Pasta Arrabbiata med sardellsmör

Introduktion och förberedelse

Pasta Arrabbiata med het tomatsås toppad med ett salt och gott sardellsmör. En mycket god kombination. Man kan också äta bara pastan med tomatsåsen.

Arrabbiata är italienska för "arga fjädrar" så detta är en "arg" pasta på grund av hettan från chilin. Gillar du extra het mat så tillsätt 1-3 eller fler chili efter tycke och sort. Kan serveras med riven parmesan också.

Sardeller har massor med Umami som ger god "mer" smak.

4 portioner pasta Arrabbiata

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som spagetti, penne, farfalle eller skruvar
  • 1 burk krossade eller passerade tomater
  • 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 1 tsk socker
  • 2 msk vinäger
  • 1 krm rosmarin
  • 5 blad färsk grovhackad basilika
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Chili och vitlöksolja: 0,75 dl olivolja
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 röd chilifrukt eller valfri mängd het chili, chiliflakes eller liknande
  • Sardellsmör: 100 gram smör
  • 10 sardeller i olja

Tillagning

  1. Tomatsås: Skala och hacka lök samt vitlök fint.
  2. Fräs i olivolja någon minut.
  3. Tillsätt socker.
  4. Tillsätt vinäger, rosmarin, basilika, tomater, salt och svartpeppar. Koka tomatsåsen minst tio minuter under lock.
  5. Börja koka upp vatten till pastan.
  6. Sardellsmör. låt smöret bli rumsvarmt. Mikra det ev. lätt i mikron. Hacka sardellerna fint.
  7. Blanda sardellerna med smöret.
  8. Sardellsmöret är klart att servera. Du kan också slå in det i smörpapper eller gladplast i en rulle och kyla. Då kan du sedan skiva upp fina skivor sardellsmör.
  9. Chili och vitlöksolja: skala och dela vitlökarna.
  10. Dela chilin längs med på mitten.
  11. Fräs vitlök och chili i oljan i några minuter utan att det bränns.
  12. Häll av pastan och blanda runt med tomatsåsen.
  13. Plocka upp vitlöksbitarna och chilin från oljan.
  14. Blanda i oljan med pastan.
  15. Servera pastan med sardellsmöret vid sidan. Klicka någon matsked på varje tallrik pasta och rör runt så att det smälter i den varma pastan. Strö ev. över lite riven parmesan.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.