Pasta Arrabbiata med sardellsmör
Pasta Arrabbiata med het tomatsås toppad med ett salt och gott sardellsmör. En mycket god kombination.
Arrabbiata är italienska för "arga fjädrar" så detta är en "arg" pasta på grund av hettan från chilin.
Sardeller har massor med Umami som ger god "mer" smak.
Tillagning
- Tomatsås: Skala och hacka lök samt vitlök fint.
- Fräs i olivolja någon minut.
- Tillsätt socker.
- Tillsätt vinäger, rosmarin, basilika, tomater, salt och svartpeppar. Koka tomatsåsen minst tio minuter under lock.
- Börja koka upp vatten till pastan.
- Sardellsmör. låt smöret bli rumsvarmt. Mikra det ev. lätt i mikron. Hacka sardellerna fint.
- Blanda sardellerna med smöret.
- Sardellsmöret är klart att servera. Du kan också slå in det i smörpapper eller gladplast i en rulle och kyla. Då kan du sedan skiva upp fina skivor sardellsmör.
- Chili och vitlöksolja: skala och dela vitlökarna.
- Dela chilin längs med på mitten.
- Fräs vitlök och chili i oljan i några minuter utan att det bränns.
- Häll av pastan och blanda runt med tomatsåsen.
- Plocka upp vitlöksbitarna och chilin från oljan.
- Blanda i oljan med pastan.
- Servera pastan med sardellsmöret vid sidan. Klicka någon matsked på varje tallrik pasta och rör runt så att det smälter i den varma pastan. Strö ev. över lite riven parmesan.
Varianter
- Man kan också äta enbart pastan med tomatsåsen och skippa sardellsmöret.
- Gillar du extra het mat så tillsätt 1-3 eller fler chili efter tycke och sort.
- Kan serveras med riven parmesan också.
Uppskattat näringsvärde per portion: 521 kcal