kan också slå in det i smörpapper eller gladplast i en rulle och kyla. Då kan du sedan skiva upp fina skivor sardellsmör.
  9. Chili och vitlöksolja: skala och dela vitlökarna.
  10. Dela chilin längs med på mitten.
  11. Fräs vitlök och chili i oljan i några minuter utan att det bränns.
  12. Häll av pastan och blanda runt med tomatsåsen.
  13. Plocka upp vitlöksbitarna och chilin från oljan.
  14. Blanda i oljan med pastan.
  15. Servera pastan med sardellsmöret vid sidan. Klicka någon matsked på varje tallrik pasta och rör runt så att det smälter i den varma pastan. Strö ev. över lite riven parmesan.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer